Den kreativa scenen i Milano inspirerar mig dagligen och just nu kan jag inte se mig någon annanstans än här

Jag heter Emma Wanner och kommer från en liten by, Hörby, utanför Malmö. Jag flyttade till Milano 2018 för att studera en Bachelor i inredningsdesign på Istituto Europeo di Design (IED). Innan det studerade jag samhällsvetenskap med inrikting Europa på gymnasiet och fick privilegiet att studera i London under en termin. Jag älskade den analytiska delen av samhälle som också jag ser inom design. Efter gymnasiet flyttade jag till USA ett år och jobbade som Au Pair innan jag valde att ta steget att våga plugga i Milano.

Vilket var ditt första jobb efter examen?

Jag fick en praktikplats, vilket är ofta det som blir mångas första arbetsupplevelse, på NAVET som är baserat i Stockholm och Milano. Där agerade jag som inredningsdesigner/assistent till designer.

Vad arbetar du med idag?

Idag jobbar jag som inredningsdesigner i Milano på en studio som heter Vandersandestudio. Det är en multidisciplinär studio som täcker många ämnen inom design och kreativa fält.

Vilka var de viktigaste kunskaperna som du fick från din tid på IED som du tagit med dig till arbetslivet?

Jag lärde mig att vara organiserad och ha många bollar i luften. När man hamnade i en bra grupp insåg man även styrkan av att jobba tillsammans och hur kul det kan vara att få inflytande av sina klasskamrater och idag sina kollegor. Sen allt grundligt som givetvis behövs för dagliga uppgifter, men även sina styrkor och svagheter och hur man kan lära sig arbeta med dem.

Hjälpte skolan dig att få jobbet?

Det finns en alumniplattform genom IED. Men jag hittade och ansökte till mitt jobb själv.

Berätta lite om din studietid på IED?

Varje år var väldigt olika och med en pandemi som vände upp och ner på studietiden är det ibland lite svårt att sammanfatta. Men jag förstod snabbt att jag hittat rätt industri. Det är ett kreativt tänkande och en annorlunda väg att studera mot vad jag var van vid men något som jag trivdes bra med. Det var väldigt intensivt men samtidigt fanns det tid att utforska staden och vara med vänner.

Vad var det bästa med att studera på just IED och i Milano?

Att man lärde sig allt från grunden och att jag träffade lärare som höll passionen vid liv. Även att vara runt människor som tänkte liknande dig. Milano är perfekt för designveckan där man återigen fick bekräftat att man valt rätt. Och allt kreativt med konst, musik, design etc. runt om en i staden.

Hur är det att bo i Milano?

Jag har förälskat mig i staden och varje år av att bo här sker något nytt. Att studera och arbeta här har gett mig helt olika syn på Milano vilket är spännande och kul. Viktigt att förstå är att det är väldigt långt ifrån hemma. Det är en stor kulturkrock med byråkrati och praktiska saker så som boende, pappersarbete etc. Saker kostar alltid mer än planerat. MEN staden ger tillbaka så mycket och det finns alltid något att göra. Den kreativa scenen i Milano inspirerar mig dagligen och just nu kan jag inte se mig någon annanstans än här.

Vilket är ditt bästa råd till en befintlig eller blivande designstudent?

Ta det på allvar, ju mer du lär dig om design desto mindre ytligt blir det. Det är väldigt viktigt att lära sig allt det tekniska för att sedan kunna uttrycka det kreativa. Att dela med sig av sin vision för att andra ska förstå är väldigt svårt och det är viktigt att ta den tiden för att skapa ett tydligt kommunikationsmedel. Håll dig ödmjuk och lyssna på vad personer har att säga runt omkring dig men våga ändå stå för din sak och har du underlag för din åsikt är det viktigt att få fram det!

 

Är du intresserad av att studera design? Ta chansen att delta på vårt Portfolioevent med Emma och IED torsdag den 23e mars.

 

Johanna Aspeteg

Marketing Manager - Mammaledig