”Det jag älskar mest med LA är verkligen att du får det bästa av alla världar här… Här finns verkligen allt!”

Santa Monica College är beläget mellan Santa Monica Pier och Venice Beach samt Hollywood Boulevard, ett område som lockar många. Santa Monica College är ett Community College vilket innebär att du kan läsa de första två åren av en Bachelor’s Degree här. Colleget har transferavtal med bland annat UCLA och UC Santa Cruz där du kan fortsätta dina studier. Blueberry studenten Elina studerar ett Certificate på SMC och här kan ni läsa om hennes tid på skolan samt livet i LA och Venice Beach. 

Hej Elina! Varför valde du att studera på Santa Monica College?

Hej! Av många olika anledningar, första anledningen var just för att jag ville bo i LA, och Santa Monica College är en skola med väldigt många internationella studenter, så det är väldigt många som är i samma sits som en själv, vilket gör att det går väldigt enkelt och snabbt att lära känna nya människor. Att det är ett så kallat community college är inte något jag tycker man bör se som en nackdel, tvärtom. Det gör att det finns alla möjliga olika sorters människor och skolan satsar stort på att hjälpa sina studenter få en transfer till andra större och mer ‘’prestigefyllda’’ skolor. Så om det är något du vill på sikta är Santa Monica College ett jättebra ställe att börja på.

Vad läser du för kurser? Har du någon favorit?

Jag har inriktat mig på business och marketing, så det är mina största två kurser. Båda är väldigt intressanta men min favorit är helt klart marketing. Där pratar vi mycket om hur företag läser av sina kunder i form av köpbeteende, psykologi etc och hur de behöver använda det för att marknadsföra sina egna produkter på bästa sätt, vilket är något jag tycker är väldigt intressant.

Studera på Santa Monica College, i närheten av LA, Venice och Malibu.

Hur skulle du beskriva skolan?

Campus är väldigt öppet med stor yta utomhus, palmer, vattenfall, gräsmattor etc. Allt är väldigt välskött och det är så mysigt! De flesta klassrummen är lite mindre, istället för stora föreläsningssalar. Detta gör att det blir mer ‘’intimt’’ och personligt, och dialog mellan lärare och elev känns mer lättillgänglig och naturlig. Det finns flera olika klubbar och grupper man kan gå med i om man vill engagera sig mer i collegelivet. Personligen är jag inte med i några men möjligheten finns. Som jag nämnde tidigare så går det väldigt många internationella studenter på skolan och jag får intrycket av att skolan är väldigt förstående med att det är mycket att ta in och förestående med att engelska inte är ens första språk.

Hur är Santa Monica som stad att bo i?

Jag bor i Venice, som ligger väldigt nära Santa Monica, och jag ÄLSKAR det! Jag kan promenera ner till stranden, promenera till skolan, ta en taxi in till Hollywood eller strosa omkring på Abbot Kinney. Det jag älskar mest med LA är verkligen att du får det bästa av alla världar här. Du behöver inte välja mellan att bo nära stranden och havet eller att bo i en storstad. Här finns verkligen allt! Vill man inte alltid ta sig in till Hollywood eller Downtown så finns det gott om barer, restauranger, butiker etc runt om i Venice och Santa Monica. Personligen föredrar jag verkligen att bo i Venice framför till exempel inne i West Hollywood, framförallt är det väldigt bekvämt att ha nära till skolan, men jag upplever även en mer avslappnad vibe här än inne i Hollywood.

Studera utomlands i Kalifornien, på Santa Monica CollegeHur bor du och hur gjorde du för att hitta boende? Bor du själv eller med andra?

Jag bor i en lägenhet på Lincon Apartments med 4 andra roomies. Hyrorna i LA är väldigt dyra vilket gör att i stort sett alla studenter bor ihop med andra studenter. Jag trodde jag skulle tycka det var väldigt jobbigt men har faktiskt upplevt fler fördelar än nackdelar. När jag flyttade hit så kom jag helt ensam och kände inte en enda människa. Då var det väldigt skönt att ha sina roomies, det gjorde att jag snabbt kom in ett socialt umgänge, och vi alla har gjort väldigt mycket roliga saker ihop. Vi är alla svenska tjejer och har blivit bra vänner. Boende Komplexen nära campus är väldigt fina, alla har tillgång till pool och gym, och utöver det har vi även takterrass och grillar. Det är många studenter som bor här och framförallt mycket svenskar. Vi hittar oftast på mycket saker ihop, såsom volleyboll turneringar nere på stranden, grillkvällar, poolhäng och såklart även mycket fest för den som vill det.

Att hitta boende var förvånansvärt enkelt. Det finns många facebookgrupper som ‘’Svenskar i LA’’ och gör du din ansökan via blueberry kommer du även bli inbjuden till en grupp med andra studenter som gör sina utlandsstudier via dom. Där läggs det ut boenden hela tiden när terminen börjar lida mot sitt slut och folk flyttar hem.

Är det stor skillnad på att studera i USA jämfört med Sverige?

Jag har aldrig studerat mer än gymnasiet hemma i sverige, men upplever inte jättestor skillnad. Min största oro var att jag inte skulle hänga med ordentligt på grund av språket, men det har inte varit några problem. Det är mycket eget ansvar, oftast är du inte i skolan jättemånga timmar i veckan men behöver själv ansvara för att du är ikapp med läsning och uppgifter. Jag trivs väldigt bra med det upplägget då det verkligen ger en möjlighet att planera upp sin tid på de sätt som passar en själv bäst.

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig? Jag promenerar alltid till skolan, vilket tar cirka 30 minuter från mig. Jag börjar 8 på morgonen med två business kurser och efter det har jag håltimme cirka två timmar. Då brukar jag njuta av en lunch i solen antingen själv eller med kompisar, samt passa på att få lite plugg gjort. Jag slutar skolan klockan 2 och då promenerar jag hem.

Studera på Santa Monica College och häng på stranden. Vad gör du på fritiden?

Jag tycker om träning, så är en del på gymmet eller tar långa promenader nere vid stranden. Det är verkligen helt underbart! Det finns även många bra ställen för en hike. Jag ligger vid poolen en del, där man alltid träffar på andra studenter att hänga med. Vi brukar även åka in till west hollywood relativt ofta där alla nattklubbar ligger. Utöver det passar jag på att åka till andra ställen runt om i närheten, till exempel Malibu, OC, Laguna beach etc. Den här veckan har vi springbreak, och vi är ett gäng som ska hyra bil och köra en roadtrip runt om i kalifornien, det ska bli så kul!

Vilka platser är absolut ett måste att besöka i närheten?

Universal studios är så kul om du inte har varit där! En helg i Las Vegas är helt klart ett måste och varför inte kändisspana i Malibu en dag. Rodeo Drive är också riktigt fint och det är kul att se kontrasterna mellan Beverly Hills och Venice/Santa Monica. Det finns många platser som är riktigt fina, jag skulle rekommendera att hyra bil och åka runt och upptäcka ställen. Det finns även många fina nationalparker ute i öknen marken såsom Joshua Tree som man inte får missa.

Studera på SMC, Santa Monica College i Kalifornien och upplev äventyret.

Vad är ditt bästa minne hittills från din vistelse?

Oj vad svårt! Det är nog många olika saker hela tiden som man kommer ta med sig. Första helgen som den riktiga värmen slog till var vi ett stort gäng som hängde vid poolen hela dagen, solade, badade, åt god mat, lärde känna varandra och bara hade ett helt underbart häng hela dagen. På kvällen tände vi en brasa, några killar hade med sig sina gitarrer. Vi satt runt brasan och sjöng, drack vin, grillade marshmallows och bara myste. Det kändes verkligen som ett avsnitt ur the OC eller något. Dagen efter gick vi alla ner till stranden och spelade volleyboll och på kvällen åkte vi in till Hollywood och festade tillsammans. Det var verkligen en helt perfekt helg!

När vi åkte till Las Vegas över helgen är också något som jag alltid kommer att minnas. Hela staden var så sjukt häftig och tog mig verkligen med storm.

Sen är det som sagt mycket småsaker hela tiden, som första gången jag satt på stranden och kollade solnedgången, eller var på en fest i en helt magisk villa uppe i hollywood hills. Det är svårt att peka ut det bästa minnet, då allt har varit så fantastiskt och minnesvärt på olika sätt.

Hur kom det sig att du vände dig till Blueberry när du skulle studera utomlands?

Jag tror jag satt och googlade lite på ‘’flytta utomlands’’ eller något sånt, och kom in på Blueberrys hemsida. Jag tyckte det kändes väldigt enkelt och smidigt att klicka sig runt på olika skolor och hitta mycket information på ett och samma ställe. Jag fyllde i ett formulär om att jag önskade bli kontaktad och allt flöt på väldigt smidigt därifrån. Det är mycket att tänka på när man ska flytta till USA, mycket papper att hålla koll på osv, så det har varit väldigt skönt att ha någon som kunnat ‘’hålla en i handen’’ genom hela processen.

Har du några tips till andra som är sugna på att studera utomlands?

Gör det! Sverige, dina vänner och din familj kommer alltid att finnas kvar. Det är så värt att ta chansen och dra iväg! Jag tror verkligen att det gör mycket för ens personliga utveckling men det är också ett minne för livet. Jag tror inte att man ångrar saker man gör utan snarare saker som man inte gör. Det låter kanske klyschigt men det gör det inte mindre sant. Trivs du inte så är det som sagt bara att åka hem igen, så det finns inget att förlora.

Som tidigare nämnt, det är mycket att tänka på och många praktiska bitar som måste på plats samtidigt som man har mycket tankar och känslor inombords, så ett konkret tips är verkligen att se till att du har någon som kan hjälpa dig med detta. Blueberry var en stor hjälp för mig att hålla koll på vilka papper som ska skickas in vart och när, och guidade mig igenom varje steg, allt från självaste ansökan till skolan, till visumansökan, till försäkring, studielån etc etc.

Vad har du för planer efter dina studier?

Jag kommer att ta ett certifikat på ett år på Santa Monica College. När man har tagit det får man ansöka om något som heter OPT. Detta innebär att man får jobba lagligt i USA på ett studentvisum i upp till ett år efter dina studier. Jag är sugen på att göra detta men har inte helt bestämt mig ännu. I sådana fall hade det varit kul att uppleva ytterligare en stad. Typ New York eller San Francisco. Det finns många olika möjligheter och vägar att gå, så vi får se vad jag gör. Det är en tanke jag har, men just nu kommer jag fokusera på att njuta av collegelivet och Kalifornien!

Vill du också åka och studera på Santa Monica College? Kontakta Blueberry så hjälper vi dig hela vägen!

Johanna Geidebäck

Previous Digital Media Coordinator