”Jag pluggade på IED Milano i 3 år, hade den bästa tiden i mitt liv”

Istituto Europeo Di Design (IED) anses vara en av världens ledande högskolor inom fashion och design. På IED studerar varje år många blivande designers i några av världens största modestäder som Milano, Florens, Rom och Barcelona. Cynthia Rezkalla tog examen från IED 2016 och sedan dess har hon både gjort praktik i Milano och arbetat i designerbranschen i Stockholm. Här får vi veta mer om hennes erfarenheter från IED och om arbetslivet.

Hej Cynthia! Berätta gärna lite om dig själv och din bakgrund?

Hej! Jag heter Cynthia Rezkalla, 25 år. Pluggade Mode & Design på St Eriks Gymnasium och jag älskade det. Där fick jag lära mig grunderna till att skapa kläder vilket var amaazing. Mitt sista år på gymnasiet så visste jag att jag ville plugga vidare, så jag började kolla efter olika högskolor i Sverige men kände att jag ville plugga utomlands och då var det mellan Paris eller Milano. Åh eftersom (well I love me some Italy), haha, så var valet klart. Jag hittade IED Milano och tyckte det var den rätta skolan för mig och såg att Blueberry.nu kunde hjälpa mig med processen och det gjorde dem! Blueberry hjälpte mig med allt, de enda jag behövde göra var att bara skicka in allt till Blueberry och de tog hand om resten. Sen efter en vecka så var de klart! I was in!

Jag flyttade till Milano efter studenten och börja direkt med mitt nya liv. Jag pluggade på IED Milano i 3 år, hade den bästa tiden i mitt liv. Där träffade jag min man som jag gifte mig med förra året och nu bor vi här i Stockholm. Vet inte hur mitt liv skulle vara om jag inte hade flyttat till Milano och pluggat på IED. Det var verkligen det bästa som jag någonsin gjort och ångrar inte en enda sekund av det.

Tidigare IED studenten Cynthia
Cynthia med omslaget till sitt examensarbete.

Vilket var ditt första jobb efter examen på Istituto Europeo Di Design?

Efter mitt examen så fick jag genom IED hjälp att hitta en praktikplats på Roberto Cavalli! Vilket är en dröm för många som studerar mode. Efter det gick jag vidare till Whyred här i Stockholm, även som praktikant och sen blev jag Menswear Design Assistant för Whyred.

Portfolio omslag
Foto av Cynthias examensarbete som var att skapa en portfolio.

Vad arbetar du med idag?

Idag är jag Design Assistent för två sportsmärken: Better Bodies och Gasp.

Berätta lite om din studietid på IED?

Det var den jobbigaste tiden i mitt liv och även den bästa! Det fanns dagar man inte sov eftersom man hade så mycket plugg och sen fanns de dagar man festade så mycket att man knappt fick någon sömn återigen. Haha skojar bara, eller inte.

Under min studietid på IED kan jag säga att jag mognade till och lärde mig mer om livet. Livet som IED student är inte enkelt, det är mycket man ska lära sig på bara 3 år och därför var det väldigt jobbigt. Men det bästa med hela upplevelsen var att man inte var ensam, det fanns en hel skola som hade lika mycket att göra och alla var där för varandra. Det var som en stor familj och man kände sig aldrig ensam. Jag älskade min tid på IED, man lärde sig allt från konst, till dataprogram, textil, marknadsföring, historia, tyganalysering, att bilda kollektioner, styling och mycket mer. Samt som student hade man ibland tid att resa runt Italien och se den vackra sidan av landet.

Design Portfolio
Foto av olika verk från Cynthias portfolio och examensarbete från IED.

 

Vilka var de viktigaste kunskaperna som du fick från dina studier på IED som du tagit med dig till arbetslivet?

Under tiden jag pluggade på IED lärde jag mycket om mig själv och hur jag skulle kunna pusha mig själv till mitt max för att klara av vad än det var jag hade i min väg. Så med andra ord, det viktigaste jag tog med mig var verkligen att kunna hantera stress och att kunna vara så produktiv som möjligt för att göra klart det jag har att göra. Även att det viktiga före allt annat är att ha kul medan du gör något, oavsett vad det är.

 

Modeller IED
Cynthias design på modeller innan runway.
Bild från portfolio
Foto från Cynthias portfolio.

Vilka är de största lärdomarna du fått genom att arbeta i designbranschen?

Kämpa hårdare, ta de inte personligt och va så kreativ så möjligt!

Vad var det bästa med att studera på just IED?

Det bästa, hmm det är en svår fråga eftersom det fanns så mycket. Men det bästa skulle vara att man lär sig mer om sig själv under de 3 åren som man pluggade än vad man gjorde hela sitt liv innan.

Vad tyckte du om Milano som stad att bo i?

ÄLSKAR!!!! När man flyttar dit är det lite svårt men så fort man lär sig hur det funkar är det helt underbart! Viktig rekommendation är att försöka lära sig språket så snabbt som möjligt. Det kommer att göra livet 100 gånger enklare. Boende var lite klurigt i början men det fanns alltid någon som kunde hjälpa med det.

Portfolio design
Cynthias design. Bild från hennes portfolio.

Vilket är ditt bästa råd till en befintlig eller blivande designstudent?

Se till att ha kul under tiden, det går väldigt fort!

Bra råd! Stort tack Cynthia och lycka till i framtiden.

Tack!

Är du också intresserad av att studera design på IED? Läs mer om skolan här eller kontakta oss så hjälper vi dig med alla dina funderingar.

 

Johanna Aspeteg

Marketing Manager - Mammaledig