Jag trivs väldigt bra med att leva i en “storstad” men att ha nära till strand och att surfa.

Emma har studerat en termin på Hawaii Pacific University som del av sin utbildning på Linköpings Universitet och hon har verkligen maxat sin studietid! Kanske har du tagit del av hennes tidigare inlägg i vår utlandsstudieblogg? Emma har nämligen varit ambassadör för Blueberry och delat med sig av sin tid på HPU under hösten i vår blogg här och även på sin Instagram (@emmalouiseahlstedt). I denna intervju får vi ännu fler värdefulla tips på saker som kan vara bra att veta inför studier på HPU.

Hur skulle du beskriva Hawaii Pacific University?

Jag skulle beskriva Hawaii Pacific University, HPU, som en liten skola med många internationella studenter. Downtown campus är uppdelat på tre platser, Waterfront Plaza och Pioneer Plaza som är i mer business kvarter och Aloha Tower Marketplace (ATM) som ligger fint vid vattnet i närheten. Det finns även ett annat campus som ligger uppe i bergen, Loa Campus, som har mest kurser inom biologi och liknande. 

Enligt mig är det är en avslappnad atmosfär och fokus på utomhusaktiviteter som att surfa, hikea eller hänga på stranden istället för den klassiska amerikanska collegeupplevelsen. Däremot finns det fortfarande exempelvis college-fester och amerikansk fotboll att gå och kolla på men störst fokus är att vara på Hawai’i med alla stränder och den fina naturen. Skolan har även aktiviteter som kommer upp varje eller varannan vecka som exempelvis surflektioner, att besöka olika museer eller sevärdheter, vilket är gratis att delta på i och med att alla betalar en aktivitetsavgift i början av terminen. 

Lanikai pillbox hike Vad har du läst för kurser den här terminen och vilken kurs är din favorit?

Jag har läst international business management, communication skills, principles of management och public speaking. Under tiden jag har varit här har jag läst undergraduate nivå (kandidatnivå) trots att jag läser min master i Sverige, vilket är vanligt att göra här som internationell student. 

Aloha Tower Marketplace HPU

Nivån på de olika kurserna har varierat en del men jag kan utan tvekan säga att Public speaking var den bästa kursen. Läraren, Sterling Higa, var bland de bästa jag har haft efter att ha pluggat i 5 år och varje lektion var som att lyssna på ett TED-talk. Det var även den kurs som jag såg som mest utmanande, vilket gjorde att jag lärde mig mycket. Jag skulle säga att det är upp till var och en om ni vill lägga tid på att lära er eller om ni endast vill klara kurserna. I de kurser jag läste var det flexibelt och du kunde därför välja hur mycket tid du ville spendera på att plugga. En skillnad från kurser jag har läst hemma är att alla kurser har poäng för att vara närvarande, och ofta är närvaron 20% av betyget. 

Var bor du och hur gjorde du för att hitta boende?

Jag bor uppe på punchbowl crater, ca 25 minuters gång från downtown campus och 3 minuter från närmaste busshållplats, så att ta sig till campus var smidigt. Det är lite längre bort från Waikiki där många studenter bor i lägenheter, men med bil tar det inte mer än 10 minuter att ta sig dit. Att bo lite längre ifrån centrala Honolulu är mindre turistigt och billigare, men det beror helt på vad man föredrar. Vi trivdes väldigt bra att bo i ett hus där vi hade en tillhörande parkering, fin utsikt från balkongen och nära till campus.

Vi hittade boendet via Facebook-gruppen “Honolulu apartments and rentals” där två av mina roomies gjorde ett inlägg och fick sedan ett meddelande av vår nuvarande hyresvärd. Det finns även en grupp för HPU’s nyantagna internationella studenter där många lägger upp inlägg att de letar boende och/eller roomies.

Vad tycker du om Honolulu som studieort?

Honolulu är en blandning mellan en storstad och strand. Det är kanske inte en helt öde paradis-ö, som många tänker om Hawaii, utan mer liv och höghus men i kombination med stränder. Jag tycker att det har varit en väldigt bra studieort då du får lite av allt – och jag trivs väldigt bra med att leva i en “storstad” men att ha nära till strand och att surfa. Om du tar dig till andra sidan ön, eller besöker de andra öarna, får du mer ensamma stränder och hawaii-känsla, så det är lätt att få både och. Det är även helt unikt att få plugga och samtidigt ha så otroligt många aktiviteter och upplevelser vid sidan om som du kan uppleva med dina vänner.


Surf i solnedgången

Något som är positivt med Hawai’i och Honolulu som studieort är att det finns så många upplevelser och aktiviteter tillgängliga och nära. Med bil eller buss kan du ta dig runt på ön och göra det mesta utan problem, och det är smidigt att åka till de andra öarna! Allt du kan tänkas vilja göra finns på ett relativt kort avstånd med andra ord! Något som jag skulle se som negativt är att det är många hemlösa i Honolulu, på samma sätt som andra stora städer i USA (LA, New York etc). Skolan, HPU, har däremot en tjänst där du kan få sällskap av vakter från lektioner på kvällen om du känner dig otrygg!

Vilka platser eller sevärdheter bör man absolut inte missa på Hawaii?

Det finns mycket att göra på Hawaii och det är svårt att välja endast ett fåtal tips. Men nedan nämner jag några av mina favoriter från varje ö som vi har besökt, som jag anser att ni inte bör missa om ni åker hit!

Oahu

Hiken Three peaks är en kul hike med mycket klättring och fina vyer. Den består, som namnet även säger, av tre toppar som du du bestiger längs bergskammen. Det är smalt och brant på sidorna, så du bör inte göra hiken om det har regnat mycket de senaste dagarna eller om det blåser mycket. Den är lite längre och tar ca 4-5 timmar att genomföra men det är helt klart värt det. Det finns även kortare hikes som exempelvis Yellow pillbox hike (lanikai pillbox) eller Crouching lion som är fina och helt klart värda att göra! Tips är att skaffa appen AllTrails som har beskrivningar och kommentarer om alla hiker, samt en offline karta. Wiliwilinui hike

Andra hiker som jag skulle säga är värda är bland andra Stairways to heaven, koko head, ka’au crater och Wiliwilinui – men ett tips är att läsa på innan och se om längd och mängd klättring osv. passar er!

Stranden Makua beach är en av mina favoriter där du kan se och simma med delfiner (om du har tur). Det är mindre turistigt och är oftast ganska tom, samtidigt som det är en väldigt fin omgivning. Nära Makua beach ligger precis vid Kaena point, en fin promenadväg runt den punkt på Oahu som ligger mest till väst. Andra fina stränder är bland annat Lanikai, Sunset beach och Sandys beach som är värda ett besök (men det finns många att välja mellan). Waimea bay är även det en väldigt fin strand med klipphoppning!

Kaneohe sandbar – Hit kan du antingen hyra en båt eller kayaker och paddla ut med. Beroende på tidvattnet syns sandbanken, eller så är vattnet upp till midjan. Hit är det kul att åka till med ett stort gäng för att antingen hänga eller ha dagsfest!

Solnedgång vid China walls eller Spitting caves (där det även är klipphoppning). På östra sidan av ön finns det fina klippor som är populära för att kolla på solnedgången, hoppa i vattnet och/eller festa vid. Det är helt klart ett måste att besöka om ni är här!

Det finns även historiska platser som Pearl Harbor som är värt ett besök innan ni åker hem! Utöver det skulle jag säga att ni absolut ska ta chansen att besöka några av de andra öarna som exempelvis Big Island, Kauai eller Maui.

Big Island

Solnedgång/soluppgång vid Mauna Kea. Här är det även snö om ni har tur, ett tips är isåfall att ta med exempelvis bodyboards och surfa i snön! För att bli insläppta behöver ni en fyrhjulsdriven bil och full tank!White road hike The white road hike

White Road Hike (The Slide hike) är en hike genom fin natur, genom vattentunnlar och med en vattenrutschkana i slutet! Otroligt vacker och kul hike. (obs. Ta med 10$/person i kontanter för att ge bonden som en “donation” för att ni får passera hans mark på vägen).

Hawai’i Volcanoes national park. Här finns det både hiker som går ned i vulkankratrar, genom lava tombs och till toppen av en (för tillfället) aktiv vulkan där du kan se lava. Otroligt mäktigt att se!

Det finns även många vattenfall att se: 6 Tons, Boiling pots och Akaka falls är några favoriter! Utöver det finns det många fina stränder som är värda ett besök, exempelvis Punalu’u black sand beach (och många andra stränder med svart sand), och green sand beach. Green sand beach ligger även väldigt nära South point cliff jump där det både är klipphoppning och fin snorkling.

Kauai

Kauai är en vacker ö som definitivt är värt ett besök. Favoriter här är Waimea canyon state park (Hawaiis egna Grand canyon) med hiker som Kalepa ridge hike där vi kunde se regnbågarna ovanifrån med en otrolig vy runt omkring, Napali coast (väldigt fin hike som slutar med en vacker strand och ett fint vattenfall om ni hikear lite längre), Queens bath tidepools i Princeville och Wailua falls.  

Makua Beach

Maui

Maui hade verkligen semesterkänsla med många vattenfall och fina stränder. Några favoriter var att åka “The Road to Hana” där många fina vyer och vattenfall syns på vägen. Bland annat var det ett fint litet vattenfall med klipphoppning som heter Puohokamua falls som helt klart var ett favorit-stopp. Att se solnedgången på berget i Haleakala nationalpark var även det otroligt fint! Resten av tiden spenderade vi med att åka mellan olika fina stränder (vilket det finns många av), och stanna på olika fina utkikspunkter där det nu under valsäsongen går att se valar simma runt kusterna. 

Har du några tips till andra potentiella HPU-studenter?

  • I Waikiki finns Moku’s som hyr ut surfbrädor till ett bra pris. Det kostar runt 10$ per gång eller så kan du ha ett månadskort för 75$ då du kan surfa hur mycket du vill. Det ligger ett stenkast från duke statyn på Waikiki beach vilket är ett perfekt ställe att lära sig surfa på om du är nybörjare. 
  • Vissa matvaror kan vara väldigt dyra, speciellt färska grönsaker och frukt. Det finns däremot en marknad i chinatown där du kan köpa färska grönsaker och frukt mm. till ett mycket billigare pris. Däremot behöver du betala med kontanter!
  • Att ha bil eller moped att ta sig runt med är helt klart värt det. Vissa hyrde en bil över helgen via exempelvis apparna Hui eller Turo, och andra köpte en bil som de sedan kunde sälja i slutet på terminen. De som köpte moped kunde sedan sälja dessa för i princip samma peng som de köpt dessa för i början!
  • Kamaaina discount – Många ställen där det kostar för inträde eller liknande finns det rabatt eller så är det gratis för de som bor på ön. Ni kan då visa era student ID:n från HPU som bevis. Exempelvis kan ni slippa betala för Diamond Head-hiken och för att komma in och snorkla vid Hanauma bay.

Vilket är ditt bästa minne hittills från din studietid?

Det är väldigt svårt att välja ut endast ett minne, då det har varit så många intryck och häftiga upplevelser de senaste sex månaderna. Jag skulle däremot säga att ett av mina bästa minnen under studietiden är från att surfa med ett gäng vänner i solnedgången i Waikiki i början av terminen. Det är något magiskt med att hänga tillsammans i det varma vattnet vattnet, surfa och se solen sakta gå ned. Efter det har vi surfat ca två två gånger i veckan, oftast för att se solnedgången samtidigt, men de första gångerna var helt klart speciella! 

Utöver det var det många häftiga upplevelser och fina minnen från både Big Island där vi såg lava och snö, samt Kauai där vi på en hike såg fantastiska vyer och var ovanför en regnbåge och Maui där vi hade en minisemester.

 

Är du också intresserad av att studera på HPU? Läs mer om Hawaii Pacific University här. Om du vill boka gratis studierådgivning för att få veta mer om universitetet, kontakta oss!

Johanna Aspeteg

Marketing Manager - Mammaledig