Kanske inspirerade av Selling sunset eller Fredrik Eklund och hans million dollar listings, har många svenskar fått upp ögonen för mäklaryrket och drömmer om att studera till fastighetsmäklare i USA. I de flesta delstater i USA måste man ansöka och göra ett test för att få tillstånd för att arbeta som fastighetsmäklare. Detta beror på att lagar och regler kan skilja sig mellan olika delstater. Här berättar vi mer om hur det funkar att bli mäklare i USA!


Real Estate Certificate

Via Blueberry kan du exempelvis läsa ett 1-årigt Real Estate Certificate i LA på University of California Los Angeles Extension. Efter att du läst ett Certificate vid UCLA Extension kan du ansöka om ett OPT-visum. På detta kan du arbeta i USA i ett år efter avklarade studier. Här kan du läsa mer om utbildningen: Real Estate Certificate

När man läser denna utbildning på UCLA Extension kan man erhålla de förkunskapskrav som krävs för att ansöka om antingen ett ”Salesperson License” eller ett ”Broker’s License”. Dessa anmäler man sig till under sin sista termin vid universitetet via Bureau of Real Estate.

Salesperson License

När du har ett salesperson license kan du arbeta som real estate sales associate. Real estate sales associates kallas även för ”agents” och fungerar som juridiska ombud för fastighetsköpare och säljare. En real estate sales associate arbetar för en real estate broker och är vanligtvis den som har mest kontakt med köpare och säljare i en affär. Här kan du läsa mer om salesperson license.

Broker’s License

Real estate brokers, mäklare, har statliga licenser som exempelvis tillåter dem att driva sitt egna företag och anställa real estate sales associates. En mäklare är den som får provision på framgångsrikt slutförande av en affär. En real estate sales associate får sedan en del av denna provision. Här kan du läsa mer om broker’s license.

Arbeta som mäklare i Sverige

Det lite svårt att på förhand bedöma en utländsk mäklarlicens. För dig som läser en mäklarutbildning i utlandet gäller att du om du önskar arbeta i Sverige vänder dig till Fastighetsmäklarnämnden. De kontrollerar att blivande fastighetsmäklare uppfyller utbildnings- och lämplighetskraven och registrerar dem som blir godkända i mäklarregistret. Detta är svårt för dem att ge ett exakt svar på, då kraven kan ändras från år till år. Se mer info på Fastighetsmäklarinspektionen.

Tips: Läs gärna Gustavs story, han läste ett Real Estate Certificate på UCLA Extension via oss och arbetar nu som mäklare i LA.

Har du frågor om mäklarstudier utomlands? Mejla gärna vår mäklarexpert Sofia på sofia@blueberry.nu

Stina Lindgren