”Det bästa med att studera och bo utomlands är att få upptäcka en helt ny värld.”

Jag heter Emma Fredriksson, 23 år gammal och under hösten 2022 befann jag mig i San Diego som student på San Diego State University. Hemma i Sverige studerar jag nationalekonomi på Uppsala universitet.

Varför valde du att studera utomlands?

Jag har alltid velat studera och bo utomlands, för att få upptäcka andra kulturer och platser. Kalifornien har jag alltid haft ett stort intresse för, främst för det härliga vädret och att man kan resa runt mycket. Så jag passade på att ta chansen när jag väl pluggade.

Har du någon favorit bland de kurser du läste?

De flesta kurserna jag läste var inom ekonomi, som min kandidat är i. Men min favoritkurs var Human dimensions of climate change, professorn var jätteduktig och hade mycket kunskap om ämnet. Jag lärde mig otroligt mycket om miljön och kursen var enkel så det var ett plus.

Hur skulle du beskriva universitet?

Stort! Hela campusområdet är flera kvarter med gym, pool, fotbollsplaner, restauranger och massa mer. Universitet är fint med bra miljö, massa ytor för att plugga och avkoppling mellan plugget. Jag tyckte att universitet var proffsigt och all personal deltog till att alla hade en bra upplevelse.

Är det stor skillnad på att studera på universitetet utomlands jämfört med Sverige?

Ja det är rätt stor skillnad, speciellt upplägget. Man får sätta ihop sitt schema själv beroende på vilka kurser man väljer. Det är mycket mer läxor och quiz, samt mer deltagande under lektionen. Jag själv tyckte att svårighetsnivån är lägre än i Sverige men beror nog även på vilka kurser man läser.

Hur såg en vanlig skoldag ut för dig?

Alla dagar såg olika ut, men man hade samma schema för varje vecka. En kurs är vanligtvis en eller två gånger samma tid varje vecka. Jag själv hade kurser varje dag förutom fredagar, ett tips är att få fredagen ledig så man har tid för annat kul.

Men en vanlig skoldag började med att jag hade lektion på morgonen, efter den pluggade jag lite på skolans stora bibliotek innan jag hade en till lektion och sedan blev det lunch i solen. Om jag hade mycket läxor kunde jag vara kvar i skolan och plugg lite till eller så gick jag till gymmet eller poolen som finns på campus.

Vad tycker du om staden?

San Diego är en helt underbar stad, det finns allt i denna stad. Det finns massa stränder att hänga på, mycket shopping, otroliga hiking ställen och det finns massa god mat. Det är en storstad samtidigt som man har nära till det mesta och man kan verkligen göra allt. Solen skiner nästan varje dag, invånarna är så härliga och allt är mycket mer ”chill” jämfört med Sverige. Sen är San Diego en väldigt bra studentstad med ”greek life”, som består av fraternities och sororities. Fraternities har många roliga och stora fester, om man vill ha en lite mer amerikansk upplevelse. Deras hus ligger vid campusområdet, så om du bor i närheten måste du verkligen passa på att gå dit.

Var bodde du och hur gjorde du för att hitta boende?

Jag bodde i ett hus nära campusområdet, vilket var perfekt för mig då jag och mina kompisar ofta befann oss runt campus. Jag hittade boendet via Facebook, det finns massa grupper man kan gå med i.

Bodde du själv eller delar med andra?

Jag bodde med 6 andra utbytesstudenter, totalt var det 2 svenskar, 4 tyskar och 1 australiensare. Det var verkligen supermysigt då vi blev som en liten familj och man hade alltid någon att umgås med.

Vad brukade du göra på fritiden?

Förutom att träna och sola på så umgicks jag mycket med de jag bodde med eller andra som jag träffade i San Diego. Antingen så utforskade vi San Diego, som att hänga på stranden, hikea, vara i Downtown. Ibland brukade vi gå och bowla på campus eller vara med på alla evenemang som skolan anordnade. Sen när man hade lite mer tid passade jag på att resa runt lite, vi åkte till Las Vegas, Los Angeles, Palm Springs, San Fransisco.

Finns det några platser som du rekommenderar att besöka?

Såklart, vi kan börja med stränderna. Mission beach, Pacific beach och Ocean beach är tre olika områden med långa fina stränder. Pacific är också ett område med mycket barer och klubbar som man kan besöka på kvällarna (Kan starkt rekommendera Waterbar). I Downtown finns little Italy som är väldigt mysigt och det kända området Gaslamp quarter med massa barer, restauranger och klubbar som är fullt av liv. Coronado är en halvö med jättefin miljö och en lång strand, om man vill ha avkoppling ska man definitivt åka dit. La Jolla får jag inte glömma! Det är ett av de finare områden i San Diego där man kan surfa, gå på hike, se sälar och delfiner, hänga på stranden, shoppa, ja allt. Om man gillar att resa så måste jag tipsa om att res! Det finns massa att se Kalifornien, och även utanför staten. Många åker till Mexiko då San Diego ligger precis vid den mexikanska gränsen. Mitt eget favoritresmål var Maui, Hawaii.

Har du några tips till andra som är intresserade av att åka utomlands och studera?

Åk! Det är något av det bästa jag har gjort och man får ett minne för livet. Hitta ett bra ställe som du tror passar dig och prata med andra som varit utomlands. Blueberry har jättemycket bra information, möten och mer där man får lära sig massor.

Vad gör du i dagsläget?

I dagsläget läser jag min sista termin i min kandidat inom ekonomiprogrammet och har tänkt att plugga vidare till hösten.

Vad var det bästa med att plugga utomlands?

Det topp bästa med att plugga utomlands är att få träffa så underbara människor, att upptäcka nya ställen och öppna ögonen för världen. Man får så mycket intryck och lär sig väldigt mycket om andra kulturer och samhällen, men det viktigaste är att man lär sig mycket om sig själv.


Är du också intresserad av att studera på SDSU? Läs mer om San Diego State University här. Eller boka en gratis studierådgivning för att få rådgivning och svar på dina funderingar.

 

Isabelle Meijer

Marknadspraktikant