”Jag fick leva mitt drömliv i New York, gå på auditions, dansa bredvid de största inom industrin, modeshower, musikvideos, flashmobs you name it. Broadway Dance Center gjorde så att jag växte som människa och lade grunden för min personliga utveckling samtidigt som jag skapade minnen för livet i den bästa staden i världen”

 

Jag minns att jag tittade på musikalen Fame när jag var liten och drömde mig bort till New York. Jag ville också dansa och gå på auditions, leva i staden som aldrig någonsin sover. Jag började åka dit på semestrar, men det räckte inte… En kväll när min semester i NYC gick mot sitt slut så bestämde jag mig när jag satt i en yellow cab med min bästa vän.  -Jag skall bo här nästa år, vänta bara… Inte visste jag då att jag skulle ha den bästa tiden i mitt liv på Broadway Dance Center och få vänner för livet!

Jag visste att det var till New York jag ville till men inte hur, var eller när? Jag sprang in i en tjej hemma i Stockholm på en tillställning som berättade att hon precis hade varit och studerat dans på Broadway Dance Center. Jag blev helt tagen av hennes berättelse och tänkte för mig själv, det här är exakt det jag vill göra!

Jag hade dansat lite strökurser under min uppväxt men aldrig haft någon grundläggande träning i dans. Jag dansade och undervisade brasiliansk samba vid den här tiden och kände att jag ville utveckla mig själv som dansare. Jag var då 28 år och undrade om jag var för gammal. Jag tog kontakt med Blueberry och fick bekräftat att jag verkligen inte var för gammal. Jag tänkte YES nu kör vi, det är nu eller aldrig!

 

 

Hur går hela ansökningsprocessen till?

Att studera i USA och söka visum kan kännas som en lång och krånglig process. Blueberry förenklade hela proceduren med en detaljerad plan som tydligt beskrev vad jag behövde göra och i vilken ordning.

Allt ifrån att boka tid hos ambassaden för att ansöka om visum, till information om skolan och att boka tid för läkarundersökning. För att studera på Broadway Dance Center så behöver man nämligen ha ett M-1 visa. Detta visum är för de som studerar icke akademiska eller yrkesinriktade studier till skillnad mot F-1 visumet som man behöver för exempelvis college i USA. För mig var det självklart att ta hjälp av Blueberry, det gjorde att hela resan kändes trygg. Jag valde att signa upp mig på 3 månaders dansträning på Broadway Dance Centers International Student Visa Program (ISVP) vilket jag snart skulle förlänga…

 

Hur hittar man boende i New York?

BDC erbjuder inget eget boende men de kan hjälpa dig att komma i kontakt med en student housing associate. Jag rekommenderar dig att gå med i deras facebookgrupp där du kan ta kontakt med andra blivande studenter och hjälpas åt med boendedjungeln. Kanske hittar du din framtida rumskompis där? Ett annat tips är att gå med i facebookgruppen för svenskar i New York och även Gypsy Housing. Det var där jag hittade mitt första boende. Gypsy Housing har även små grupper för olika delar av New York. Tyvärr måste man ha lite is i magen för det läggs upp boende för nästkommande månad månaden innan. Jag ville ha den ultimata NYC-upplevelsen och hittade en tjej som hyrde ut sitt rum i Soho mitt på Lafayette street. Jag bodde också en tid i BDCs egna housing med gångavstånd till skolan där man hade ett litet eget rum med pentry och delade dusch och toalett. Om du är där en längre tid så kan jag verkligen rekommendera att bo på olika ställen då det är det absolut bästa sättet att lära känna olika områden och utforska staden. Mitt sista tips är att se till att spara pengar innan du åker. Du kommer behöva betala en depositionsavgift som motsvarar första månadshyran utöver din första hyra. Skall du stanna länge i USA så kan det vara värt att kolla in appen Street Easy. Där finns det lägenheter som hyrs ut oftast i ett år. Ha koll på om vissa tar en brokerage fee eller ej dock.

 

Tiden på Broadway Dance Center

Jag valde att åka dit en vecka innan mitt program på BDC skulle starta. Det var skönt att ha några dagar att komma till rätta och ställa om till rätt tidzon. Första veckan på Broadway är en orientation week där man bland annat gör ett placeringstest för att se vilken nivå man är på som dansare. Detta skall hjälpa dig när du sedan utformar ditt personliga danschema. Jag minns att jag var extremt nervös när denna dag kom. Det var som en audition och det satt flera domare längst fram i salen. Vi fick göra jazz/balett och hiphop där vi blev bedömda på teknik och vi fick även lära oss en koreografi på väldigt kort tid. Sedan kom vi till ett segment där det var valfritt för de som ville framföra ett solo om man dansade någon speciell stil eller hade någon speciell skill. Jag peppade mig själv och tänkte att jag har ju inte åkt hela vägen till New York för att vara feg. Så jag räckte upp handen och ställde mig inför alla domare och improviserade ett solo där jag dansade samba. Efter detta släppte all nervositet och jag kände mig supertaggad på äventyret jag hade framför mig! Kom dock ihåg att skolan har klasser för alla nivåer från all levels till Advanced. Du bestämmer själv vart du vill lägga ribban för din utveckling som dansare!

 

 

Programmet innefattar 12 dansklasser varje vecka. Du utformar ditt schema själv och kan välja hur många klasser du vill ta varje dag. Kvällsmänniska som jag är så tog jag oftast klasser sent på kvällen. Du väljer inriktning men måste ta två stycken balettklasser varje vecka. Detta var super för det gjorde att jag var tvungen att utmana mig själv i stilar jag normalt sett inte hade testat annars. Jag tog många heels klasser, dancehall och latin fusion men varvade med pilates och yoga för att hålla kroppen i schack. När du väljer klasser till ditt schema var inte rädd för nivån som står på klassen. Jag skulle rekommendera att kolla upp lärarna på Instagram eller kika utanför studion för att bilda dig en egen uppfattning om deras klass.

Broadway Dance Center erbjuder även alla studenter att medverka i något som kallas student showcase som de anordnar 2 gånger per år. Du kan då välja att signa upp dig att uppträda med en koreografi från någon av dina favoritlärare tillsammans med massa andra dansare. Jag var med i ett heels performance på Symphony Space på Upper West Side. Och sist men inte minst, våga! Du kommer stå sida vid sida med professionella dansare och lärare som har dansat med Beyonce eller varit med i So you think you can dance. Detta är en extrem möjlighet och tillfälle att lära från de bästa och bli inspirerad till att bli den bästa versionen av dig själv!

Livet i New York 

Det kan kännas skrämmande att ta steget att åka till en storstad helt själv där du inte känner någon. Men kom alltid ihåg att de som är där är i exakt samma sits som du! Jag hade turen att träffa på 2 svenska och en kanadensisk tjej på skolan som idag är några av mina absolut närmaste vänner. Jag trivdes så extremt bra i New York och när mina 3 månader gick mot sitt slut så kände jag att jag inte var klar. Det gick supersmidigt att förlänga mitt program med ytterligare 3 månader med hjälp av Blueberry. Jag och den ena svenska tjejen valde att flytta in tillsammans i en lägenhet i Brooklyn nära Prospect Park som vi fick hjälp att hitta av en av våra danslärare. När vi inte dansade så var vi ute och shoppade i Soho, gick på brunch i Brooklyn, festade i Meatpacking District och gick på olika events och dansade natten lång såklart… New York har så mycket att erbjuda. Det låter klyschigt men det kändes verkligen som jag befann mig i en film och levde mitt drömliv. Jag var med i musikvideos, tävlade i sambatävlingar. Jag kollade på modevisningar på New York Fashion Week. Det som jag främst älskar med den här staden är att det finns så mycket möjligheter och varje dag är olik den andra. Du vet aldrig vem du kommer springa in i. Kommer aldrig glömma när jag dansade lite salsa med Busta Rhymes på en nattklubb…

Eftersom jag dansar samba så gick jag även och tog dansklasser utanför Broadway också. Jag fick då kontakt med massa dansare inom det brasilianska Community och blev inbjuden att dansa med Samba New York i den kända New York Village Halloween Parade. Det var en upplevelse jag sent kommer att glömma. Ett annat favoritminne från New York är när jag gick på audition för Radio City Music Hall som är den största inomhusteatern i världen där de kända Rockettes uppträder. Auditionen var för att dansa samba för kanalen NBC som hade ett stort event. När jag fick besked att jag hade klarat auditionen så kände jag mig hög på energi som denna stad gav mig! Detta är fortfarande ett av mina favoritminnen som jag kommer bära med mig för resten av livet!

 

 

Mina favoritställen i New York

Vad är New York utan rooftops? Jag älskar Brooklyn och skulle tipsa alla om att spendera mera tid där. Ett av mina favoritställen är 1 Hotel Brooklyn Bridge. På deras rooftop har du en perfekt vy över hela Manhattan skyline med Brooklyn bridge som granne. Passa även på att ta en mysig promenad längs vattnet vid Brooklyn bridge park när du är i närheten. I Williamsburg finns det också två hotell som jag brukade gå till ofta. Det ena heter Wythe Hotel och det andra är Williamsburg Hotel. De ligger nära varandra och utgör den perfekta söndagssysslan. Efter att du har ätit chicken and waffles till brunch på Sweet chick som ligger runt hörnet så kan du avrunda med en drink och se solen gå ner över Manhattan på någon av takbarerna.

Lower east side på Manhattan erbjuder många roliga ställen också. Mitt stammis ställe är rooftopen Mr Purple som tillhör Hotel Indigo. Runt hörnet så kan du äta cajun seafood boil på Claw Daddy’s och dricka capri sun-drinkar. Och om du är sugen på fantastisk mat från Venezuela så tar du dig till Patacon Pisao som har öppet till 02 torsdag-lördag.

 

Tips till dig som funderar på att åka till NYC

Du kommer inte ångra dig, våga, kör! Jag har fått vänner för livet och denna period kommer jag att minnas som en tid då jag utvecklades extremt mycket som person. New York är en tuff stad men med fantastiska människor. Möjligheterna som jag fick uppleva där hade aldrig hänt i Sverige. Jag brukar tänka att om det inte känns lite läskigt så kommer jag inte växa som person. Jag lärde mig så mycket om mig själv, och att vara runt andra likasinnade människor som delade samma passion för dans var helt fantastiskt! Jag har fortfarande kontakt med vissa lärare och efter att jag hade kommit hem till Sverige så återvände jag till New York ett år senare för att stanna i 2 år till… Man blir beroende jag lovar…

Vill du också ansöka till Brodway Dance Center? Skicka in din ansökan här!

Karolina Finskas

Marknadspraktikant