”Mewand studerar till läkare i trevliga staden Riga! Detta är hans första termin på Riga Stradins University.”

Hur är det att bo och plugga utomlands?

Det är faktiskt jätteroligt! Det låter läskigt i början men det är också en spännande upplevelse där du kan utveckla dina språkkunskaper, se en ny kultur och uppleva ett nytt land.

Varför valde du att lägga din studietid utomlands?

Anledningen till att jag valde att studera utomlands var främst på grund av att konkurrensen på läkarprogrammet i Sverige är stor. Många av de utländska universiteten har lägre antagningskrav än i Sverige och håller en mycket hög standard.

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?

En vanlig skoldag skulle bäst beskrivas som en scen från en vetenskaplig dokumentär. Du kliver in i lektionssalen med en vit labbrock och deltar tillsammans med dina klasskompisar i de schemalagda lektionerna. Jag upplever att det är mycket praktiska inslag i undervisningen. Exempelvis, i början av första terminen, under en typisk anatomi-labb, så kommer du att undersöka mänskliga ben och lära dig om deras struktur och delar.

Har du någon favorit bland de kurser du läser?

Jag skulle säga att alla praktiska lektioner där det krävs att ha på sig en labbrock är favoriter. Då känns det som att man verkligen gör det en läkarstudent är menad att göra. Dessa kurser är bland annat anatomi, molekylär cellbiologi, medicinsk kemi och dissektion.

Hur skulle du beskriva skolan? Hur är lärarna? Och hur väljer de att lägga upp utbildningen?

Förutom hur stor skolan är så är undervisningen väldigt professionell och håller mycket hög standard. Lärarna vill att du engagerar dig och aktivt deltar under lektionerna. De vill verkligen att man ska lyckas, det märks tydligt!

Är det många internationella studenter på universitetet?

Skolan består av väldigt mycket internationella studenter och majoriteten av dem är tyskar och svenskar.

Är det stor skillnad på att studera på universitetet utomlands jämfört med Sverige?

Jag har inte studerat på universitet i Sverige men jag är säker på är att man trivs mycket bättre här på RSU. Här finns det universitet som bara fokuserar på medicin, vilket det inte gör i Sverige. Det gör att nivån känns mycket högre här då allt fokus är på medicinstudier!

Var bor du och hur gjorde du för att hitta boende?

Jag bor på Ambassadgatan vilket ligger väldigt centralt i stan. Det är ett väldigt lugnt område! När man letar boende rekommenderar jag starkt att man kontaktar de hyresvärdar som tidigare RSU-studenter hyrt av. På skolans hemsida finns en lista där de tipsar om bra hyresvärdar.

Vad tycker du om staden?

Jag tycker att staden är ganska lugn, även om det är mycket folk som bor här. Riga är en fantastisk stad att leva i, på grund av dess låga levnadskostnader och stora utbud av platser att besöka. Det finns många museum och konstgallerier, ett aktivt nattliv och orörd natur i närheten.

Berätta mer om studentlivet på RSU; anordnar skolan några aktiviteter?

Skolan har massor av aktiviteter. Det anordnas exempelvis många olika aktiviteter, allt från sportaktiviteter till fester och nattliv. Detta är något som studentföreningarna oftast har hand om. I vårt fall har vi Svenska Läkarförbundet Riga som anordnar aktiviteter utanför skoltid. Detta för att vi som studerar här inte ska känna oss ensamma, utan att vi finner vänner och en samhörighet här i Riga.

Vad brukar du göra på fritiden?

Att plugga till läkare innebär hög press och väldigt mycket att göra, vilket gör att plugget känns som ett heltidsjobb. För mig är det också viktigt att träna vid sidan av studierna, eftersom att rörelse är bra för både kropp och sinne. Har jag tid brukar jag delta i skolans sportaktiviteter. Annars är det också väldigt roligt att släppa plugget för en stund och gå ut tillsammans med vänner och tänka på något annat. Kan också rekommendera studenter att besöka Nationalbiblioteket. Det ligger precis vid vattnet med jättefin utsikt över Old Town och det finns mängder av böcker och läsrum.

Vad vill du säga till andra som funderar på att ta steget och läsa medicin utomlands?

“Lita på magkänslan och var inte rädda!”. Det verkar läskigt i början, men all ångest försvinner redan första dagen av välkomstveckan. Du kommer att träffa många som befinner sig i samma situation som du, och dessutom är alla öppna för att träffa nya människor. Du kommer snabbt få nya vänner att både umgås med och plugga inför tentor tillsammans med.

Vad har du för planer efter dina studier?

Förhoppningsvis får jag jobb hemma i Sverige och kan bidra till samhället där. Pluggar du till läkare inom EU och får din legitimation godkänd av Socialstyrelsen kan du sen jobba hemma i Sverige. Denna möjlighet tycker jag borde inspirera många andra att plugga medicin utomlands!

Är du intresserad av att studera på Riga Stradiņš University? Kolla in Riga Stradiņš University här. Tveka inte att kontakta oss så berättar vi gärna mer!

Isabelle Meijer

Marknadspraktikant