”Det bästa med att studera utomlands är att du träffar så otroligt många härliga människor och att du lär känna helt nya sidor av dig själv!”

Hej! Mitt namn är Emma, jag är 26 år gammal och studerar en master i internationella relationer på Macquarie University i Sydney. Jag är inne på min andra termin vilket innebär att jag redan har varit här i 8 månader, tiden går så fort!

Varför valde du att studera utomlands?

Jag har alltid varit intresserad av att resa och träffa människor från andra delar av världen. 2020, under tiden jag gjorde min kandidat var jag på en utbytestermin på samma universitet, men blev hemskickad pga pandemin. Jag hade bestämt mig för att åka tillbaka så fort gränserna öppnade igen, och valde då att göra hela min Master på Macquarie!

Har du någon favorit bland de kurser du läser?

Mina favoritkurser hittills är Security in World Politics, International Law and Global Governance och Europe and the World!

Hur skulle du beskriva skolan? Vilket var ditt första intryck när du kom till campus?

Stort! Och att jag träffade studenter från världens alla hörn. Campus är otroligt fint och nybyggt. Det finns massor av matställen, fikaställen, barer, vårdcentraler, bibliotek, shoppingcenter rätt runt hörnet, studentklubbar etc. Det är som ett eget litet community!

Är det stor skillnad på att studera på universitetet utomlands jämfört med Sverige?

Jag vill säga att det är ganska stor skillnad, men systemet är relativt enkelt så fort man kommer in i det. Här läser man 4 units parallellt per termin, och betygssystemet är annorlunda från Sverige. Nivån vill jag säga varierar lite beroende på vad man studerar. En mastergrad på Macquarie tycker jag håller en bra nivå, det är utmanande men det hindrar mig inte från att kunna kombinera skola med det sociala livet!

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?

Det varierar från termin till termin. Vissa kurser erbjuder flertalet lektioner och tutorials i veckan, vilket gör att du kan lägga upp ditt schema lite som du vill. För mig är det dock förbestämt och denna termin har jag lektioner måndag-onsdag varje vecka. Mina lektioner börjar alltid med en 1,5-2 timmars föreläsning för att sedan övergå till en tutorial som också pågår i 1,5-2 timmar. Under varje tutorial så gör vi gruppövningar på veckans tema, diskuterar artiklar vi läst eller har gruppresentationer. Övningarna varierar också beroende på vad man läser, men i nästan alla kurser så får du betyg på hur mycket/väl du deltar i dina tutorials.

Vad tycker du om staden?

Sydney är helt fantastisk! Det är en storstad, men samtidigt har den ett lugn över sig. Sydney erbjuder verkligen alla sidor. Du kan välja om du vill promenera bland skyskraporna, ta en tur ner till hamnen, en promenad i botaniska trädgården eller besöka en av Sydneys fantastiska stränder. Det går inte att tröttna!

Var bor du och hur gjorde du för att hitta boende?

Just nu bor jag på campusområdet tillsammans med en kompis. Min första termin bodde jag mitt i stan, på ett studentboende. Jag använde mig av Facebooksidor och googlade runt. Boende går att hitta, men man får räkna med att det är dyrt. Det bästa är att använda sig av hemsidor där man kan hitta andra personer som också letar boende, alternativt ansöka om något av de boenden som universitetet erbjuder/är partner med.

Bor du själv eller delar med andra? Och bor du med svenskar eller andra nationaliteter?

Jag har gjort både och. Min första termin bodde jag själv, nu bor jag tillsammans med en amerikansk kompis som jag pluggar med!

Har du några boendetips du vill dela med dig av?

Skaffa kontakter, bli medlem i olika Facebooksidor, det är definitivt andra som också letar boende så försök teama ihop dig med dem! Boende löser sig alltid, många studenter kommer hit och bor på hostel de första veckorna för att kunna leta bonde på plats. Har man väl hittat något så är inflytt oftast på en gång! Min största rekommendation är dock att inte skriva under något kontrakt innan du sett ditt boende med egna ögon. Tyvärr så stämmer inte alltid bilderna överens med verkligheten..

Vad brukar du göra på fritiden?

Alla möjliga saker. På helgerna brukar vi åka till stranden om vädret tillåter, eller besöka olika marknader i stan. Vi åker också ofta på utflykter runt om i NSW! Kollektivtrafiken är att lita på och gör det lätt att ta sig runt. På kvällarna är vi ett gäng som brukar besöka Sydneys bar- och nattliv. Under vardagarna spenderar jag mycket av min tid i biblioteket, tränar och umgås med kompisar!

Finns det några platser som du rekommenderar att besöka?

Förutom de klassiska turistattraktionerna rekommenderar jag att besöka Blue Mountains, och de norra stränderna i NSW. Mitt i terminen så har alla studenter dessutom 2 veckor mid-break, så då brukar de flesta studenter passa på att resa längst östkusten. Byron Bay och Surfer’s Paradise är populärt! Det är ett måste om man har möjlighet!

Varför vände du dig till Blueberry när du skulle studera utomlands?

Jag har kompisar som har använt sig av Blueberry och rekommenderade det! Det var både skönt och enkelt att kunna vända sig till någon som hade koll på vad som krävdes, och som även kunde sköta kommunikationen med skolan.

Har du några tips till andra som är intresserade av att åka utomlands och studera?

Våga! Det är normalt att det känns ovant, läskigt, spännande och exalterande. Och var inte rädd om det inte känns toppen efter dag 1, det kan ta tid att känna sig hemma i ett nytt land och bland nya människor, men när du väl har gjort det, vill du aldrig åka hem!

Vad har du för planer efter dina studier?

Om möjlighet finns vill jag gärna stanna i Australien ett tag! Antingen för att jobba eller fortsätta plugga, time will tell!

Är du intresserad av att studera på Macquarie University? Kolla in Macquarie University här. Tveka inte att kontakta oss så berättar vi gärna mer!

Isabelle Meijer

Marknadspraktikant