”Det allra bästa med att studera utomlands är att man får träffa och lära känna människor från hela världen. Man blir ett härligt gäng från jordens alla hörn.”

Mitt namn är Märta Edlund, och jag är 21 år gammal, född och uppvuxen i Uppsala. Jag läser just nu min andra termin på Riga Stradins University, på världens roligaste program – läkarprogrammet – i världens mysigaste stad – Riga – i Lettland.

Varför valde du att studera utomlands?

Jag har i hela mitt liv vetat att jag ska bli läkare. Det har aldrig varit någon fråga om kanske, utan det har varit min dröm ända sedan jag var fyra år gammal. Och jag har aldrig velat bli något annat. Läkarprogrammet i Sverige har skyhöga antagningspoäng, och den sommar jag tog studenten (2020) i samband med coronapandemin, var antagningspoängen högre än någonsin. Jag var helt enkelt less på att vänta på att följa mitt driv och mina drömmar, och tog därför beslutet om att söka mig utomlands för att studera där, istället på att sitta hemma och eventuellt behöva vänta flera år på att börja plugga. Därför blev valet enkelt för mig.

Har du någon favorit bland kurserna du läser?

Det är faktiskt väldigt svårt att välja! Det är självklart att man tycka olika bra om kurserna man läser, men jag tror ändå att min favoritkurs vi läser just nu är histologi. Jag tycker att det är väldigt spännande att lära sig om hur kroppen är uppbyggd i detalj.

Hur skulle du beskriva skolan? Vilket var ditt första intryck när du kom till skolan?

Skolan är relativt stor, vilket chockerade mig, då det studerar ungefär 9000 elever där totalt. Och jag minns faktiskt inte mitt första intryck av campus riktigt, men jag vet att jag tyckte helhetsbilden av skolan var mycket bättre än jag förväntat mig. Jag var en person som hade ganska låga förväntningar i början, vilket snabbt vände!

Är det stor skillnad på att studera på universitetet utomlands jämfört med Sverige?

Jag studerade en termin på sjuksköterskeprogrammet i Stockholm innan jag flyttade till Riga, och har därmed en del erfarenheter av studier både i Sverige och utomlands. Det är två aspekter som jag skulle säga skiljer sig mest, varav det första är att det egna ansvaret på studier är mycket större här än i Sverige, och man förväntas lära sig mycket mer på eget bevåg än vad man lär sig på plats, vilket kan vara kämpigt. Det andra är att man inte har en kurs i taget här som i Sverige, utan här har man alla på samma gång, vilket är mycket tuffare. Därav är det många som säger att studera utanför Sverige är tuffare. Men det är absolut inte omöjligt och man kommer snabbt in i det.

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?

Vi har vanligtvis 1–3 lektionstillfällen varje dag, vilka kan komma i olika format. Ibland är det föreläsningar, ibland på plats och ibland på ZOOM, det kan vara laborationer, seminarium etc. Och sedan är det upp till en själv att studera på sin fria tid.

Vad tycker du om staden?

Jag är väldigt förälskad i Riga. Det är en otroligt vacker stad med parker och caféer som jag älskar, vilket också ger staden liv.

Var bor du och hur gjorde du för att hitta boende?

Jag bor i centrum i Riga, vilket de flesta av mina kompisar (som inte bor på skolans hostel) också gör. Och att hitta boende var inte alls särskilt svårt, speciellt inte när man är van vid bostadshetsen hemma i Sveriges storstäder. Jag hittade min lägenhet på en hemsida, men andra har hittat från exempelvis Facebook marketplace.

Bor du själv eller delar du med andra? Och bor du med svenskar eller andra nationaliteter?

Jag bor i en etta själv, men jag har flera kompisar som bor flera i lägenheter, men personligen så trivs jag med att kunna ha min lägenhet som min egen fristad och jag föredrar att inte bo med någon annan.

Har du några boendetips du vill dela med dig av?

Se till att inte bo för långt uppåt i staden, då det dels är långt till skolan men också långt till alla aktiviteter i staden (fester, barer, plugg, kaféer etc.), och låt dig inte bli lurad! Det är svårt att navigera i bostadssökande i en stad och ett land man inte kan något om, men se till att inte signera superlånga kontrakt på lägenheter eller betala alldeles för mycket i hyra. Mitt tips är att göra lite research i områdena som man kollar på lägenheter i, och ha lite koll på vad hyrorna ligger på, så man inte luras till att betala alldeles för mycket. Värt att komma ihåg är att hyran som visas på hemsidor är kallhyra, alltså ex. Typ värme, el, vatten, sophantering etc. Så man måste lägga på typ en tusenlapp på den hyran som visas.

Vad brukar du göra på fritiden?

För mig är det viktigt att koppla av på fritiden, då plugget tar upp väldigt mycket utav ens tid. Och jag älskar att titta på film eller serier, läsa en bra bok, och umgås med mina kompisar. Det är värt att tillägga att det är viktigt att prioritera att ha roligt, så HÄNG PÅ HELGERNA!!!

Finns det några platser du rekommenderar att besöka?

Staden kryllar av massa spännande platser att besöka, men stranden i Jurmala är jättetrevlig på sommaren, konstmuseumet är definitivt ett måste om man gillar konst, och till sist kryllar staden av urmysiga kaféer som man kan hänga och plugga på. Alla vackra parker i staden är också fantastiska om man gillar att promenera!

Varför vände du dig till Blueberry när du skulle studera utomlands?

Det kändes väldigt överväldigande att ge sig in i utlandsstudier på egen väg, och det kändes väldigt skönt att få hjälp med vilka papper som skulle skickas, viktiga datum att ha koll på, betalningar etc., vilket var ett stöd som jag fick från Blueberry. Och det var jätteskönt att snabbt få svar på de frågor jag hade från en varm och trevlig personal.

Har du några tips till andra som är intresserade av att åka utomlands och studera medicin?

Mitt allra bästa och viktigaste rådord jag kan ge till någon som sitter i samma båt som jag för ett år sedan är – GÖR DET! Det är det bästa beslut jag tagit i hela mitt liv. Jag har fått vänner som jag aldrig skulle träffat annars från hela världens hörn och jag får göra det jag älskar. Jag vet att det känns jätteskrämmande och främmande, men det är ett val jag alltid kommer vara tacksam för att jag gjorde.

Vad har du för planer efter dina studier?

Det känns fortfarande främmande att det kommer ett ”efter studierna”, så den frågan har jag inget svar på faktiskt. Någon typ av läkare ska jag ju bli iallafall, men vilken får tiden visa.

Är du intresserad av att studera på Riga Stradiņš University? Kolla in Riga Stradiņš University här. Tveka inte att kontakta oss så berättar vi gärna mer!

Isabelle Meijer

Marknadspraktikant