Jag bilade längs Kaliforniens västkust hösten 2008 och föll pladask för staden med kilometerlånga stränder, solnedgångar och pelikaner. Kombinationen av storstadsliv med surfparadis och att alltid ha havet vid min sida gjorde inte valet svårt. San Diego kom att bli platsen jag var tvungen att åka tillbaka till.


Ligga i solen och läsa läxor?

En spännande början

Efter två års studier i Stockholm blev en termin på San Diego State University ett välbehövligt avbrott från en regnig och kylig årstid i ett kallt hemland. Trots många månaders förberedelser kände jag mig rätt oförberedd när jag checkade in bagaget på Arlanda för att spendera ett halvår i värmen. Nu efteråt, med facit i handen, var det helt rätt. Man ska nog inte ha allt planerat innan avresa, för är det något som är säkert, så är det att allt löser sig.

Utan en aning om var jag skulle bo de närmaste månaderna landade jag bland skyskrapor och trafikerade vägar i ett soligt San Diego två veckor innan skolstart med tanken att lära känna stad och människor. Hoppade in i en taxi och tog in på ett hostel downtown några dagar under boendesökandet. Hyrde en bil och lät den styras mot havet. Kalifornialivet skulle spenderas på rätt sätt, nära surfare, delfiner och strandpromenader.

Efter någon timmes promenad längs gränderna vid Pacific Beach strandkant i jakt på ”For Rent”-skyltar hittades drömhuset. En övervåning i ett hus med altan, parkering, möbler, grill och bra hyra – och ännu bättre, en minuts avstånd mellan ytterdörr och strandkant. Jag delade lägenheten med 3 svenska killar de första två månaderna och lärde känna folket på gatan vi bodde på riktigt snabbt. Det var surfare från Spanien, utbytesstudenter, affärsmän som slängde av sig kostymen för våtdräkt och surfbräda så fort de kommit från kontoret och amerikanare som valde det lite enklare livet bland vågar och barfotaliv.

Kul på stranden

Vi träffades ofta och på Thanksgiving blev jag inbjuden till grannarna för traditionellt firande med släkt och vänner från hela landet. Jag kom att bli väldigt nära vän med en tjej på gatan som jag umgicks med i stort sätt varje dag. Jag började spela i hennes fotbollslag och på det sättet lärde jag känna mycket folk och uppleva den amerikanska vardagen på riktigt. Efter två månader i strandhuset flyttade jag några minuter bort till ett lägenhetskomplex där fler internationella studenter och amerikanare bodde. Här fanns biosalong, pool, jacuzzi, tennis- och basketplaner, datasal, grillar och bra rum att sitta och plugga i.

Cykeltur i solen

Annorlunda jämfört med Sverige

När jag ser tillbaka på tiden nu så kommer jag knappt ihåg de nervösa minuterna innan terminens första föreläsning eller stressiga dagar springandes mellan universitetssalar och föreläsningar för att få rätt kurser och ett bra schema. Efter en, två veckor kommer man in i campuslivet. Tar luncher med kurskamrater, letar böcker på biblioteket eller lägger sig på en av alla gräsmattor i skuggan under en palm i väntan på nästa lektion. Jag läste fyra kurser och anpassade mitt schema så att jag bara gick i skolan måndag-torsdag, ibland en timme om dagen.

Att läsa fyra kurser parallellt innebär en hel del egen inläsning på egen hand och på en termin hade jag tre tentaperioder varav en var sluttentorna i varje kurs. Systemet skiljer sig en del från svenska universitet men det gör att man alltid ligger i fas. Campusområdet är otroligt fint, gamla byggnader blandat med moderna, stora parkområden, gym och pool, restauranger och caféer och studenter från världens alla hörn.

Eftersom jag inte bodde vid campus och bussar och trolleyn som leder upp till universitetet tog rätt lång tid att åka med, köpte jag en bil som delades med tre andra studenter. Det var en enorm frihet att ha bil i ett land som inte direkt är känt för bra kommunaltrafik. Vid hemresa såldes bilen och vi förlorade inte så mycket med tanke på att busskort hade kostat varje månad. Kaliforniens kustremsa är otroligt vacker och att köra Highway 1 med bil är snudd på ett måste om du är här.

Utflykt till Las Vegas

Bortsett från en vacker kust ligger Mexico praktiskt taget runt hörnet och Las Vegas några timmar in i landet, Los Angeles ligger inte alls långt bort och San Diego i sig har otroligt mycket att bjuda på. Allt från uteliv, shoppingmalls och outlets, restauranger och fin natur. Det är den perfekta staden om man vill åt både storstadspuls och strandliv. Vädret i San Diego är så nära perfekt det går att komma, himlen var oftast klarblå och temperaturen varm. När lokalborna satte på sig vinterjacka var det fortfarande svensk sommarvärme i luften.

Det var tunga sista dagar när terminen tog slut. Slutproven var skrivna, betygen snart hemskickade och väskorna skulle packas. Det blev alldeles för många avsked och mycket tårar när det var dags för hemfärd och det går inte en dag utan att jag tänker på mina månader på andra sidan havet.

//Caroline Jansson

Per Liestam

Previous Marketing Manager