”Santa Barbara kallas inte för USA’s riviera utan anledning – lyllos er som har planer på att flytta hit!”

Hej alla studenter & blivande studenter!

Alexia heter jag och jobbar sedan några månader tillbaka som Account Manager på Blueberry College & Universitet. Är det något jag är riktigt svag för så är det resor och roliga äventyr! För snart fem år sedan tog jag mina resväskor och flyttade över Atlanten, till Santa Barbara i soliga Kalifornien. Det visade sig bli det roligaste jag någonsin gjort!

studenter på coachella

Mina tankar kring att studera utomlands

Anledningen till att jag valde att plugga utomlands grundar sig helt i min nyfikenhet för världen och att se platser jag tidigare inte besökt. Fyra år efter gymnasiet kände jag även att jag började bli sugen på att plugga igen, vilket resulterade i att jag helt enkelt åkte utomlands och pluggade. Att jag ville till USA var ganska givet då jag alltid haft en förkärlek till landet där inga drömmar är för stora. Sen föll det sig ganska naturligt att det blev Santa Barbara då jag var sugen på att upptäcka Kalifornien och verkligen letade efter en skola som hade det typiska amerikanska collegelivet.

Jag valde att läsa en Study Abroad-termin på SBCC, vilket innebär att man kan välja och vraka helt själv mellan skolans olika kurser. Jag valde att utgå från vad jag tyckte var roligt och även vad jag trodde mig ha nytta av för framtiden. Det resulterade i att jag läste två idrottskurser, en kurs i engelska samt en i ledarskap. Jag drog verkligen vinstlotten i att ha väldigt kompetenta, snälla och roliga lärare! Mina veckor såg ut som så att jag hade lektioner måndag – torsdag varje vecka, där varje ämne hölls två gånger per vecka. Oftast hade jag en idrotts-kurs och en teoretisk kurs måndag och onsdag och de andra två ämnena tisdag och torsdag. Skillnaden mot i Sverige är att man i USA läser sina kurser parallellt över hela terminen och skriver sedan midterms och finals i alla ämnen, under samma veckor. I Sverige läser man ju varje kurs mer intensivt några veckor och sen tentar man av den innan man går på nästa kurs.

studenter på SBCC

Mina bästa tips i Santa Barbara

SBCC är verkligen en typisk amerikansk skola som har ett sjukt roligt studentliv. Skolan är belägen precis vid strandkanten och Stilla Havet, med utsikt över kilometerlånga sträckor av palmer, bergen i bakgrunden och med skolans idrottsarena i fokus. Jag lovar er att man inte blir besviken av vyerna från campus – det är verkligen fantastiskt fint! Santa Barbara kallas inte för USA´s riviera utan anledning – så lyllos er som har planer på att flytta hit! Passa på att upptäcka staden och hitta de små guldkornen, för de är många.

Här kommer mina bästa tips för dig som bor & studerar i Santa Barbara: 

 • Strosa på State Street och bara njut av viben i Kalifornien
 • Häng på stranden, ta med en take away pizza och sätt er ute på piren och njut av utsikten
 • Missa för guds skull inte studentfesterna i Isla Vista – de är sjukt roliga!
 • California Pasta har SB´s godaste pasta – förhoppningsvis är det fortfarande så!
 • Spela massor av beerpong – vem vet, ni kanske precis som jag går från att avsky öl till att välja det framför vin och cider alla gånger om

Passa på att se mer av Kalifornien

Något annat som vi var duktiga på, jag och mina roomies, var att upptäcka andra delar av den gyllene delstaten! På fredags-morgnarna åkte vi oftast ut till Santa Barbaras flygplats (där de billigaste hyrbilarna fanns) och sen packade vi in alla våra saker och åkte på roadtrips. Nog hann vi med att se många olika delar av Kalifornien & mitt största tips till er där ute är att verkligen upptäcka Kalifornien, för det är helt otroligt fint. Jag kan våga mig på att lova att det faktiskt finns något för alla. Allt i från en weekend i San Francisco, dagsturer till Los Angeles, besöka närliggande stater, åka och campa – you name it. Möjligheterna för äventyr här är oändliga!

Några av mina bästa tips på utflykter/resor: 

    • Strosa på stranden i Santa Monica/Venice Beach
    • Kör längst Highway 1 upp till San Francisco
    • Hikea i Hollywood
    • Kolla på sport – vi var på basket i LA och det var sjukt kul!
    • Fortsätt söderut och åk runt i The OC – Laguna Beach är min solklara favorit
    • Las Vegas och Grand Canyon är sjukt häftigt – verkligen ett måste att besöka!
    • Besök någon av nationalparkerna – vi var en helg och campade i Yosemite och den naturen var magisk
    • För er som älskar musik kan jag verkligen rekommendera att samla kompisgänget, sätta på er festival-outfiten och bege er till Coachella

Om ni tvekar på om det verkligen är något för er, det här med att plugga utomlands så kan jag bara säga: ÅK, tveka inte, utan kör bara! Det är så värt det & du kommer lära dig otroligt mycket! Trivs du inte, då är det bara åka hem – svårare än så är det faktiskt inte.

Stort lycka till med era äventyr som väntar & glöm inte att ha otroligt kul vid sidan av studierna!

Har du några frågor eller är du intresserad av att studera på Santa Barbara City College? Tveka inte på att kontakta oss!

Alexia Holse

Account Manager/Student Advisor