Ett fantastiskt halvår på University of Newcastle!

Hösten 2014 studerade jag en termin i Newcastle, Australien. Det var ett fantastiskt halvår som jag aldrig kommer att glömma.

Staden och universitetet

University of Newcastle ligger en bit ifrån stadskärnan, därför måste man välja vad man vill bo med omsorg. De flesta utbytesstudenterna väljer att bo inne i staden och ta tåg eller buss till skolan. Man kan också bo på campus. Jag bodde tillsammans med ett gäng Aussies som hyrde ett fint hus med cykelavstånd till skolan och som sökte nya house-mates. Det blev ett naturligt sätt att lära känna australier.

Newcastle som stad är fin, men väldigt utbredd. Stadskärnan ligger nära havet och det finns flera stränder där man kan sola och surfa. I staden finns mysiga fik, restauranger och barer. De flesta affärerna ligger däremot i shoppingcentrum som man får ta bussen till.

I Sverige studerar jag till till civilingenjör i design och produktutveckling. Eftersom jag ville tillgodoräkna mig min utlandstermin valde jag kurser som motsvarade sådant som jag annars skulle ha läst hemma. Jag rekommenderar kursen ARBE2500 Furniture, Form and Function till den som är intresserad av att designa och tillverka sin egen möbel samt kursen DESN2030 Issues in Design som var en designfilosofikurs med en väldigt inspirerande föreläsare och få schemalagda timmar.

Utflykter och resor

Jag åkte till Australien främst för att upptäcka landet, se en massa häftiga saker och förbättra engelskan. Jag valde mina kurser så att de flesta föreläsningarna och lektionerna låg på samma dagar, på så sätt fick jag ”helg” fyra dagar i sträck och kunde göra lite längre utflykter. Det gjorde det möjligt att flyga till Ayers Rock, som ligger mitt i Australien, ta tåget till Sydney eller till nationalparken Blue Mountains under en vanlig skolvecka. Mitt i terminen får man också två veckors lov. Då passade jag på att åka till Nya Zeeland, där vi hoppade fallskärm och upplevde vacker natur.

Eftersom avstånden är så stora i Australien varierar klimatet mycket, och norra Australien är betydligt varmare. När terminen tog slut i slutet av november stannade jag kvar i en månad och reste runt vilket jag verkligen rekommenderar! Först flög vi till Tasmanien, ön söder om Australiens fastland, där det var jättevackert men ganska kyligt. Där finns flera nationalparker som man kan vandra i och där såg jag min första vilda wallaby! Sedan reste vi längs med östkusten, från Brisbane till Cairns, för att sola, bada, surfa och dyka i Stora Barriärrevet. Höjdpunkter var Fraser Island och the Whitsundays!

Tips innan avresa

När man åker utomlands som Study Abroad-student uppkommer det självklart frågor kring universitetet, kurser och olika papper som ska fyllas i. Det är skönt att ha någonstans att vända sig när man blir förvirrad i ansökningsprocessen och här är Blueberry ett bra stöd. Blueberry har hjälpt mig med svar på en mängd olika frågor och jag har alltid fått ett bra bemötande.

Vid skolstarten anordnar universitetet två välkomstdagar för alla utbytesstudenter. Man får ett mail där man kan boka in sig på olika aktiviteter. Ett tips är att vara snabb med att anmäla sig, för det är begränsade platser men ett roligt och bra sätt att träffa andra utbytesstudenter! På välkomstdagarna får man även tips om hur man går tillväga för att jobba i Newcastle. Jag tyckte dock inte att det var något problem att klara sig på CSN.

Newcastle i juni och juli var mycket kallare än jag räknat med. Vädret påminner om svensk vår, det var runt tio grader och lite ruggigt på kvällen. Det är inte så konstigt med tanke på att det är vinter där då. Ett tips är att ta med sig ett par varma tröjor och jacka. Sedan blir det betydligt varmare kan jag lova!

Jag rekommenderar verkligen att åka som Study Abroad för att studera och samtidigt ta chansen att resa runt och upptäcka landet. Människorna i Australien är öppna och hjälpsamma, och landet har en mängd härliga djur som kängurur, tasmanska djävular och koalor. Newcastle är en bra stad att studera i och ha som utgångspunkt när man reser.

/Frida Eriksson

Läs mer om University of Newcastle Australia

Frida Eriksson