London South Bank University – Livet i The Big Smoke!

Alicia Muchowicz är en riktig London-fantast. Hon studerade och jobbade i London i England under sammanlagt 5 år och delar här med sig av värdefulla tips om sina studier på London South Bank University men också såklart om London i sig.

Efter studenten i Malung ville jag prova på livet i en metropolstad och samtidigt få livserfarenhet och förbättrad engelska – valet föll givetvis på London. Efter att ha arbetat på en bar i över ett år såg jag av en slump en annons om att London South Bank University välkomnade till Öppet Hus. Där började mitt nya liv som universitetsstudent i London, också kallat ”the Big Smoke”.

Studietiden på London South Bank University

Under min studietid valde jag att hyra ett rum i ett kollektivt boende och jobbade extra i en bar, detta gjorde att jag fick massor av vänner från London utöver mina studiekamrater. Att hitta extra arbete i London är inte alls svårt men tyvärr ofta dåligt betalt. Jag rekommenderar att investera i en cykel, jag cyklade året runt och sparade massor av pengar på att inte köpa busskort. Låter det läskigt att cykla i London med vänstertrafik? Det är ingen fara – det finns både cykelvägar och möjligheter till gratiskurser i hur man cyklar säkert i trafiken.

Studieupplägget i England är intensivt. Jag läste fyra kurser samtidigt och fick verkligen lära mig den riktiga innebörden av ”deadlines”. Blir inte skrämd av detta för universitetet erbjuder gratis studiestöd och man får chansen att lära sig bra studieteknik för att utvecklas i sin roll som student.

Denna härliga stad London

London är en metropol med befolkning från alla värdens hörn. Det har bland annat resulterat i ett fantastiskt urval av restauranger! Det är en stad som aldrig sover, konserter alla dagar i veckan, knasiga konstutställningar och charmerande brittiska pubar med historia inpräglad i tapeterna. Jag älskar att fynda secondhand på Brick Lane, Portobello Market, Broadway Market och prova olika mumsiga delikatesser från Borough Market. Alla dessa markets är fantastiska ställen att spendera sina lediga dagar på.

Gatufesterna och galenskaperna är det som lockade mest. Första gången jag medverkade i Santa Con-paraden så kunde jag knappt tro mina ögon. Föreställ dig flera tusen tomtar som invaderar hela staden, London är definitivt en galen stad full av nöjen för studenter.

Förstå världen och dig själv lite bättre

Trots mina många år i London lyckades jag inte se och uppleva allt! Jag hade turen som bodde mestadels i östra delen av staden, men fick även prova sydöstra under ett år vilket var en totalt annorlunda och fantastisk upplevelse. Visst kan de regna periodvist i London, men somrarna är långa och vintrarna milda och korta.

Ha kul, res, upplev! Jag rekommenderar alla att studera utomlands. Förutom att man får chansen att bemästra ett annat språk, som i mitt fall blev engelska, så växer man som person. Att lämna sin hemmiljö, uppleva nya kulturer, gå på nya gator och träffa spännande människor gör att man kan förstår både världen och sig själv lite bättre.

/Alicia Muchowicz

Läs mer om London South Bank University.

Alicia Muchowicz