Det är absolut en erfarenhet jag aldrig kommer ångra!

Mitt namn är Felicia, jag är 23 år gammal och pluggar en termin på Berkeley College på Manhattan i New York. Jag har tagit lite strökurser i marknadsföring/marknadskommunikation för att komplettera utbildningen jag har sedan tidigare från Stockholms Universitet där hemma. När min termin är slut kommer jag ha spenderat nästan 4 månader här, från januari till april.

Vad är det bästa med att studera utomlands?

För mig är det den personliga utvecklingen som jag upplevt efter att jag lämnade allt och testade mina vingar, det är verkligen en helt unik upplevelse!

Varför valde du att studera utomlands?

Att studera utomlands, specifikt i New York, är något jag drömt om sedan jag var här 2013 (typ) på semester. Anledningen till att jag tog tag i mina utlandsstudier var för att jag ville göra detta innan jag börjar min karriär. Men även eftersom jag tänkt på det så länge, annars skulle jag ångrat mig.

Har du någon favorit bland de kurser du läser?

Jag har 2 favoritkurser; ”Principles of Marketing” och ”Public Relations”. Båda är med samma lärare, och han är världens bästa. Han ger alltid relevanta exempel så man förstår hur teorin appliceras i praktiken.

Hur skulle du beskriva skolan? Vilket var ditt första intryck när du kom till campus?

Jag kom inte hit för den klassiska ”college-upplevelsen” eftersom jag redan levt ett studentliv hemma. Jag tyckte skolan var rätt häftig, men mestadels var det ju Manhattan som gjorde ett intryck. Berkeley’s campus på Manhattan har inga dorms eller studentboenden på något sätt, det finns en studentkår att engagera sig i men inget som syns supermycket.

Är det stor skillnad på att studera på utomlands jämfört med Sverige?

Jag tycker det är väldigt stor skillnad. Upplägget här är helt annorlunda från universiteten hemma. Här har man samma schema varje vecka och läser alla kurser parallellt hela terminen, så som grundskolan och gymnasiet hemma. Personligen tycker jag att systemet hemma passade mig bättre.

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?

Jag läser fem kurser. På måndagar och onsdagar har jag Branding 11.00-12.15, sedan direkt efter det Consumer Behavior 12.30-13.45. Efter det brukar vi käka lunch eller promenera lite i solen. Vi är ett gäng på ca 10 svenska tjejer som har dessa kurser och därmed hänger ihop. På tisdagar och torsdagar börjar jag kl. 14.00 med Principles of Marketing, sedan har jag en håltimme på nästan 3 timmar då jag alltid sätter mig och pluggar i skolans bibliotek. Klockan 18.00 har jag antingen Digital Marketing eller PR, så mina dagar är rätt chill. Jag passar på att träna när jag börjar sent, och upptäcka nya saker under mina långa helger.

Vad tycker du om staden?

Jag gillar den absolut, men inte så mycket som jag trodde innan jag åkte hit. Det är väldigt högt tempo och mycket människor överallt, och jag hade en del hemlängtan första månaden trots att jag snabbt hittade mina härliga klasskamrater. Det kan lätt bli ensamt i en sån här stor stad, men självklart är det många som åker hit för att plugga, som sedan blir helt förälskade och vill spendera resten av sina liv här.

Var bor du och hur gjorde du för att hitta boende?

Jag bor i Greenpoint i Brooklyn, det tar ca 30-40 min till skolan så det är perfekt. Det finns jättefina parker och kaféer i området, samt farmers markets och dylikt på helgerna. Området är riktigt familjevänligt, vilket är supermysigt. Jag hittade boendet via en Facebookgrupp för svenskar i New York.

Bor du själv eller delar med andra? Och bor du med svenskar eller andra nationaliteter?

Jag bor tillsammans med en svensk tjej, som har förstahandskontrakt på lägenheten, plus en tjej från Puerto Rico. Vi har alla varsitt sovrum och delar på kök och badrum.

Har du några boendetips du vill dela med dig av?

Jag skulle nog rekommendera det som skolan säger, att boka ett hotell första veckan och faktiskt kolla på lägenhet på plats, det finns alltid lediga boenden här. Ha lite is i magen, det lönar sig! När man ser lägenheten med egna ögon kan man upptäcka saker som man hellre hade haft annorlunda.

Vad brukar du göra på fritiden?

På fritiden ser jag till att testa god mat och vandra runt i både Brooklyn och på Manhattan, uppleva New York helt enkelt!

Finns det några platser som du rekommenderar att besöka?

Jag skulle säga Central Park, Brooklyn Bridge, The Vessel och sedan att vandra runt i både SOHO och området mellan Greenwich Village och Chelsea på Manhattan.

Varför vände du dig till Blueberry när du skulle studera utomlands?

Jag hade hört om Blueberry tidigare och varit på informationskväll innan jag började plugga hemma 2016, men sköt då på det. Sen när jag bestämde mig för att åka blev det bara så eftersom jag hört om och varit i kontakt med Blueberry tidigare. Jag är absolut supernöjd, speciellt när jag pratar med mina svenska kompisar här som använt sig av andra organisationer som dessvärre haft lite halvtaskig information och svarstid.

Har du några tips till andra som är intresserade av att åka utomlands och studera?

Gör det! Verkligen! Gå på en informationsträff och sen bara kör! Min termin här är inte alls som jag tänk mig, men jag skulle inte byta den för något. Speciellt inte när jag tänkt på det så länge, det är absolut en upplevelse och erfarenhet jag aldrig kommer ångra.

Vad har du för planer efter dina studier?

Efter mina studier här känner jag verkligen att jag är färdig med plugget. Hade det här varit det första jag gjort efter gymnasiet hade jag velat plugga vidare hemma, men nu är det dags för mig att börja min karriär!

Vill du göra som Felicia och studera i NYC?

Ansök till Berkeley College idag och börja studera till våren eller hösten 2021.

Blueberry hjälper dig hela vägen till The Big Apple!

Blueberry