Hej Filip! Hur trivs du i New Zeeland? Kan du berätta lite om ditt intryck av University of Auckland hittills?

Hej Blueberry! Jag gillar det verkligen, min tid hittills har varit hektisk men kul! Jag tycker Auckland och New Zeeland är väldigt härligt, det finns inget negativt alls. Folket, staden och naturen här är underbar och har haft en positiv inverkan på min vistelse.

Vilka klasser tar du, har du några favoriter än så länge?
Jag valde kurserna The Entrepreneurial Mindset, Foundations of International Business, Marketing Management och Introduction to Wine Science. Innan jag åkte iväg hade jag fullgjort mina första två år av min civilingenjörsutbildning, jag hade mer eller mindre gjort majoriteten av mina tekniska kurser. Därför ville jag nu ansöka om utmanande kurser inom den välkända business fakulteten. Jag kände att jag var tvungen att ta en klass om vin, speciellt på grund av New Zeelands läckra Sauvignon Blanc. Min favoritklass är självklart den där jag kan smaka vin under klasserna!

Vattenfall, hajk, New Zeeland

Varför var New Zealand i allmänhet och Auckland i synnerhet ditt val?
Först och främst har jag alltid velat resa till New Zeeland. Varför? Titta på ”The Lord of the Rings” och leta efter ”New Zealand nature” på google så kan du själv se. Självklart kollade jag upp mer om New Zeeland och pratade med vänner som hade studerat utomlands. Jag fick reda på att University of Auckland skulle passa mig perfekt, för att det är ett högt rankat universitet i New Zeeland, beläget i en stor multikulturell stad och har en välkänd businessfakultet.

Var är det bor du och hur hittade du bostad?
Jag bor i en fyra i Parnell Student Village, som är en liten by ägd av universitetet. University of Auckland har en bra logi portal och genom dem lyckades jag hitta den här bostaden. Jag delar lägenhet med tre rumskamrater, två stycken Kiwi’s och en från Singapore.

Auckland City, tågspår

Vad är några av skillnaderna du har märkt?
I allmänhet är New Zeeland ganska likt Sverige. Det är ett land med mycket natur, bra värderingar och en hälsosam kultur. När det gäller Auckland City är den stora skillnaden förmodligen den kulturella mångfalden och det vänliga folket, som är de främsta orsakerna till att jag trivs och det allmänna välbefinnandet här i Auckland.

Hur ser en vanlig skoldag ut?
En vanlig skoldag för mig börjar klockan 8 när jag går upp, sedan går jag till skolan och har föreläsningar mellan 9 och 12. Sedan brukar jag träna på campusgymmet. Efter det blir det att studera i ett par timmar i det allmänna biblioteket och sen ta sig hemåt. För det mesta spenderar jag kvällarna med mina vänner. Vi lagar mat tillsammans, hänger eller kanske bara öppnar några kalla öl med gänget.

Hajk, stranden, runda stenar.

Vad gör du på fritiden?
Jag föredrar att studera så mycket som möjligt under veckodagarna så jag kan vara ledig och sticka ut på äventyr under helgerna och lediga dagar. Mina vänner och jag föredrar att inte planera för mycket, det vi gör är ganska impulsivt. Om vinden är bra går vi till stranden och surfar eller kitesurfar. Om det inte är blåsigt, men vädret fortfarande är anständigt, brukar vi gå på vandring. I allmänhet spenderar vi alltid vår fritid ute i naturen och söker äventyr bland allt New Zeeland har att erbjuda.

Några ”måste-se-platser” i New Zeeland som finns på din lista?
New Zeeland har för mycket att erbjuda så jag kan inte få med allt på en lista! Mitt enda råd om du planerar att besöka New Zeeland är att se till att du har minst 4-6 veckor för att resa eftersom detta land är fyllt med äventyr.

exponerat, fönster, University of Auckland, new Zeeland

Vad har hittills varit den största överraskningen?
Den största överraskningen hittills är kanske den kulturella mångfalden vid University of Auckland och Auckland City. Något som jag tycker har bidragit till ett samhälle fyllt med öppna, välkomnande och vänliga personer.

Varför kontaktade du Blueberry om din ansökan?
Den främsta anledningen är att jag hade en vän som hade kontaktat Blueberry när hon ansökte om att studera i New Zeeland. Jag litade på henne och kände att jag inte behövde göra någon egen forskning själv. Jag hade rätt, för nu är jag i New Zeeland and having the time of my life!

Studentarbete, ljus, UoA

Några rekommendationer som du vill dela med dig?
Om du har modet och chansen rekommenderar jag starkt att studera i New Zeeland. Att komma till denna stad och till universitet kommer att motivera dig att komma ur din komfortzon, samverka med nya människor och uppleva spännande äventyr.

Hur länge tänkte du stanna i New Zeeland och vad är planen efter det här?
Min plan är att studera här under denna termin och efter mina tentamen, i början av november, resa runt i New Zeeland och Australien. Fast jag har verkligen uppskattat min vistelse hittills, så jag undersöker faktiskt möjligheterna för mig att förlänga mina studier här i Auckland.

Inuti klocktornet University of Auckland

Tack för att du tog dig tiden att prata lite med oss Filip! Vi önskar dig all lycka till i framtiden!

 

Är du också intresserad av att plugga på University of Auckland kan du läsa mer här. Kontakta oss på Blueberry så hjälper vi dig!

Johanna Geidebäck

Previous Digital Media Coordinator