Tjatja bloggen! (eller vad nu mer rutinerade bloggare skulle använda som hälsningsfras). Jag heter Simon Sternberg och jag är studentambassadör för Blueberry 2018. Från och med förra veckan och fyra månader framåt så kommer jag studera på Swinburne University of Technology, Kuching Malaysia. Under dessa månader kommer ni kunna följa min vardag och mina resor här på Blueberrys hemsida eller min instagram: ”SimonSternberg”.

Men vem är egentligen jag? Jag är en social och utåtriktad kille på tjugo vintrar som älskar att utmana mig själv, gå utanför min comfort zone och pröva på nya saker (blogga är en av dessa). Jag är ursprungligen från Nynäshamn där jag levt hela min uppväxt och därav är havet och skärgården två saker jag håller varmt om hjärtat. Som kontrast till hamnlivet så flyttade jag direkt efter gymnasiet ut på slätten till Linköping. Där studerar jag till civilingenjör i industriell ekonomi och jag är för närvarande inne på mitt tredje år som påbörjas med denna utomlandstermin.

Universitetet jag studerar på heter Swinburne Univerity of Technology och är egentligen en australiensisk skola med ett campus i Malaysia. Alla kurser är helt på engelska och föreläsarna är duktiga på att göra sig förstådda. Till skillnad från Linköpings universitet så är allt schemalagt obligatoriskt vilket gör att man inte kan planera sina studier på samma sätt. Dock så går jag endast i skolan tre dagar i veckan vilket ändå gör mitt veckoplanerande och resande väldigt flexibelt. Nivån på kurserna här är också lite lättare och tempot något långsammare vilket är skönt som omväxling.

Ett av mina mål med denna termin är att hinna resa så mycket, speciellt eftersom jag aldrig tog något år ledigt från studierna. Jag har redan besökt en hel del olika ställen och jag kommer försöka åka iväg varje helg. Nedan kommer en lista på alla ställen jag besökt hittills:

Kuala Lumpur, Malaysias huvudstad och ett väldigt vackert ställe. Förutom fin stadssiluett med ett gäng kända byggnader som Petronas towers och Menara tower så erbjuder staden god mat och häftiga barer. En bar vi besökte var en helikopterplatta på en skyskrapa vilket gav oss en väldigt häftig utsikt och vacker solnedgång.

Perhentian islands, definitionen av paradisö. Innan jag anlände i Kuching så spenderade jag en hel vecka på dessa öar vilket verkligen är att rekommendera! Denna vistelse inkluderade fem dyk med bra sikt och fina sjövarelser, flera hikes, och fantastiska stränder. Varje dag avslutades med trevligt sällskap vid strandkanten med eldshower som underhållning.

Kota Kinabalu, en stad i nordöstra Borneo som erbjuder både stränder och äventyr. Förutom att jag besökte många mindre öar och snorklade så har jag prövat på rafting. Den häftigaste upplevelsen från detta ställe var en utflykt för att se ”Proboscis monkeys”, en apa med väldigt stor näsa som endast finns på Borneo. Dessa apor var väldigt annorlunda från något jag sett tidigare och utflykten avslutades med att vi såg eldflugor lysa upp buskar likt en stjärnhimmel.

Alla dessa ställen har varit mer omfattande upplevelser men det finns väldigt mycket att utforska även i närområdet. Nu är detta inlägg avslutat, inte för att jag inte har mer att skriva utan för att mitt plan till Cameron Highlands avgår nu. Stay tuned för mer amazing content xoxo.

Simon Sternberg

Tidigare student på Swinburne University of Technology Borneo