Rasmus bestämde sig för att tillsammans med en nära vän ansöka till BIMM i England. Båda kom in och där började resan till musikstudierna i London. Läs nedan vad Rasmus tycker om BIMM och hur en vardag som musikstudent kan se ut.

Hej Rasmus! Varför valde du att studera på BIMM?
Jag hade bestämt mig för att studera vidare efter gymnasiet och musik var det självklara valet! Jag och en nära vän bestämde oss för att hjälpas åt att leta eftergymnasiala studier och vi fick ett tips via rektorn för Popskolan att BIMM var något vi verkligen borde överväga. Det finns bra info på deras hemsida, där man finner kursinnehållet, vilka lärare som undervisar i vilka kurser mm. Vi var även förbi skolan och fick en rundvisning i deras lokaler som lever upp till en väldigt
hög standard. Läste också vad BIMM studenterna själva tycker om skolan och det finns bara positiva recensioner. Mycket riktigt så blev BIMM vårt förstahandsval och lyckligtvis så kom vi båda in på skolan!

Vad läser du för kurser? Har du någon favorit?
Jag läser Diploma – Music Production och vi har kurser som Mixing, Synthesis, Studio Recording Techniques, Musicianship, Music & Sound for Moving Picture, Sound & Culture, Sequencing & Production och Music Industry.
Min favorit hittills är nog Music & Sound to Moving Picture. Där får vi dyka in i rollen som kompositör i en film/reklam/radio eller spelsammanhang. Vi får jobba mycket praktiskt men det finns även mycket bra teori att ta hjälp av. Alla kurser är väldigt givande och jag kan utan att överdriva säga att man lär sig något nytt varje lektion!

Hur skulle du beskriva skolan?
BIMM är en stor skola med nästan 1500 elever. Ett enormt kontaktnät där man får lära känna massa kreativa individer som kommer vilja samarbeta och jobba med något musikrelaterat. Trevlig personal och mycket bra service runt omkring.
Skolan erbjuder en student support som finns till för dig som elev ifall du har något bekymmer eller problem i skolan eller lika väl utanför skolan som du vill lösa. Man trivs väldigt bra och känner sig trygg i en så stor miljö.

Hur är London som stad att bo i?
Det är väldigt stort men även jag som inte är van vid storstadsmiljö anpassade mig snabbt och stortrivs där jag är just nu! Det är en väldigt spännande stad och det händer alltid något, man kommer aldrig ha tråkigt då det alltid finns något att hitta på. Hela London är som en enda stor kulturexplosion, om du älskar musik och konst så finns det väldigt många konserter och utställningar som äger rum varje dag. Priserna här är i London är jämförbart med hur det är att bo i centrala Stockholm. Att äta/dricka ute kostar ungefär detsamma som i Stockholm, köpa kläder eller handla mat likaså, så bortsett från att betala hyra så behöver det inte vara dyrare att bo i London. Det gäller bara att hitta bra ställen att handla på då det finns betydligt dyrare ställen också.

Hur bor du och hur gjorde du för att hitta boende? Bor du själv eller med andra?
Jag bor tillsammans med en vän från Sverige i en studentlägenhet med eget kök och badrum. Vi satt på fritiden och rensade internet på alla hemsidor som fanns med studentboenden/lägenheter. Vi gjorde en lista och sortera ut dem som verkade bäst för oss och bokade sedan flygbiljetter till London för att gå på visningar. Efter det så hittade vi ett som var perfekt för oss och då slog vi till!

Är det stor skillnad på att studera i England jämfört med Sverige?
Det är inte jättestor skillnad. Största skillnaden är människorna, att studera på BIMM ger dig möjligheten att få träffa människor från hela världen och det är väl där det märks som mest, men i övrigt så är det inte så stor skillnad.

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?
Dagarna börjar tidigast 9:00 och ordinarie lektionstid slutar oftast runt 5 tiden. Men vi har ganska stora raster vid 12 och framåt. Det är tänkt att man ska hinna äta lunch och kunna plugga/jobba på projekt under dagarna också! Det gynnar verkligen mitt kreativa jobbflöde under dagarna, då man inte bara sitter i lektionssalarna hela dagen. Så man har ungefär 50/50 lektion och rast, vilket jag tycker är ett riktigt bra upplägg! Sen så efter ordinarie lektionstid så brukar man ofta stanna i skolan in på kvällarna och antingen fortsätta jobba eller repa med band i replokalerna! Så dagarna på BIMM blir riktigt långa men det känns verkligen inte som det, tiden flyger förbi!

Vad gör du på fritiden?
På fritiden så blir det mycket musikrelaterat såklart men bortsett från det så umgås jag med vänner från skolan, ger mig ut och upptäcker London och allt de har att erbjuda, t.ex. som att gå på konserter, små som stora!

Vilka platser är absolut ett måste att besöka i närheten?
Kingston Upon Thames är ett måste! Det är faktiskt där vi bor och det är ett fantastiskt ställe. Massvis med restauranger, caféer, affärer och köpcentrum. Men det finns också flera olika parker här. Richmond Park är starkt rekommenderat. Om du känner för att komma bort från storstaden så är detta ett måste! Det ligger mitt i Kingston men parken isolerar allt utanför. Det är som att komma direkt till vildmarken. Det finns även hjortflockar och andra djurarter som du kommer stöta
på längs med promenadstråken. Som BIMM-student så kommer man vistas mycket i Fulham där skolan ligger. En väldigt stor kontrast från Kingston men här får man verkligen känna på storstadspulsen. Även här finns det många restauranger och caféer. Gillar man konserter så är östra delen av London rekommenderat. Här kommer du finna alla dem små men väl kända spelplatserna.

Vad är ditt bästa minne hittills från din vistelse?
Bästa minnet hittills är nog första veckan innan terminen startade. Att få träffa alla BIMM elever och lära känna massa nya människor. Massa roliga event och mycket musik!

Hur kom det sig att du vände dig till Blueberry när du skulle studera utomlands?
Vi fick återigen tips av rektorn för Popskolan som har varit i kontakt med Blueberry förut.

Har du några tips till andra som är sugna på att studera utomlands?
Bästa tipset är nog att ta reda på allt du kan tänkas behöva veta först. Man kan aldrig lägga för mycket tid på research ta hjälp från alla håll och kanter, t.ex. Blueberry!

Vad har du för planer efter dina studier?
Efter mina studier vill jag ut och jobba i musikindustrin!

 

Jennifer Lindholm

Previous Senior Area Manager