Det bästa med att studera utomlands är kombinationen mellan att resa och plugga!

Frida heter jag och är 20 år, för 4 månader sedan flyttade jag till San Jose i Kalifornien vilket ligger i hjärtat av kända Silicon Valley i USA. Här läser jag en Associate’s Degree inom Business Administration och kurser inom Real Estate på De Anza College.

Redan efter att jag var på utbytesår under min gymnasietid visste jag att jag ville flytta tillbaka till USA. Jag älskar atmosfären och människorna här, att studera utomlands är så roligt för man träffar nya människor och upplever nya platser och saker varje dag!

Har du någon favorit bland de kurser du läser?

Jag läser Business Administration här på De Anza College, utöver mina Business Classes tar jag på sidan av kurser inom Real Estate för att kunna få mitt Real Estate License och det är mitt absoluta favoritämne! Man lär sig så mycket och lärarna här är väldigt hjälpsamma. En annan favoritkurs är yoga.

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?

Just nu ser mitt schema ut så att jag har skola tisdag till torsdag, jag läser två kurser på campus och 2 kurser online. Jag tar buss till skolan och har lektion, sedan brukar jag äta lunch med mina kompisar och plugga i skolans bibliotek innan jag åker hem. De dagar när jag inte har lektioner på campus brukar jag antingen åka till ett café eller sätta mig vid poolen och plugga mina onlinekurser.

Skolan är väldigt fin och inte allt för stor, vilket jag gillar!

Det är blandat med både amerikaner och internationella studenter vilket gör att man träffar alla olika sorters människor. Mitt första intryck av skolan var att jag blev förvånad över hur enkelt det är att bli involverad i olika klubbar och lag. Det finns många fina små parker på skolan med fontäner där man kan sitta mellan lektionerna med kompisar vilket är jättehärligt!

Är det stor skillnad på att studera på universitetet utomlands jämfört med Sverige?

Jag har aldrig studerat på universitet i Sverige, men vad jag har hört från vänner som gör det är det väldigt olika. Här har man inte tentor som man har i Sverige, jag har ofta två midterms och ett final som är multiple-choice vilket gör det enklare enligt mig. Istället för två terminer har min skola 3 quarters. Sedan är atmosfären på skolor här i USA väldigt annorlunda eftersom de har skolsporter, skolfärger och en mascot.

Jag trivs jättebra här!

Det bästa med att bo i San Jose är närheten man har till olika platser. Man kan lätt planera en weekend till Lake Tahoe eller Yosemite National Park, eller en liten roadtrip till San Fransisco eller Santa Cruz. San Jose har jättemånga mysiga strip-malls och restauranger och är man intresserad av sport finns både San Jose Sharks och 49ers hemma-arenor i staden.

Vad brukar du göra på fritiden?

På helgerna åker jag ofta på roadtrips eller går på olika sportmatcher. Under mina lediga dagar och kvällar brukar jag hikea, åka på korta utflykter, testa nya restauranger, gå på bio eller shoppa!

Finns det några platser som du rekommenderar att besöka?

I San Jose skulle jag rekommendera att äta middag och shoppa på Santana Row. Att åka på roadtrips till San Fransisco och Santa Cruz är ett måste; det är bara ca 45 minuter härifrån. Lake Tahoe är jättefint både sommar- och vintertid, en dröm för alla som älskar att åka skidor/snowboard! Jag har inte hunnit med några längre resor som Yosemite och Highway 1 ner till LA, med dessa är högt upp på min lista.

Var bor du och hur gjorde du för att hitta boende?

Jag bor här tillsammans med min pojkvän i en lägenhet. Vi sökte på internet efter vilka lägenhetskomplex som hade lägenheter tillgängliga och åkte förbi och kollade på olika innan vi bestämde oss för en. Jättesmidigt och enkelt om man inte vill bo med andra. Vill man bo med andra finns det en Facebooksida som studenter från min skola skriver i, de flesta av mina kompisar bor med room-mates!

Varför vände du dig till Blueberry när du skulle studera utomlands?

När jag började googla runt om att studera utomlands kom Blueberry upp, jag började läsa runt och blev direkt intresserad och skickade iväg ett mail. Sedan dess har Blueberry hjälp till med allt, allt ifrån frågor om olika skolor, betyg, visum, boende och allt där emellan.

Har du några tips till andra som är intresserade av att åka utomlands och studera?

Om du är intressera av att åka – gör det! Du ångrar bara det du inte gjorde och jag lovar att du kommer växa så mycket som person. Kombinationen mellan att resa och studera är så rolig och gör att man lever varje dag till fullo!

Vad har du för planer efter dina studier?

Efter mina två år på De Anza College vill jag göra en transfer till ett universitet för att göra min bachelor’s degree, min kandidatexamen. De Anza är Tops In Transfer så de flesta av mina kompisar har också planer att göra transfer. Vart jag vill fortsätta studera har jag inte bestämt ännu! Ifall jag beslutar att fortsätta plugga efter min examen på De Anza är min plan B att ansöka om ett OPT-visum vilket ger mig möjligheten att jobba här i ett år och eventuellt efter det börja plugga igen.

Vill du göra som Frida och studera i Silicon Valley? Ansök till Foohill & De Anza College idag! Blueberry hjälper dig självklart hela vägen!

Johanna Geidebäck

Previous Digital Media Coordinator