Arbeta utomlands

Ett sätt att bättra på ekonomin när du studerar utomlands är att ta ett extrajobb vid sidan av studierna. Om du är trött på att studera kanske du till och med åker utomlands enbart för att jobba. Men hur hittar man jobb utomlands och vad ska man tänka på? Här ger vi dig lite tips som kan hjälpa dig på traven i ditt arbetssökande.

Jobba utomlands – Tänk på det här

Om du planerar att jobba utomlands är det bra att tänka till redan innan du åker. Du ökar dina chanser att få jobb utomlands om du:

  • Har väldokumenterad tidigare arbetslivserfarenhet. Ta med arbetsintyg översatta till engelska eller det språk som talas i landet där du vill jobba.
  • Har ett välstrukturerat CV skrivet på landets språk (eller på engelska).
  • Talar språket väl.

Det brukar vara lättast att få s.k. okvalificerade jobb som inte kräver någon formell utbildning. Det är t.ex. jobb som affärsbiträde, servitör, fruktplockare, diskare, entrévärd, barnvakt etc. Nackdelen med dessa jobb är att det ofta är ganska dåligt betalt. Om du jobbar heltid så kan du kanske klara ditt uppehälle men räkna inte med att kunna spara några pengar. Inom serviceyrken har du dock möjlighet att få dricks och i en del länder kan du också få bättre betalt om du jobbar som språklärare i svenska eller engelska, utan att du behöver någon formell lärarutbildning.

Mer kvalificerade jobb är betydligt svårare att få då de brukar kräva utbildning, arbetslivserfarenhet, goda språkkunskaper och ett speciellt arbetsvisum. Visumfrågan är väldigt viktig när man jobbar utomlands, vi ska därför titta lite närmare på det nedan.

Arbetsvisum

  • Jobba inom EU: Om du vill arbeta i Tyskland, Italien, Spanien eller något annat EU-land så behöver du inget speciellt arbetsvisum. Så länge du själv är EU-medborgare så är det fritt fram att jobba. Däremot kan du behöva skaffa dig ett lokalt personnummer eller på annat sätt anmäla dig för arbete. Liknande regler gäller i t.ex. Norge.
  • Jobba i USA: Om du studerar på studentvisum (F1) i USA så har du rätt att arbeta på campus under ditt första år i USA. Därefter kan du ansöka om att praktisera utanför campus upp till 20 timmar i veckan. Efter en avslutad utbildning på minst ett år i USA brukar man kunna ansöka om OPT (Optional Training Program) som ger dig rätt att stanna kvar i landet ett år för att jobba. Att få ett rent arbetsvisum till USA är däremot svårt. Då krävs det i regel att du redan har hittat en seriös arbetsgivare som vill anställa dig. Om du besöker USA på turistvisum (visa waiver) får du inte jobba. Däremot är det tillåtet att volontärarbeta i de amerikanska nationalparkerna på turistvisum.
  • Jobba i Australien och Nya Zeeland: Med studentvisum har du rätt att arbeta 20 timmar per vecka. De flesta ungdomar som vill jobba i Australien eller Nya Zeeland kommer dock på Work and Travel visum. Detta ger dig rätt att resa runt och ta olika tillfälliga arbeten under ett års tid. Du får jobba högst 6 månader hos en och samma arbetsgivare. Att få ett mer kvalificerat arbetsvisum fungerar ungefär som i USA.
  • Jobba i övriga världen: I Afrika, Sydamerika och Asien är volontärarbete den dominerande arbetsformen för västerländska ungdomar. Som student har du dock rätt att jobba extra i många länder. I Japan får man t.ex. jobba upp till 20 timmar per vecka om du har studentvisum och har vistats i landet i minst tre månader. Det finns dock många restriktioner på vilka jobb man får ta. När du jobbar i Kina och andra länder i de här världsdelarna så måste du vara beredd på att lönen är betydligt mycket lägre än det man är van vid från Europa. Samtidigt är levnadsomkostnaderna också lägre.

Behöver du mer hjälp?

Om du studerar utomlands så har du ofta en bra bas att stå på. Om du vill ha mer information och tips kring hur det funkar att jobba som student kan du kolla med din utländska skola, de kan ofta ge bra råd och även tips på aktuella jobb på campus eller i staden där du studerar. Du kan även söka tjänster via hemsidor som förmedlar jobb utomlands.

Per Liestam

Previous Marketing Manager