Emma Ivarsson befinner sig på Santa Barbara City College just nu och har skickat hem en liten hälsning. Till vardags kan ni läsa om hennes äventyr på bloggen E I California.


Drömmen om Collegelivet – här tränar fotbollslaget

I tvåan på gymnasiet åkte en av mina närmsta vänner till USA under ett år för att plugga på ett high school. Jag var så fruktansvärt fascinerad och avundsjuk på att hon var så modig som bara lämnade Sverige helt ensam och åkte runt halva jorden. När hon sedan kom tillbaka kändes det som att hon aldrig hade varit så långt bort ett helt år, det kunde inte vara sant. Så satte vi oss ner en dag och hon berättade om allt hon varit med om. Jag kunde inte tro mina öron, allt lät som rena rama high school-filmen! Och om jag var avundsjuk? Ja. Om jag ångrade att jag inte gjort samma sak? Ja.

När gymnasiet skulle ta slut var viljorna många tills jag helt plötsligt kom på att jag ville plugga på ett community college, leva lite collegeliv och prova mig fram mellan olika kurser. Helt plötsligt öppnade sig en värld av möjligheter, när jag upptäckte Blueberry och deras utbud av community colleges runt om i USA. Den mest lockande var Santa Barbara City College. Santa Barbara är en rätt liten och hemskt mysig stad, omgiven av berg, som ligger cirka två timmar ovanför LA på västkusten. Alla bilder därifrån såg ut som vykort!

Mot Los Angeles – våga åka

Jag tog studenten våren 2014. Sommaren försvann när jag försökte hinna med så mycket som möjligt, träffa alla vänner en sista gång och förbereda mig, för redan den första augusti skulle jag kliva på ett plan och försvinna halvvägs runt jorden. Jag som inte hade varit ifrån min familj mer än en vecka i hela mitt liv var någonstans livrädd såklart, men min starka vilja att åka tog över och helt plötsligt stod jag där på Arlanda med två främmande tjejer och vinkade hejdå till min lilla familj där på andra sidan spärren.

24 timmar senare var vi på ett hotell i Los Angeles. Nästa morgon tog vi en buss ut till Santa Barbara och väl där tog vi oss till vårt boende Beach City, som ligger fem minuter från själva colleget. Så drog mitt nya liv igång i takt med att mina 4 roomies trillade in en efter en. Jag kände inte dessa tjejer över huvudtaget men kom snabbt att tycka väldigt mycket om dem. Nu har jag varit här ungefär fem månader och kan fortfarande inte förstå att detta faktiskt händer. Att jag lyckats ta hand om mig själv såhär långt trodde jag aldrig och jag har fått så många nya vänner att jag aldrig vill vara själv längre! Jag som hade tänkt stanna en termin insåg snabbt att det var alldeles för lite för mig, jag hann inte göra allt jag ville så helt plötsligt bestämde jag mig för att stanna till i vår istället!

Drömmen – här är utsikten från ett klassrum.

I Kalifornien finns massor att göra

Måndag till torsdag går jag i skolan. Har sju lektioner i veckan och resten av tiden är det självständigt arbete, som jag oftast gör i skolans bibliotek. Var rädd i början att det skulle vara för svårt för mig med plugget, men allt löste sig och lärarna är så hjälpsamma. Förutom att plugga brukar jag också träna och umgås med mina kompisar. En tjejmiddag på piren, en tur i Downtown eller en promenad på stranden är bara lite av det som förgyller mina dagar. På helgerna hittar jag och mina roomies på utflykter av alla möjliga slag om vi inte ligger vid poolen hela dagen. I slutet av november blev det hela 26 grader varmt! Sen shoppar vi, (outleten Camarillo som ligger mellan Santa Barbara och LA är ett måste!) strosar i LA, festar i IV, åker till Universal Studios, åker galna attraktioner på Six Flags eller bara njuter av all fantastisk mat. Det blir många hamburgare och många amerikanska pannkakor men det är det värt! Att havet är fem minuter hemifrån är ju också något som jag kanske ska tillägga!

Man tröttnar aldrig på stranden.

Om du tvekar på att åka, sluta med det! Du kommer inte att ångra dig! Vågar faktiskt säga att jag inte haft en enda dålig dag här. Vill du ha fler skäl till att åka så är det bara att kontakta mig så ska jag nog kunna ge dig tusen anledningar till, för att åka var det absolut bästa valet jag gjort i mitt liv!

Läs gärna mer om hur jag har det i min blogg, E I California. Och ställ gärna frågor om det är någonting du undrar över. Vi hörs!

Kräftskiva med grannarna (tack vare IKEA, där kan man hitta det mesta)
Thanksgiving i soliga Kalifornien.
Här sitter jag i ett av skolans bibliotek.
En helt vanlig dag på Walk of Fame.
I USA gör man Halloween ordentligt.
Pancake House är en favorit.
Emma Ivarsson