San Diego var som att uppleva en klassisk college-film

Så länge jag kan minnas har jag önskat att jag kunde bo i USA. När mina studier under femte terminen vid Linköpings Universitet stod öppna för utlandsstudier visste jag på en gång till vilket land jag ville. Staden San Diego och just universitetet San Diego State University lockade för en rad olika orsaker – möjligheten att tillgodoräkna kurser vid ett seriöst universitet, chansen att bo i en lagom stor stad med skön college-känsla och såklart den berömda Kalifornienvärmen som alla svenskar tycks dras till.

Amerikansk universitetskänsla med cheerleaders och beer pong

För mig var kombinationen av ett bra universitet och en trevlig stad viktig. Visserligen ville jag få ut så mycket som möjligt av min USA-resa i form av nöjen, men jag hade dessutom seriösa studier bakom mig som var viktiga att värna om. San Diego State University fungerar utmärkt för svenska studenter som vill tillbringa en termin utomlands men som inte vill avbryta sina svenska studier. SDSU har ett crashing-system som innebär att du som ny internationell student går till introduktionen av alla kurser du är intresserad av och anmäler dig. Det betyder att du verkligen kan utforma ditt egna schema efter dina egna behov. Jag såg till exempel till att bara ha kurser på tisdagar och torsdagar. Att studera på San Diego State University med dess 40 000 studenter är verkligen som att uppleva en klassisk college-film! Det innebär amerikansk fotboll, cheerleaders, fraterneties och sororoties, beer pong och allt som tillhör. För att uppleva det mesta av stämningen vid campus bodde jag tillsammans med en svensk och två tyskar i ett poolhus i området College Area. Vi bodde på en gata med största delen amerikaner och hade gångavstånd till skolan.

Upplevelser som jag bara kunnat drömma om här hemma

Utöver studier finns det massvis att göra när du befinner dig i södra Kalifornien. Jag såg till att uppleva en massa som San Diego och närliggande städer hade att erbjuda. Det finns så otroligt mycket att göra i USA att varje resa blir unik! Mitt bästa tips är att verkligen utforska dina möjligheter när du reser till ett sådant händelserikt land. Jag upplevde så mycket som jag aldrig hade kunnat drömma om här hemma. Jag fick uppleva nöjesparker som San Diego Zoo och Safari Park, Sea World och Universal Studios. Jag fick se en NHL-match på LA Kings stolta hemmaplan. Jag fick fira min födelsedag bland kändisar i Las Vegas med Avicii som DJ. Jag fick sitta i studiopubliken vid en Big Bang Theory-inspelning på Warner Brothers Studios. Jag fick åka ut på Stilla havet och titta på världens största djur – blåvalen. Ta vara på varje dag av din tid här, du befinner dig inte längre i landet lagom. Se Hollywood med Walk of Fame, titta på solnedgången på Santa Monica Piren, upplev konsten vid Venice Beach, spana på kändisar längs Rodeo Drive, spela på casino i Las Vegas, gå på en hike i den vackra naturen och ta en biltur längs Kaliforniens kust. Här finns något för alla.

Tips!

För att få uppleva en sån otrolig resa måste man såklart förbereda sig. Processen för att få visum till just USA är mer omständig än till andra länder, så se till att du är ute i god tid med ansökningar, dokument och allt vad som krävs för att du ska få tillstånd att studera där. Välj en stad och en skola som passar just dig – olika skolor har olika för- och nackdelar. Börja spara pengar i god tid och ansök om stipendier i den mån du orkar och har tid. Allting hjälper och boende kan på vissa platser vara betydligt dyrare än vad man förväntar sig. Lokaltrafiken i San Diego fungerar hyfsat i jämförelse med andra städer i USA men om du inte har körkort kan det vara bra att fundera på om det är något du vill hinna med att skaffa innan du åker. Jag hade inget körkort, vilket funkade helt okej men det kunde ibland bli riktigt frustrerande.

Så vad kan jag säga om hela min upplevelse i San Diego? Det krävdes en hel del jobb från min sida, men varje sekund jag har tillbringat under denna termin har varit värt det. När jag tittar tillbaka på terminen kan jag inte annat än att le vid tanken över vad jag har upplevt och hur jag har växt som person. Mina ögon har öppnats för världen och jag ser fram emot alla äventyr framtiden har att erbjuda efter detta. Ta chansen du med!

/Sofie Niska

Läs mer om San Diego State University

Sofie Niska