Istituto Europeo di Design i Milano, jag tvekade inte en sekund!

Karin Tasel studerar en Bachelor in Fashion Marketing & Communication på Istituto Europeo di Design i Milano i Italien. Här berättar hon mer om skolan, undervisningen och fritiden för dig som är intresserad av veta mer om hur det är att studera på en av våra designskolor i Italien.

Varför valde du att studera på just IED?

Jag ville studera Business inom Fashion utomlands och hittade ”IED Milano”. Skolan erbjuder bland annat Fashion Marketing samt massa andra utbildningar som leder till en kandidatexamen. Programmet fanns på både engelska och italienska – jag tvekade inte en sekund!

Tycker du att du valt rätt typ av universitet och utbildning?

Jag trivs jättebra med denna utbildning och det känns riktigt bra. Det är också utmanande då modeföretag är en väldigt konkurrerande industri.

Valde du rätt studieort?

Jag har alltid fascinerats av Italien och att IED har ett campus i en av modehuvudstäderna kunde inte bli bättre.

Hur är skolans campus och lektionssalar?

Skolan har inte direkt någon campus utan en mindre skolgård med bänkar framför entrédörrarna samt ett modebibliotek 150 meter längre bort. Lektionssalarna är ljusa och rymliga (30-40 pers) med avlånga fönster och vissa har balkonger.

Kan du rekommendera någon speciell kurs till andra studenter?

Jag skulle varmt rekommendera marknadsföringskurser som ”Fashion Company Management” och ”Fashion marketing” samt ”History of Fashion”. Alla tre var mycket intressanta kurser.

Vad gör du på fritiden?

Går på aperitivo (drink och tilltugg) med vänner, hänger i parken, shoppar och massa annat. Jag studerar såklart även mycket på fritiden.

Vad var den största upplevelsen under utlandsvistelsen?

Jag flyttade till Italien året innan jag började på IED. Till en början är det lite tufft att starta om på nytt utan familj, vänner och annat som man är van vid. Men man får nya erfarenheter av att träffa nytt folk och man lär sig så mycket om andra nationaliteter och kulturer.

Hur tycker du att Blueberrys service och rådgivning fungerade?

Jag var hur nöjd som helst med Blueberry’s service och rådgivning, jag fick svar på allt (skolan, priser, staden, utbildningen etc.). De fick mig att känna mig redo för ett nytt land och en ny stad utan att vara orolig eller nervös!

Hur fick du ekonomin att räcka till?

Studiemedel från CSN ”kan” räcka beroende på vilken livsstil man har. Man bör dock ha support hemifrån eller sparade pengar ifall man skulle behöva mer. Räkna med att betala juni-september hyrorna på egenhand.

Hur löste du ditt boende?

Med hjälp av bekanta kom jag i kontakt med många olika mäklare. Skolan har även en bostadsrådgivare vid namn Alessandro som hjälper att hitta boende enligt dina önskemål. Jag tror att de tar €200-250 för rådgivningen vilket är ett riktigt bra pris. Man kan dela lägenhet med andra, hyra rum eller en helt egen lägenhet.

Vad är ditt totalintryck av studierna?

I början är det inte så lätt som man tror eftersom alla termer är på engelska. Man vänjer sig dock snabbt och man ökar ordförrådet otroligt mycket. Studierna ligger på medel – avancerad nivå eftersom man lär sig så mycket redan under första året.

Vad skulle du vilja säga till studenter som funderar på att läsa på ”din” skola?

Tveka inte! I Fashion Marketing and Communication-programmet ingår praktik på 3-6 månader (vilket skolan rekommenderar men det är inte obligatoriskt) hos ett modeföretag. Skolan hjälper till med ansökan och har bra kontakter med vissa modehus. Man kan söka allt från Prada, Armani, Valentino, Gucci till Nike, Adidas, Ferrari och massa andra.

Har du något övrigt att tillägga?

Ifall du funderar på att studera Fashion marketing på IED, tveka inte med att ställa frågor till mig. Jag svarar mer än gärna på allt eftersom jag själv har varit i din sits!

Läs mer om Istituto Europeo di Design här.

Karin Tasel