”Det bästa med att studera utomlands är alla de andra studenterna du möter, det är fint att veta att oavsett vart i världen man är och oavsett vem man möter, så går det att bli vänner.”

Mitt namn är Lukas, född och uppvuxen i Göteborg och jag har studerat ett halvår i Auckland, Nya Zeeland. Jag drogs till utmaningen av att åka så långt bort som möjligt med allt vad det innebär, samt att jag hört så himla mycket gott om Nya Zeeland. Det blev University of Auckland då de kunde erbjuda de kurser jag var ute efter, Media & Politik samt Globala Studier

Varför valde du att studera utomlands?

Jag valde att studera utomlands för att jag drogs till utmaningen, att vara så långt ifrån vänner och familj och se hur jag klarar mig i en helt ny miljö. Jag har sedan tidigare en studiebakgrund inom globala studier och politik, men att studera de ämnena utomlands, i en miljö med flera internationella studenter och lärare, de ger en helt nya perspektiv.

Auckland vy

Har du någon favorit bland de kurser du läser?

Alla de kurser jag läst har varit jätteintressanta och jag har fått en annan synvinkel jämfört med att studera hemma i Sverige, bara att ha gruppdiskussioner med andra jämnåriga från olika delar av världen har har gett mig massa ny kunskap. Dessutom har lärarna från först dagen varit väldigt hjälpsamma och erbjudit sitt stöd till alla studenter som kommer nyligen flyttat till landet. Som internationell studenter är man väl omhändertagen av universitet i stort men också av de individuella lärarna.

Hur skulle du beskriva University of Auckland? Vilket var ditt första intryck när du kom till campus?

Mitt första intryck var att det är ett universitet som är på frammarsch, de flesta byggnaderna är nya och ytterligare planeras att byggas eller renoveras inom de närmsta åren. Så många bra undervisningslokaler, gott om studieplatser, ett livligt campus och ett bra gym som där du dessutom kan spela basket, dansa, boxas, tennis, fotboll etc. Flera aktiviteter anordnas varje vecka på campus så det finns nästan alltid något att göra när man tröttnat på att plugga.

Är det stor skillnad på att studera på universitetet utomlands jämfört med Sverige?

De mesta med att plugga här är sig ganska likt, bortsett från att man får ett annat perspektiv genom att till exempel studera mer forskning från denna delen av världen samt att kurserna känns lite mer praktiskt inriktade jämfört med det jag har studerat hemma i Sverige.

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?

En vanlig dag för mig innebär ibland ett gympass på morgonen, ibland blir det att dra sig i sängen och lägga både en och två timmar på att se Instagram reels, det är lite 50/50 vad jag väljer att göra. Efter min ”morgonrutin” är det föreläsning ett par timmar, oftast hänger jag kvar på campus nån timme efteråt och pluggar. Personligen är det lättare att studera på biblioteket än att sitta i lägenheten, plus att man på biblioteket ofta springer på nån kompis som man kan plugga med. På kvällen är det antingen att umgås med rumskamraterna, plugga ifall det är nån uppgift jag ligger efter med, en kväll på stan med kompisar eller träna. Jag gick med i kampsport-föreningen så tre kvällar i veckan är det träning (rekommenderar starkt att gå med i en förening i början för att lära känna folk).

Vad tycker du om Auckland?

Jag gillar Auckland för det finns mycket att göra i staden, restauranger och uteliv om det intresserar en, samt museum, konserter och olika evenemang. Men också nära till fina stränder och natur precis utanför stan om man gillar att vandra, klättra, paddla kayak, fiska etc.

Var bor du och hur gjorde du för att hitta boende?

Jag bor i en av universitets studentlägenheter. Delar lägenhet med fyra andra och det ligger väldigt centralt, bara 15 minuter promenad till centrum och 5 minuter till själva campus. Är väldigt lätt att ansöka om boende via nätet och ofta så parar de ihop internationella studenter med varandra, vilket är en fördel eftersom alla då är nya och man kan hjälpa varandra. Det finns boende i lite olika priskategorier, men alla alternativ har sina fördelar och efter att ha besökt de flesta av dem olika byggnader så kan jag säga att det inte är så mycket som skiljer åt. Största skillnaden är om man vill dela lägenhet med 2-4 andra personer, eller bo i en studentkorridor. Där är det upp till var och en vad man föredrar. Personligen valde jag att dela lägenhet då det känns som att det lätt blir ännu stökigare när en hel korridor delar kök och badrum samt att man har svårt att kunna dra sig undan och vara för sig själv om man vill det.

Vad brukar du göra på fritiden?

På min lediga tid har jag umgåtts med de vänner jag lärt känna här, vi har åkt på en hel del utflykter på helgerna och sett mycket av nordön tillsammans. På kvällar har jag tränat med mina kamrater i föreningen, samt spenderat tid på campus-baren Shadows eller inne i stan.

Roy's Peak Wanaka Nya Zeeland

Finns det några platser som du rekommenderar att besöka?

I Auckland finns Mission Bay som är en fin strand bara 20 minuter bort med buss. En timme bort med bil (dela en Uber med några andra så blir det inte så farligt dyr), så finns Piha Beach som är en av de bästa stränderna på Nordön, finns även ett vattenfall i närheten där man kan bada. Om rugbylandslaget spelar under din vistelse här så är det också något man måste se, väldigt unik stämning på matcherna och man förstår att sporten betyder så mycket för människorna här. Om möjligheten finns att spendera ett par veckor på sydön så kan jag verkligen rekommendera det. Magiskt att flyga ner till Queenstown, spendera ett par nätter där och sen hyra en bil och åka runt. Gillar man natur så är det på sydön de häftigaste landskapen finns. Även på sydön som de flesta scener för Sagan om Ringen filmerna spelades in, har man sett de filmerna (vilket man borde om man åker till Nya Zeeland), så kan man lätt föreställa sig hur vackert det är.

Queenstown Nya Zeeland

Vad har du för planer efter dina studier?

Efter studierna ska jag hitta ett jobb, vill jobba i en internationell miljö och den här erfarenheten har lärt mig mycket och förhoppningsvis förberett mig på ett bra sätt.

Kan verkligen rekommendera Nya Zeeland och om du väljer att studera här kommer det bli ett minne för livet.

Allt gott!

Vill du veta mer om University of Auckland? Kontakta oss för med information eller en kostnadsfri rådgivning!

Rebecca Gustafsson

Marketing Coordinator