Fanny, 26: ”Kaunas Ă€r en sĂ€ker stad med trevliga mĂ€nniskor!”

LÀkarstudenten Fanny Hilding har studerat pÄ Lithuanian University of Health Sciences (LSMU) sedan 2019, och Àr nu inne pÄ sitt tredje Är. Hon valdes till Ärets mottagare av Blueberrys stipendium för utlandsstudier pÄgrund av hennes vilja att hjÀlpa andra mÀnniskor, stora ambitioner och höga driv. Hon förmedlade vÀldigt bra varför det Àr viktigt för henne med en internationell utbildning och vi pÄ Blueberry tycker det Àr mycket inspirerande! LÀs intervjun med henne nedan:

Vad tycker du om LSMU? Hur skulle du beskriva universitetet?

Jag Ă€lskar LSMU. Det Ă€r ett stort universitet med mĂ„nga fakulteter och byggnader runt om i staden Kaunas, som Ă€r Litauens nĂ€st största stad. Det Ă€r ett rikt studentliv hĂ€r och resurserna pĂ„ skolan Ă€r fantastiska. Det ger oss som pluggar hĂ€r stora möjligheter att förstĂ„, lĂ€ra och fĂ„ mycket praktisk fĂ€rdighet. Kaunas har det största “medical center” i östeuropa, med ett stort universitetssjukhus. HĂ€r jobbar man nĂ€ra lĂ€kare och patienter. Vi följer dessutom PBL (Problem Based Learning) och fĂ„r börja lösa medicinska fall redan frĂ„n Ă„r 2, vilket Ă€r vĂ€ldigt intressant! Universitetet har internationella program för alla program, dvs. Odontologi, Medicin, VeterinĂ€r m.fl. (pĂ„ engelska). Det innebĂ€r att du fĂ„r plugga med mĂ€nniskor frĂ„n hela vĂ€rlden! Det Ă€r rikt med nationaliteter hĂ€r vilket gör att du möter likasinnade mĂ€nniskor frĂ„n vĂ€rldens alla hörn!

                                  

Var det svÄrt att klara antagningsprovet? Gick du en pre-med?

Jag antar att det Àr högst personligt. Jag gjorde antagningsprovet 5 Är efter jag tagit studenten (gick naturvetenskapliga programmet) och skulle sÀga att det inte var jÀttesvÄrt, men det mÀrktes visserligen att jag glömt lite av det jag pluggade pÄ gymnasiet. Jag skulle sÀga att det Àr bra att repetera baskunskaperna frÄn gymnasiet i Kemi och Biologi, och rekommenderar alla att göra det. NÀstan sÄ att det Àr ett mÄste faktiskt; gÄ igenom bÄda Àmnena om det inte ligger fÀrskt i minnet. Jag gick inte pre-med men har flera kompisar som gjort det och som tyckte det var jÀttebra!

Vad har varit den roligaste kursen hittills?

Jag har tyckt att allt varit roligt hittills, tro det eller ej! Med all praktik vi fĂ„r sĂ„ Ă€r det svĂ„rt att tycka nĂ„got Ă€r trĂ„kigt. Anatomin i början var vĂ€ldigt kul, och första Ă„ret gav mycket baskunskaper som var roligt att lĂ€ra sig. Dock skulle jag sĂ€ga att andra Ă„ret helt klart Ă€r roligare dĂ„ du fĂ„r börja applicera din kunskap mer. Jag har lĂ€rt mig lĂ€ttare under PBL nĂ€r vi gĂ„r in pĂ„ system i kroppen istĂ€llet för â€œĂ€mnen”. Nutrition & Metabolism samt Internal Medicine var superkul!

Är det mĂ„nga svenska/utlĂ€ndska studenter i din klass?

Jag gÄr det internationella programmet sÄ det Àr bara utlÀndska studenter i min klass. Det finns mÄnga svenskar och skandinaver hÀr, och ett litet community bland oss. Men det Àr Àven mycket tyskar, spanjorer, israeler och en rad fler nationaliteter!

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?

White coat on, hĂ„rnĂ€t och handskar – sedan direkt in pĂ„ nĂ„gon “practical”, ett seminarium eller kanske förelĂ€sning. Som sagt mycket laborationer, presentationer och intressanta diskussioner! Jag börjar alltid med en kopp kaffe pĂ„ morgonen och gĂ„r samtidigt bort mot skolan, om vi inte ska vara i en annan del av staden, dĂ„ tar jag bussen. Kollektivtrafiken Ă€r bra och billig hĂ€r, och staden Ă€r inte sĂ„ stor – sĂ„ man kan ta sig runt pĂ„ mĂ„nga olika vis! VĂ€l pĂ„ skolan gör vi oss redo för vad som stĂ„r schemalagt, dĂ€refter kanske vi gĂ„r och Ă€ter lunch ihop; antigen i skolans cafĂ©/restaurang eller nĂ„gonstans pĂ„ stan. DĂ€refter beger vi oss mot nĂ€sta lektion/laboration eller pluggar lite innan vi ska vidare. Skoldagarna pÄ universitetet Ă€r inte jĂ€ttelĂ„nga och ger oss dĂ€rmed möjlighet att plugga/göra annat mellan eller efter det som Ă€r schemalagt. Biblioteket Ă€r vĂ€ldigt populĂ€rt för mĂ„nga att gĂ„ och sĂ€tta sig pĂ„ för plugg! Rekommenderar starkt!! PĂ„ kvĂ€llen studerar jag, trĂ€nar eller möter upp en vĂ€n. Och antingen pluggar vi ihop eller sitter och pratar över en kopp kaffe, eller en drink om stĂ€mningen Ă€r festlig!

                             

Hur intensiva Àr studierna? Har du mycket fritid utöver studierna?

Studierna Ă€r vĂ€ldigt intensiva. Det tror jag alla var beredda pĂ„ nĂ€r de tackade ja till sin plats pĂ„ lĂ€karutbildningen. SjĂ€lvklart har jag fritid över, men det Ă€r ett val man fĂ„r ta. Man vĂ€ljer sin fritid helt enkelt. Första Ă„ret hade jag svĂ„rt att “ta ledigt”. Som vanligt nĂ€r man pluggar Ă€r man aldrig ledig, det finns alltid nĂ„got att göra (lĂ€s: mycket att göra). Andra Ă„ret lĂ€rde jag mig att vĂ€lja min fritid, för Ă€ven den Ă€r viktig. LikasĂ„ Ă€r sömn och trĂ€ning! Det Ă€r A och O för att klara en tuff utbildning som denna. Men man ska aldrig kĂ€nna sig dĂ„lig/underpresterande/lat om man vĂ€ljer att ta en helg eller dag ledigt under veckan. Ibland kan man inte fokusera och dĂ„ Ă€r det lika bra att göra nĂ„got annat istĂ€llet! Fritid Ă€r lika viktigt som pluggtid!!!

Vad tycker du om Kaunas som stad?

Åh – Kaunas Ă€r sĂ„ sĂ„ sĂ„ mysigt! Jag Ă€lskar Kaunas! Old town Ă€r pĂ„ vĂ„ren, hösten och sommaren som att befinna sig i Italien med alla uteserveringar, live musik och mysiga gĂ„gator. Laisves (huvudgatan) Ă€r jĂ€ttehĂ€rlig dĂ€rtill, med samma vibe, fast i modern stil. Kaunas Ă€r en (kostnadsmĂ€ssigt) billigare stad med mĂ„nga fantastiska restauranger, cafĂ©er och pubar! Det finns alltid nĂ„got att göra och du kĂ€nner dig som en local. Dessutom har Kaunas vunnit European Capital of Culture 2022 vilket gör att fler museum, gallerier, konserthus och dylikt kommer vara öppna! Det finns hĂ€ftig street art och Kaunas i sig Ă€r en vĂ€ldigt kreativ och konstnĂ€rlig stad. Visserligen finns det, som i
alla andra stĂ€der, mindre “fina” omrĂ„den men generellt sĂ„ stormtrivs jag hĂ€r! Jag behöver aldrig vara rĂ€dd, Kaunas Ă€r en trygg och sĂ€ker stad med trevliga mĂ€nniskor! Dessutom Ă€r studentlivet fantastiskt hĂ€r!!!

                                   

Var bor du och hur gjorde du för att hitta boende?

Jag hyr just nu en lĂ€genhet tillsvidare. LĂ€genheter och hus hittas lĂ€tt pĂ„ Aruodas.lt, vilket Ă€r som hemnet ungefĂ€r. HĂ€r kan man söka efter hyresrĂ€tter och bostadsrĂ€tter. Första Ă„ret bodde jag pĂ„ Solo Society Student Home vilket jag rekommenderar alla att göra första Ă„ret. Det var nytt nĂ€r jag flyttade in 2019, sĂ„ det Ă€r frĂ€scht, nytt och modernt. DĂ€r kan man hyra lĂ€genheter i olika storlekar i korridorer och man har sitt eget badrum och kök – vilket jag föredrog. Det finns ocksĂ„ jĂ€ttebra pluggsalar, bibliotek, rooftop, bio, gym och annat behövligt dĂ€r! Receptionen Ă€r alltid öppet och det kĂ€nns nĂ€stan lyxigt för att vara ett studentboende. Man knyter mĂ„nga kontakter dĂ€r, fĂ„r nya vĂ€nner och kan vara med pĂ„ mĂ„nga fester, tillstĂ€llningar eller aktiviteter som hĂ€nder dĂ€r. MĂ„nga bor kvar hela studietiden men jag valde att flytta till nĂ„got eget. Det Àr inte svĂ„rt att hitta boende hĂ€r vilket Ă€r ett plus!

Hur ser dina framtidsplaner ut?

Jag tar lĂ€karexamen, gör BT i Sverige (trots att “AT” Ă€r inkluderat i Europeisk lĂ€karutbildning) och dĂ€refter flyttar jag och jobbar utomlands nĂ„gonstans. Vart exakt har jag inte bestĂ€mt Ă€n, men jag Ă€r fascinerad av hur vĂ„rden funkar i andra delar av vĂ€rlden. Dessutom vill jag vara till stor hjĂ€lp i lĂ€nder dĂ€r alla inte har samma tillgĂ„ng till vĂ„rd som vi har i Sverige, exempelvis. VĂ„rd Ă€r en rĂ€ttighet och nĂ„got alla ska kunna fĂ„, oavsett vem man Ă€r eller vart man bor. DĂ€rför vill jag vara till stor hjĂ€lp dĂ€r mĂ€nniskor till och med kanske lever i misĂ€r, och dĂ€rmed Ă€r i stort behov av min hjĂ€lp! Jag vill rĂ€dda liv.

Är du ocksĂ„ sugen pĂ„ att studera pĂ„ LSMU? LĂ€s mer om utbildningarna som erbjuds.

Sally Lou

Marknadspraktikant