Istituto Europeo di Design Spanien gav mig alla möjligheter!

Varför valde du att studera på just Istituto Europeo di Design i Barcelona?

Jag tycker det finns väldigt få program i Sverige som ger samma utbildning och examen som Istituto Europeo di Design Spanien. Jag har hört att skolan anses vara bra internationellt och att studenter som har tagit examen på IED jobbar på liknande jobb jag ser mig själv arbeta inom. Barcelona är även staden som har det mesta – sol, hav, mode/shopping, kultur, mat/dryck och mycket mer.

Tycker du att du valt rätt typ av universitet och utbildning?

Ja! Utan tvekan. Det skiljer sig självklart lite mot Sverige när det kommer till struktur och upplägg, och en del lärare har svårt med det engelska språket. Men utöver det är jag nöjd!

Tycker du att du valt rätt studieort?

Absolut! Det finns några nackdelar med att studera i Spanien. Många pratar inte engelska och jag har inte riktigt vant mig vid manana manana-kulturen ännu. Men fördelarna väger över nackdelarna – helt klart.

Hur är skolans campus och lektionssalar?

Skolan var mindre än jag trodde, men den är mysig och ligger i ett bra och härligt område. Lektionssalarna är bra och som vanliga klassrum.

Kan du rekommendera någon speciell kurs till andra studenter?

Jag rekommenderar mitt program BA Fashion Marketing and Communication. Därefter har jag en rumskamrat som läser och trivs väldigt bra med programmet i Grafisk design. Jag tror de flesta program är intressanta och lärorika. De flesta lärarna jobbar eller har erfarenhet av det ämne de undervisar i. Vår lärare i Fashion History är till exempel stylist på Italienska Vogue.

Vad gör du på fritiden?

Jag pluggar oerhört mkt och upptäcker staden. Nu framåt våren och sommaren kan jag sola och bada, vilket är skönt. Jag tränar en del också. Man kommer snabbt in i vardagen här och det finns fler möjligheter här än hemma.

 

Vad är den största upplevelsen under utlandsvistelsen?

Hela konceptet. Det finns inget speciellt att uppmärksamma utan hela resan har varit en upplevelse. Att lära sig en ny kultur, träffa nya vänner och studera något man brinner för. Det kan svida i plånboken eftersom skolan inte är gratis, men det är det värt.

Hur tycker du att Blueberrys service och rådgivning fungerade?

Alldeles utmärkt. Jag är väldigt tacksam för deras hjälp när jag sökte in till skolan.

Hur fick du ekonomin att räcka till?

Jag arbetade mkt innan skolan började, samt åkte hem över jullovet och arbetade. Nu arbetar jag även som frilansjournalist så jag får in en slant på kontot varje månad. Utöver det är jag slav under CSN.

Hur löste du ditt boende?

Genom Blueberrys Facebook-grupp. Jag började skriva med två andra svenskar och vi bestämde oss för att bo ihop och det gör vi än idag. Det funkade utmärkt!

Vad är ditt totalintryck av studierna?

Övervägande positivt. Sedan finns det alltid saker som kan förbättras.

Vad skulle du vilja säga till studenter som funderar på att läsa på ”din” skola?

Bara gör det!

/Elin Engelbrektsson

Läs mer om Istituto Europeo di Design, Spanien

Elin Engelbrektsson