IED i Milano betyder mode, mat och umgänge

Liam Lutfullaeva studerar en Bachelor in Fashion Marketing & Communication på Istituto Europeo di Design i Milano i Italien. Vi har passat på att ställa lite frågor kring hennes intryck och upplevelser på skolan.

Varför valde du att studera på just IED Milano?

Jag valde IED då jag tyckte den verkade intressant. Den skilde sig mycket från skolorna i Sverige vilket lockade mig. Alla kurser undervisas på engelska vilket självklart gör att jag blir bättre i språket.

Tycker du att du valt rätt typ av skola och utbildning?

Ja absolut, IED är väldigt modeinriktad. Alla lärare undervisar inom sitt yrke, vilket innebär att de utgår från sin egen erfarenhet och på så sätt får man en inblick i hur det är i verkliga världen.

Tycker du att du valt rätt studieort?

Milano är verkligen en modestad, det går inte att missa hur modemedvetna människor här är.

Hur är skolans campus och lektionssalar?

Skolans campus är mycket mindre än jag hade tänkt mig. IED är uppdelad i två olika skolor, den ena är inriktad på mode och den andra är inriktad på design.

Vad gör du på fritiden?

När det inte handlar om mode så är Milano mycket inriktad på mat och det sociala livet. Mitt favoritumgängessätt i Milano är aperitivo. Det innebär en kvällsmåltid i form av tapas eller smörgåsbord som oftast serveras när du beställer en drink. Det kan man äta tills sent på kvällen eftersom Italienare äter middag mycket senare under dagen.

Vad är den största upplevelsen under utlandsvistelsen?

Min största upplevelse är att faktiskt känna hur det är att bo utomlands, att utvecklas som människa och se att ens gränser inte är där man tror att dem är. Man tål mycket som person om man bara tillåter sig själv.

Hur tycker du att Blueberrys service och rådgivning fungerade?

Blueberry var mycket hjälpsamma och tillmötesgående gällande frågor och informationen som man behövde veta. De var också snabba på att kommunicera.

Hur får du ekonomin att räcka till?

CSN räcker precis till om man faktiskt är sparsam och delar lägenhet med en eller flera personer. Då får man räkna med att inte bo lika centralt och prioritera bort vissa saker.

Hur löste du ditt boende?

Jag löste mitt boende med hjälp av en agentur som skolan jobbar med. Innan dess bodde jag på ett hostel tills jag började skolan och kom i kontakt med de som jobbar där. Jag rekommenderar att kontakta skolan i förväg så man kan börja söka boende så snart som möjligt. Agenturen kostar lite under 300 € och man får en lägenhet/rum inom en vecka. Jag rekommenderar det för dem som är ovetandes av hur man hittar lägenhet på ett annat sätt.

Vad är ditt totalintryck av studierna?

Studierna är olik Sveriges sätt att studera på vilket är på gott och ont. Det är en smaksak. Annars tycker jag att dem är väldigt förberedande inför arbetslivet vilket bara är positivt.

Vad skulle du vilja säga till studenter som funderar på att läsa på IED Milano?

Var förberedd på att ta mycket av eget ansvar, i slutändan är det bra förberedelser inför arbetslivet.

Läs mer om Istituto Europeo di Design.

Liam Lutfullaeva