Jag följde min dröm på New York Film Academy Los Angeles

Jag tog beslutet att följa mina drömmar och ansöka till en skådespelarutbildning på New York Film Academy i Los Angeles. Det är mycket som ska tänkas på och jag ville ta det säkra före det osäkra och tog därför hjälp av Blueberry för att få allt med ansökan och visum ansökan rätt. Jag är otroligt tacksam för den gratis hjälp som finns för att ansöka till skolor i USA och övriga världen för nervösa ungdomar som jag en gång var. Det var mycket att tänka på innan man skulle åka till ett nytt land för att studera. Men allt slit var verkligen värt.

Som i en film

Piloten ropar i högtalarna att vi går in för landning, jag tittar ut genom fönstret och ser massvis med lampor, jag har aldrig sett så mycket ljus på en och samma gång förut. Jag satt där ensam på flyget med en resväska och började tänka på min mamma som åkt från flygplatsen efter att ha vinkat av mig. Tårarna började rinna, både av glädje och av lite sorg. Planet landade och jag stod där, på en flygplats jag aldrig varit på och i en stad jag aldrig besökt.

Boende i Downtown LA

Lägenheten jag skulle tillbringa mitt kommande år i låg på en liten kulle med utsikt över hela Downtown Los Angeles. Det kändes så overkligt att stå där vid poolen och se ut över den vackra staden som nu var mitt hem.

Hands on-program

På introduktionsdagen på NYFA så träffade jag människor från hela världen, från Norge, Brasilien, USA, Peru, Ryssland, etc. Det var så kul att få höra deras berättelser om hur de tog sig till skolan, var de bor och varför de valde just den här utbildningen. De första dagarna var jag lite nervös när jag skulle prata och lyssna på engelska hela dagarna.

Utbildningen bestod av enbart skådespelarrelaterade kurser, bland annat ”Acting for film”, ”Voice and speech” och ”Movement”. Min grupp bestod av 4 tjejer och 8 killar, i den andra gruppen var det 9 tjejer och 3 killar. Jag tyckte att fördelningen var lite dålig men annars så var grupperna bra. Tiden flög förbi.

Det var verkligen ett ”hands on program” då vi varje vecka repade för en ny scen som vi skulle filma eller så filmade vi. Vi hade även teaterföreställningar som vi repade för.

Vi filmade på samma gata där Desperate Housewives spelades in

Det var otroligt kul att få vara på The Universal Studios Backlot och spela in kortfilmer med skolan. Vi var oftast på gatan där Desperate Housewives spelades in och även om jag inte följer den tv-serien så kan jag lova att man kände sig lite speciell när man fick filma i samma hus och på samma gata som de ”riktiga” skådespelarna gjort.

Vi hade bra gemenskap på skolan och mycket aktiviteter utanför lektionstid. Om du ville vara med i studentfilmer så var det inga problem att bli uppringd av studenterna på ”Filmmaking”-programmet. De behövde ofta skådespelare i sina projekt och var du villig att jobba så fick du möjligheten.

Stor kärlek för Los Angeles

Även fast New York Film Academy inte var precis vad jag hade tänkt mig så är jag verkligen glad för att jag tog modet till mig och flyttade hela vägen till Los Angeles helt själv för att få en utbildning i något som jag älskar och i en stad som jag började älska enormt mycket.

Los Angeles känns verkligen som ett hem nu. Los Angeles och Hollywood är inte alls som folk tror, Hollywood är inte alls lika lyxigt som i filmer och Los Angeles är inte så glamoröst som man tror. Men bortsett från fattigdom och kriminalitet, så har jag fått upp en stor kärlek för staden och jag vet att jag kommer att återvända, många många gånger.

/Angelica Ferneborg

Läs mer om New York Film Academy.

Angelica Ferneborg