”Ho Chi Minh City är helt underbart!”

Johanna gör en utlandstermin på RMIT University i Vietnam. Här pluggar ämnen som Sound Design och Emerging Digital Media och får testa på allt från karaoke till Obstacle Races på sin fritid. RMIT University Vietnam är ett av de mest populära universiteten för svenskar i Vietnam. Det går ungefär 6500 studenter på RMIT University Vietnam varav cirka 600 är internationella studenter. Läs denna intervju för att lära dig mer om detta universitet och Johannas resa! 

Hej Johanna! Berätta gärna lite om dig själv?

Hej! Jag heter Johanna och pluggar en termin på RMIT University i Ho Chi Minh! Jag läser lite olika kurser på RMIT, bland annat Sound Design, Emerging Digital Media och Consumers Behavior & Psychology.

Varför valde du att studera utomlands?

Jag valde att plugga utomlands för att uppleva en ny kultur. Att resa är ju ett sätt att se världen men jag kände att om man lever i ett annat land så kan man se saker ur helt andra perspektiv!

Har du någon favorit bland de kurser du läser?

Ja! Jag har en kurs som heter “Sound Design of Digital Media”, just nu har vi ett assignment där vi ska berätta en historia med bara ljud, haken är att vi måste skapa ljuden själva. Man agerar som en Foley Artist! Verkligen superintressant och lärorikt!

Hur skulle du beskriva skolan? Vilket var ditt första intryck när du kom till campus?

Skolan arbetar verkligen med dig, i Sverige har man ibland känslan att de arbetar emot dig men här ger dem dig verkligen rätt förutsättningar! Exempelvis har de flera Mac-labs som är fritt fram att använda. Även fast skolan är ganska stor så är alla så öppna, välkomnande och villiga att hjälpa dig!

Dessutom har de massor av klubbar och aktiviteter runt om plugget! De har fitness-klasser varje dag med en coach, du kan boka in en personlig tränare, använda gymmet, boka tennis/pingis/fotbolls/basketplaner och utrustning och spela med dina vänner helt gratis. Häromdagen hade skolan arrangerat ett Obstacle Race! Då hade de satt upp över 15 olika hinder och så fick man springa det individuellt eller med ett lag. Jag kommer ha så många roliga minnen därifrån!

Vad gör du på fritiden?

Dagen börjar med att jag åker till skolan och äter frukost. Normalt sett har jag en 3-timmars lektion efter lunch, därför tycker jag om att få plugget gjort innan så man har kvällen ledig. Kanske kör ett pass på gymmet eller träffar några vänner att spela tennis med någon timme under lunch och sen vidare till lektionen. Därefter så åker jag hem, fixar middag och beroende på hur jag känner mig, gå ut och göra något kul eller bara ta en chillkväll hemma!

”Jag skulle rekommendera dig att besöka Landmark 81 och Mui Ne!”

Folk som bor här har så fina egenskaper som jag aldrig upplevt i Sverige. Främlingar hjälper dig så fort du behöver utan att förvänta sig något tillbaka och lyfter verkligen upp varandra. Staden har ett högt tempo men utan att det blir stressigt – alla är kolugna!

Var bor du och hur gjorde du för att hitta boende?

Jag bor i ett lägenhetskomplex som heter New Saigon Apartments och hittade ett rum att hyra från skolans rekommendationer av ställen att bo på. Det ligger bara fem minuter bort med moped. Väldigt bekvämt! Bara nedanför oss har vi pool, gym och ett stor matbutik.

Bor du själv eller delar med andra?

Jag bor med 4 andra, vi alla har egna rum såklart! Två av dem är från samma universitet och de övriga två är från ett annat universitet. Det är verkligen superroligt, vi är två svenskar i hela skolan och oddsen att vi valde samma ställe att bo på är så liten men det hände. Så vi har 4 nationaliteter i våran lägenhet! Vi är från Sverige, Kanada, Frankrike och USA.

Har du några boendetips du vill dela med dig av?

Jag gjorde så att jag fixade boende innan jag kom till Vietnam men det är verkligen ingenting att oroa sig över om man inte gör det. Jag och en annan student var nästan de enda som hade gjort det. Resterande fixade på plats, rumskompisar och ställen att bo på är inget problem, skolan och the buddy team hjälper dig med att hitta ett ställe och översätta kontrakt tills du flyttar in någonstans. Det finns även en byggnad på skolan där man kan hyra ett rum men skulle faktiskt rekommendera att bo utanför skolan då du kommer träffa så många nya människor och får leva mer med kulturen.

Vad brukar du göra på fritiden?

Sjunger karaoke, tränar, spelar tennis, målar, går på bio, umgås med vänner, klättrar. Det finns verkligen allt och lite till båda på campus och utanför campus!

Varför vände du dig till Blueberry när du skulle studera utomlands?

Jag ville plugga utomlands men hade ingen aning om hur jag skulle ta mig dit. Visste att Blueberry var en pålitlig organisation och valde att vända mig till dem för hjälp.

Har du några tips till andra som är intresserade av att åka utomlands och studera?

GÖR DET! Tveka inte, du kommer ha ’the time of your life’ och få uppleva så mycket nytt och få så se saker ur helt andra perspektiv. Du kommer skapa minnen och vänner över hela jorden för livet. Även om det kommer vara jobbigt att lämna ditt liv i Sverige så finns det kvar när du kommer tillbaka! ÅK!

Vad har du för planer efter dina studier?

Just nu är det lite luddigt faktiskt men något jag är 100% säker på är att jag vill komma tillbaka och jobba här ett tag!

Johanna tog chansen att studera i Vietnam, gör det du också! Blueberry hjälper dig hela vägen till din dröm destination!

Johanna Geidebäck

Previous Digital Media Coordinator