”Det bästa med att studera utomlands är känslan av frihet och självständighet.”

Hej! Mitt namn är Tiffany Dexe och jag är 22 år gammal. Jag åkte till Los Angeles i slutet av augusti förra året, så jag har varit här i 6 månader nu. Jag går på Santa Monica College och ska ta ett business certifikat på 1,5-2 år.

Varför valde du att studera utomlands?

För att jag kände att jag inte riktigt visste vad jag skulle göra med mitt liv, så jag tänkte att åka utomlands, lämna Sverige, bara fokusera på mig själv och växa inom mig passade rätt bra vid det tillfället.

Har du någon favorit bland de kurser du läser?

En av mina intensiva business kurser var “Business 20” som var på 8 veckor istället för 16 och det var den bästa kursen jag någonsin tagit. Det var väldigt mycket jobb och tid man var tvungen att lägga ner men nu i efterhand så var det den kursen som jag har tyckt varit roligast och som jag faktiskt lärt mig mest av också. Min professor var också en stor anledning till det, han var en perfekt kombination av seriös och rolig.

Hur skulle du beskriva skolan? Vilket var ditt första intryck när du kom till campus?

Enligt mig så är skolan verkligen så bra med tanke på att det “bara” är ett community college. Lärarna är så snälla och engagerade, har aldrig haft en dålig klasskamrat och man får väldigt mycket tillbaka från skolan, tex man får gratis mat som man kan hämta varje vecka och det finns mycket olika klubbar och tillställningar som man kan sysselsätta sig med.

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?

Det är väldigt olika, då jag bara har lektioner 3 – 4 gånger i veckan och en av dem är online. Men dem dagarna jag är på campus så börjar jag 09.50 och har min första lektion i 1h och sen har jag håla i 5 h innan min nästa lektion börjar. Så då brukar jag och mina kompisar dra till Santa Monica och sola, fika eller shoppa då stranden bara ligger ca 20-30 min från skolan med buss.

Vad tycker du om staden?

Jag älskar verkligen Los Angeles, man kan få en perfekt kombination av både hetts och stillhet. Är man sugen på stora fester och häftiga efterfester/barer så är det väldigt enkelt att dra till Santa Monica eller Central LA/West Hollywood. Men vill man däremot ta det lite lugnare och bara chilla så kan man dra en sväng till Malibu vid kusten och chilla på stranden, gå på pieren och kolla på solnedgången. Det finns även många olika turistaktiviteter man kan göra tex, Universal Studios, Santa Monica Pier, Walk of Fame, hikea till Hollywoodskylten mm.

Var bor du och hur gjorde du för att hitta boende?

Jag bor i Park La Brea som ligger i centrala Los Angeles och hittade boende via facebook gruppen “Svenskar i LA”.

Bor du själv eller delar med andra? Och bor du med andra svenskar eller andra nationaliteter?

Jag bor just nu med 5 andra svenska tjejer. Det känns lite otryggt att flytta helt själv till andra sidan av jordklotet, så därför kändes det lite bättre att bo med några tjejer som man pratade samma moderspråk med.

Har du några boendetips du vill dela med dig av?

Var ute i god tid, vänta inte till sista minuten. Ha en plan B, då ens planerade boende lätt kan skita sig (jag var själv med om det). Om möjligt, träffa dina rumskamrater innan du ger dig av (om dem bor nära) eller face timea dem. Lägg undan lite pengar till bara boendet. Man får oftast betala en disposition (ca 10 000 kr, mer eller mindre beroende på var du hittar boende) + en månadshyra innan man kan flytta in.

Vad brukar du göra på fritiden?

Jag brukar oftast sticka till stranden, gå och shoppa, testa nya matställen, gå på promenader/hikea och festa på helgerna.

Finns det några platser som du rekommenderar att besöka?

Jag rekommenderar att köra en hike i Runyon Canyon bergen vid solnedgången, antingen själv eller med vänner. Därifrån kan man se hela Los Angeles och det är verkligen så magiskt, man vill aldrig gå där ifrån. Kan även rekommendera att spendera tid i Santa Monica. Där kan man göra allt från att festa på roliga barer/klubbar, gå till stranden, käka på restauranger, shoppa, kolla på sevärdigheter, åka karuseller mm.

Varför vände du dig till Blueberry när du skulle studera utomlands?

Jag valde Blueberry för att jag hade kollat på när Josephine Qvist pluggade i Los Angeles och hon pratade så bra om organisationen. Sen gjorde jag även min egen research och kände att Blueberry var det bästa alternativet för mig.

Ha du några tips till andra som är intresserade av att åka utomlands och studera?

Mina bästa tips är: Spara massa pengar, det tillkommer oftast lite oväntade kostnader som man inte hade tänkt på. Påbörja din ansökan, lämna in dokument och gör alla uppgifter i god tid. Jag var själv en av dem som gjorde allt i sista minuten och det tog väldigt mycket på ens mentala hälsa, speciellt när själva grejen redan är stressig och påfrestande.

Vad har du för planer efter dina studier?

Jag har bestämt mig för att starta ett eget företag inom skönhet. Så jag känner att jag kommer att ha god nytta va alla mina business kurser.

Är du intresserad av att studera på Santa Monica College? Kolla in Santa Monica College här. Tveka inte att kontakta oss så berättar vi gärna mer!

 

Isabelle Meijer

Marknadspraktikant