”Det bästa med att studera utomlands är att få resa och att bo i ett annat land där du upptäcker och lär känna nya människor och platser!”

Mitt namn är Linnea Germsjö, jag är 23 år gammal och har nyss kommit hem från ett halvår på Hawaii. Vanligtvis studerar jag på Malmö universitet på Miljövetarprogrammet, istället för att läsa alla kurser där, valde jag istället att åka till Hawaii en termin.

Varför valde du att studera utomlands?

Jag älskar att resa och vem vill inte flytta till Hawaii! Så när det kom till den valbara terminen vi har på mitt program, bestämde jag mig för att läsa denna i Hawaii. Att testa nya saker har alltid varit något jag tycker om så när jag insåg att det var möjligt att dra tvekade jag inte en sekund. Det var en möjlighet att resa samtidigt som jag fortsatte mina studier, men i ett helt nytt land där jag fick vara med om så mycket olika roliga äventyr!

Har du någon favorit bland de kurser du läser?

Eftersom jag läser miljövetenskap i Sverige ville jag välja kurser som var relevanta till min utbildning, min favorit blev därför Marine biology and global oceans och oceanography. Dessa två var egentligen ganska lika men Hawaii var ett perfekt ställe att lära sig mer om havet och allt vad det innebär!

Hur skulle du beskriva skolan?

Vilket var ditt första intryck när du kom till campus? Hawaii Pacific University har flera campus utspridda på ön, jag har alla mina i downtown Honolulu som är det största området. Det är en rätt så liten skola vilket innebär många mindre klasser men väldigt fint och läge precis vid havet! Många bra lärare och elever från alla delar av världen.

Är det stor skillnad på att studera på universitetet utomlands jämfört med Sverige?

Jag skulle säga att det är rätt stor skillnad. Upplägget på lektioner påminner mer om svenska gymnasium där du läser alla kurser samtidigt, istället för en kurs i taget. Detta gör även att du kan bygga ditt egna schema med vilka kurser du väljer. Vissa kurser går även flera gånger i veckan, så ett tips är absolut att ta en extra titt på detta, under terminen jag var där var det exempelvis många som var helt lediga på fredagar, vilket var otroligt skönt!

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?

Jag har 1-2 lektioner måndag-torsdag och är ledig på fredagar. Mina lektioner börjar runt 10 så på morgonen gillar jag att bara ta det lugnt och äta en god frukost. Lektionerna varar oftast bara lite över 1h och det innebär att resten av dagen kan jag göra precis vad som helst. Ofta drar vi ett gäng och badar eller surfar för att sedan äta någon god middag eller se på solnedgången från stranden.

Vad tycker du om staden?

Älskar Honolulu! Perfekt storlek där det finns allt du önskar med restauranger, barer och shopping. Favoritdelen är att det ligger precis vid havet så vart du än är, är det alltid nära till ett dopp!

Var bor du och hur gjorde du för att hitta boende?

Jag bor i en lägenhet i centrala Ala Moana. Detta område ligger perfekt för allt man kan tänkas vilja göra i stan. Det är mitt emellan Downtown där skolan ligger och Waikiki som är där de flesta hotell är. Vi hittade boendet genom en facebookgrupp där en annons publicerades som vi svarade på.

Bor du själv eller delar med andra?

Och bor du med svenskar eller andra nationaliteter? Jag bor med 2 andra personer, en svensk och en norsk. Det finns mängder med folk som söker roommates så mitt tips är att skriva i grupper och svara på annonser.

Har du några boendetips du vill dela med dig av?

Personligen älskade jag att bo i Ala Moana, det ligger precis vid öns största shoppingcenter och rätt vid alla matbutiker, vilket var ett stort plus för mig som älskar att laga mat. Bor man i andra delar som Waikiki finns det dessvärre inte några stora matbutiker men kompisar löste det med att beställa online eller ta en busstur. För de som hade bil var det heller inte något problem. Generellt fungerar bussarna även väldigt bra så det går alltid att åka emellan, folk kommer att bo lite överallt men jag skulle säga ha is i magen i sökandet! Men även här är facebook din bästa vän, se bara upp för att bli lurad!

Vad brukar du göra på fritiden?

Bada! Älskar allt med vatten och hav så bada, sola, snorkla, surfa! Men du hittar även otroliga hikes och natur, det finns något för alla här!

Finns det några platser som du rekommenderar att besöka?

Favoritstranden är Lanikai som ligger i Kailua. I augusti-september rekommenderar jag alla att besöka Sharks Cove för otrolig snorkling, senare på året blir det stora vågor på norra sidan av ön så passa på när det går. Vid Sharks Cove finns även ett område med massor av mysiga foodtrucks som alltid är ett obligatoriskt stopp när vi besöker North Shore (Spencer’s burger är favoriten). Hanauma Bay är super för snorkling också, det är även gratis för studenter! (Tips: är du en bra simmare ta dig utanför revet, det är så mycket bättre där). För en utmanande hike gå Koko Head, KCC farmers market tycker jag även är värt ett besök, Dukes restaurang i Waikiki för drinkar och god mat, Cheesecake factory både supergod mat och efterrätt. Sen även passa på att besöka någon mer ö! Vi åkte till Kauai i oktober och älskade den ön, superfint där Secret Beach var min favorit!

Varför vände du dig till Blueberry när du skulle studera utomlands?

Jag hade börjat förbereda inför att åka med att söka visum och allt vad de innebär. Det var så svårt att ha koll på allt på egen hand, men då hittade jag Blueberry av en slump och insåg att hjälpa till var ju precis det dem gjorde vilket var otroligt skönt, att ha någon att vända sig till.

Har du några tips till andra som är intresserade av att åka utomlands och studera?

Gör det säger jag bara! Viktigt dock att ha sparade pengar och vara beredd att göra av med en hel del, Hawaii är väldigt dyrt och det går inte att leva billigt här. Däremot är det helt värt det! Även ta reda på information om stället och se om det är något för dig!

Vad har du för planer efter dina studier?

Det får tiden avgöra, jag är inte klar med resandet än iallafall, så jobba, resa eller en kombination!

Är du intresserad av att studera på Hawaii Pacific University? Kolla in Hawaii Pacific University här. Tveka inte att kontakta oss så berättar vi gärna mer!

 

Isabelle Meijer

Marknadspraktikant