Många upplevelser på en studentbudget i Melbourne!

Australien är en destination som lockar många studenter. Melbourne är en av de stora städerna som är hem till många av dessa studenter. Mitt i Melbourne, i CBD området kan du hitta massa aktiviteter som passar livet i storstaden. Swinburne University of Technology har ett campus i Melbourne och lockar många Blueberrys studenter för att studera en termin utomlands eller mer. Men den stora frågan när man studerar är hur kan man hålla sin budget men fortfarande ha kul? Jo du, här kommer en lång lista som svar på det! 

Platser att besöka utanför Melbourne, helt gratis!

Det finns många platser både i och utanför Melbourne som man kan besöka utan att det kostar mycket pengar. Många av platserna utanför Melbourne kräver dock att man kan ta sig dit, och det är där som dina nya Australiensiska vänner med bil kommer in! Det är inte säkert att de har besökt de här ställena heller så ni alla får en ny upplevelse. Eller så har de redan besökt platsen och tycker att det är jättekul att göra det igen med dig!

Studera i Melbourne, Australien, Swinburne University of Technology, Redwood träd, ansök via blueberry.nu

Vilka platser är det då du borde besöka? Jo, du det kommer här! En av de mest populära destinationerna att besöka och uppleva är att ta en road-trip längs Great Ocean Road! Det tar cirka 4 timmar om du streckkör hela vägen. Det häftiga med denna resväg är alla platser du åker igenom för att komma till din slutdestination. På ena sidan av vägen har du hela Australien och på andra sidan har du Tasmania och nästa landmärke som är Antarktis! Något annat fantastiskt som du kan uppleva längs the Great Ocean Road är i närheten av Apollo Bay som du passerar på resan, här kan du hitta Beech Forest där du kan skåda Californian Redwood träd på en annan kontinent än namnet utger. Californian Redwood träd hittar du vanligtvis lägst Kaliforniens kust men dessa har vid tidigare tillfällen blivit inflyttade till Australien och har sedan spridit sig till dessa södra områden. Californian Redwood träd kan liknas med tallar men blir betydligt mycket högre är oftast helt raka.

Studera utomlands i Australien, the Yarra Valley, Melbourne, Swinburne University of Technology, ansök via blueberry.nu

Vill du hellre åka någonstans där det finns en slutdestination som du kan uppleva och ha kul på så kanske Lake Mountain eller the Yarra Valley är något som passar dig mer. Lake Mountain är precis som det låter och precis raka motsatsen, det är en skidort med ett samhälle som ligger runt omkring. Hit kan alltså alla skidintresserade åka för att trots värmen åka skidor och leka i snön, tänk på att Australien har motsatta årstider gentemot Sverige vilket gör att de perfekta skidmånaderna är maj-september. Självklart kan man åka till Lake Mountain under sommaren också och cykla BMX i skidbackarna eller bara ta en lugn promenad i naturen. The Yarra Valley passar för dig som gillar vin, det är nämligen den primära vin regionen i området. Hit kan du alltså åka för att besöka vingårdar, gå på smakprovningar och få ökad förståelse för arbetet som läggs på tillverkningen av vin.

Studera i Australien, Swinburne University of Technology, aurora australis, ansök via blueberry.nu

En annan härlig upplevelse i Melbourne är the Southern Lights, även kallade the Aurora Australis. Det är norrsken fast i en helt annan tappning och på södra halvklotet. Den bästa tiden att se dessa är likt i Sverige under vintern och i Australien är september den månad då flest sydsken sker. Vad behöver du göra då för att kunna se detta naturfenomen? Jo, du behöver ta dig till en plats där du är borta från ljusföroreningarna som sker i städer behöver du ta dig till en plats bort från stadsljus. Vill du ha en Instagramvänlig bild rekommenderas du att ta dig till en plats där du ohindrat kan se horisonten. Exempelvis ön Tasmania och dess södra punkter. Om du är kvar på fastlandet är platser som Werribee South, Point Cook, Aireys Inlet, Anglesea, Point Lonsdale, Cape Schanck eller Flinders bra ställen att vistas.

studera utomlands på Swinburne University of Technology i Melbourne, Australien, study tour learning, tour with school, ansök via blueberry.nu

Har du möjlighet att avvara lite pengar har du möjlighet att ansöka om att delta på en Study Tour med Swinburne University of Technology. Detta är lärarledda utflykter till olika delar av världen där du under några veckor får ta del av kulturen och sätta dig in i ditt studieämne på plats. De har bland annat en resa som går till Indien med fokus på IT för social påverkan, en resa går till Japan och Tokyo och fokuserar på spel och animation, en annan resa går till USA och fokuserar på STEM Robotics. Du har alltså möjligheten att uppleva olika delar av världen samtidigt som du kan utveckla dina kunskaper i ett spännande ämnesområde! Har du möjlighet att spara lite extra pengar är detta något jag verkligen rekommenderar dig! Här kan du läsa mer om Study Tour med Swinburne University of Technology.

Gratis kultur i Melbourne

Tidigare nämna platser och tips har främst varit utanför Melbourne men jag har även andra förslag på saker du kan göra som inte kostar dig så mycket och som inte heller kräver lång resväg. Alla dess ligger nämligen i Melbourne, vem vet du kanske till och med kommer passera dessa platser varje dag..

studera i australien, melbourne, graffiti, studera på swinburne university of technology,

Vad är det då för platser som jag rekommenderar dig att besöka i alla fall en gång under din tid i Melbourne? Jo, för alla konstintresserade är Center Place mellan Collins Street och Flinder Lane platsen du definitivt vill besöka. Här hittar du troligtvis den bästa graffitin och gatukonsten i hela Melbourne! Här finns även bra restauranger och shopping. Är du mer intresserad av fina hus, historisk atmosfär och plockmat är Degraves Street ett tips, det är en tvärgata mellan Flinders Lane and Flinders Street, här kan du se och uppleva en helt annan sida av Melbourne än den du får vid Center Place, här är det mysiga kaféer och uteserveringar som dominerar.

studera i melbourne, australien, swinburne university of technology, shrine of remenbrance, ww1

Är historia mer din grej skulle jag rekommendera att du besöker The Shrine of Remembrance som är ett monument för att minnas och hedra offren i Första Världskriget. Byggnaden slutfördes 1934 och har sedan dess representerat offer för krig. Här kan du både skåda själva byggnaden och dess omgivning men det organiseras även utställningar och turer för personer som är intresserade av att veta mer om historia.

studera utomlands i australien, melbourne, swinburne university of technology, westgate park, pink lake, summer, ansök via blueberry.nu

Andra uppskattade platser i Melbourne är statsdelen St Kilda och Westgate Park. Den förstnämnda är en stadsdel i Melbourne som ligger vid vattnet och har fantastisk utsikt över hamninloppet och erbjuder en bohemisk miljö med både träning, konserter, föreläsningar och äventyr på stranden. Mest känt är äventyrslandet Luna Park som ligger i St Kilda som har blivit känt för sin annorlunda ingång. Att besöka Westgate Park under sommaren i Melbourne är något som definitivt borde stå på din Bucket List. Det är nämligen så att under sommaren de senaste åren så reagerar algerna i sjön med värmen och solljuset och blir då helt rosa! Det är en häftig syn och här har du chans att få till en mycket Instagramvänlig bild, det som gör detta helt fantastiskt för studenter är att du enkelt kan ta en buss till Westgate Park och se sjön!

Billiga saker att göra i Melbourne

Okej så det finns massvis med saker man kan se och uppleva i Melbourne som är billigt eller gratis. Men vad kan man göra då som också passar en låg studentbudget? Alla som har studerat på högskola eller universitet vet att man måste välja med lite omsorg vad man vill spendera sina pengar på. Ska man äta ute med kompisarna, eller se den där nya filmen på bio, eller behöver man ett par nya jeans? Ibland är svaret alltid ja, självklart behöver jag det där! Andra gånger är svaret alltid nej, jag ska spara den här månaden. Oavsett vilket stadium du är i just nu kommer här några saker du kan göra i Melbourne som inte behöver kosta dig så mycket!

studera i melbourne, australien, swinburne university of technology, micheline star restaurant, billig mat

Till exempel har Melbourne sedan några år tillbaka fått sig ett nytt stjärnskott inom restaurangbranschen. Restaurangen Hawker Chan som har sina rötter i Singapore serverar street food i sina lokaler på Lonsdale Street. Här kan du äta på en Michelin-Starred restaurang och få mat på under 10 AUD! Alltså under 50 kronor kan du få äta på en Michelin-restaurang! Det är inte på många ställen som du kan göra det, oftast får du lägga till minst två nollor på notan för att komma upp i liknande kvalité.

När det gäller mat ska du också ta möjligheten att besöka Queen Victoria Market och ta del av alla fantastiska närproducerade varor som finns bland husen. Marknaden har varit igång sedan 1878 för att erbjuda folk i Melbourne färska varor från hela världen. Allt eftersom transport och handel har utvecklas har även utbudet som du hittar på Queen Victoria Market ökat explosionsartat. Numera kan du hitta allt från mat till leksaker och souvenirer bland båsen och affärerna.

studera utomlands i melbourne, swinburne university of technology, australien, astor theater, biograf, billiga filmer, ansök via blueberry.nu

Känner du inte för att äta dig runt Melbourne, eller rättare sagt när du inte äter finns det massor andra saker för dig att göra i staden. Du kan till exempel besöka The Astor Theater som har visat filmer sedan 1936. The Astor Theater är en biograf i Art Deco-inredning som är den sista av sin sort som används i Melbourne. Du kan alltså se på film som de gjorde på 40-talet, men det är nya aktuella filmer som visas. Här kan du få billiga biljetter på Magic Mondays eller Fantastic Thursdays för 15 AUD, vilket är under hundralappen i kronor! Det är definitivt värt det för att se denna gamla och fortfarande fantastiska biograf från insidan.

Festivaler och happenings i Melbourne

Vissa saker kräver lite planering i förväg, en hajk kan man ta när som helst, samma sak med att besöka ett museum eller en restaurang. Men ja, vissa sker behöver du planera om du vill besöka och uppleva dem! Till exempel om du vill fira nyår i Melbourne och se deras fyrverkeriuppvisning så behöver du faktiskt vara i Melbourne under nyår! Detta vill jag starkt rekommendera!

studera utomlands på swinburne university of technology, melbourne, australien, kinesiskt nyår, firande, lejon dansen, ansök via blueberry.nu

Sen finns det ju andra kulturer och religioner som firar nyår under andra tillfällen, den mest välkända är det Kinesiska nyåret som infaller i slutet av januari 2020, den 25 januari för att vara exakt! I Melbourne är Little Bourke Street, aka Chinatown, där det märks mest och där firandet har sitt centrum. Firandet av det Kinesiska nyåret inkluderar traditionell musik, ”kinesisk” mat, smällare och fyrverkerier, gatuartister, kampsportsutövare och självklart den traditionella lejondansen. Så se till att boka in den 25 januari i Melbourne och se till att upplev det Kinesiska nyåret på riktigt!

studera i australien, studera utomlands på swinburne university of technology, melbourne, besök australian open, tennis, grand slam of asia, ansök via blueberry.nu

Om du vill känna dig mer aktiv, fast ändå ta det lite lugnt kan jag rekommendera att du kollar efter biljetter till Australian Open – Grand Slam Tournament! För 2020 sker Australian Open 20 januari – 2 februari i och kring Melbourne Park. Ja, jag vet, i Sverige hör vi mycket om Wimbeldon och vilka kändisar och monarker som syns i publiken. Men, det här finns med på listan av en anledning! Är du ute i tid och kollar runt bland de olika biljettalternativen kan du ofta hitta något som är betydligt mer överkomligt i pris. Till exempel brukar det finnas något som de kallar för Ground Pass, som inte behöver kosta mer än ca 50 AUD. Du kommer inte kunna se de stora matcherna som spelas men du kommer kunna kolla på de mindre arenorna med tennisspelare som håller på att komma upp i tennisvärlden. Tänk på att alla måste börja längst ner innan de kommer upp i karriären!

studera i australien, melbourne, swinburne university of technology, moomba festival, birdman rally, blueberry.nu

Ett annat datum du behöver boka in redan nu är 6-9 mars 2020! Då kan du besöka Melbournes årliga Moomba festival, Australiens största festival för adrenalin junkies. Här kan du åka karuseller, åka inlines på roller disco, kolla in skateboard och BMX tävlingar, fyrverkerier och massa andra aktiviteter under helgen. För de riktigt våghalsade kan du också ta del i The Birdman Rally, vilket har vissa likheter med KTHs båttävling i Rålambshovsparken och andra. Det går ut på att du ska bygga din egen, eller tillsammans med ditt lag bygga, en konstruktion som du kan flyga med. Du hoppar sedan ut från en platå för att se om du flyger eller faller! Om du inte vill prova själv kan du alltid titta på och sponsra de som tävlar då det hela också är ett arrangemang för att samla in pengar till olika välgörenhetsorganisationer.

studera på swinburne university of technology, melbourne. australien, white night festival, ansök via blueberry.nu

Under förra helgen pågick White Night Reimagined festivalen som är en ljusfestival! Till vintern, den Australiensiska vintern, 2020 kommer White Night festivalen slås ihop med Melbourne International Arts Festival. Detta kommer leda till en två veckor lång ljus och konstfestival i Melbourne! Du kan redan nu boka in den 20 augusti till den 6 september 2020 i din kalender. Det kommer bli en blandning av aktiviteter som är både gratis och som ibland kostar en mindre summa.

Om du redan nu vill uppleva detta kan du ta dig till staden Ballarat, som ligger lite utanför Melbourne. I Ballart kommer White Night Reimagined festivalen ske under helgen 21-22 september i år! Melbourne International Arts Festival startar den 2 oktober 2019 och pågår i två veckor då du runt om i staden kan se och uppleva konst i alla dess former.

Rabatt på studier i Melbourne

Swinburne University of Technology är ett kreativt, innovativt och personligt universitet med små klasser. Fokus ligger på att studenterna ska vara helt färdiga för yrkeslivet när de är klara med sina studier. Om du börjar studera på Swinburne under 2020 har du även möjlighet att ansöka om ett stipendium på upp till 25% på kursavgiften. En bra möjlighet för dig som är intresserad av att studera utomlands i Melbourne att få studera till en lägre kostnad! På Swinburne kan du exempelvis läsa ämnen som Business, Engineering, Science, Design och Technology på universitetets 6 olika campus i fantastiska Melbourne!

Är du intresserad av att studera på Swinburne University of Technology, ansök idag eller kontakta Blueberry om du har frågor och funderingar.

Johanna Geidebäck

Previous Digital Media Coordinator