Det bästa med att studera utomlands är alla människor från olika kulturer man lär känna, och alla nya upplevelser.

Jag heter Tyra och jag är från Dalarna. Jag studerar filmproduktion på Santa Barbara City College. Jag planerar att ta min Associate’s Degree i filmproduktion här på SBCC. Just nu läser jag filmproduktion, cinematography, introduktion till tv, engelska och finans.

Varför valde du att studera utomlands?

Jag valde att studera utomlands för att eftersom jag studerar filmproduktion så ville jag vara nära filmindustrin för att förhoppningsvis få fler möjligheter och fler kontakter. Och jag ville komma bort från kylan.

Har du någon favorit bland de kurser du läser?

Kurserna för min andra termin har precis börjat så jag kan inte säga riktigt än men av de kurserna jag läste förra terminen så var filmstudier min favorit. Det var min favorit, specifikt på grund av läraren Roger Durling, han är även chef för Santa Barbaras internationella filmfestival.

Är det stor skillnad på att studera på universitetet utomlands jämfört med Sverige?

Jag känner att i alla fall här i USA så känns det fortfarande nästan som gymnasiet, man måste vara närvarande på de allra flesta kurserna, man har uppgifter och prov samt att man har ett “lov” över jul och sommaren.

två människor på en strand i solnedgången
East beach i solnedgången.

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?

Jag hade lektioner på morgonen förra terminen, vilket inte passade för mig, så nu valde jag att ha min första lektion vid 11. Efter det brukar jag gå och köpa mat från skolans kafeteria och sitta ute i solen. Sen brukar jag stanna kvar på campus och försöka göra klart de flesta uppgifterna. Vissa dagar i veckan har jag även en kvällskurs som jag måste vara närvarande på. Jag brukar försöka plugga och göra klart uppgifter under veckan så jag kan ha helgen ledig.

Vad tycker du om staden?

Santa Barbara är ett fantastiskt ställe att plugga på. Det är många studenter från både SBCC och University of California, Santa Barbara. Stränderna är superfina, hela Santa Barbara är jättefint. Det är mycket uteliv både på barer och även massor av hemmafester om man åker till Isla Vista.

Var bor du och hur gjorde du för att hitta boende?

Jag bor på Westside vilket är nära SBCC och nära downtown. Det tar ungefär 15 min att gå till downtown, och 20 min till skolan. Men från där jag bor är det ganska bra busslinjer och eftersom man får gratis busskort från skolan så använder jag den när jag kan.

Jag hade väldigt svårt att hitta boende, jag hörde av mig till jättemånga i olika facebookgrupper för både Isla Vista och Santa Barbara. I slutändan fick jag och min rumskamrat ett telefonnummer via några andra svenskar och fick boende så.

Jag ville hellre bo i Santa Barbara än Isla Vista då Isla Vista är känt för studentfester som händer hela tiden, jag ville kunna komma bort från det och istället åka dit ifall jag vill.

Utsikt mot havet i Santa Barbara, Kalifornien
Utsikt från skolan.

Bor du själv eller delar med andra? Och bor du med svenskar eller andra nationaliteter?

Jag bor i ett trippelrum med en annan svensk tjej och en amerikansk, i vårt hus är det även en till amerikansk tjej och en amerikansk kille.

Har du några boendetips du vill dela med dig av?

Var säker på att du kommer överens med dina rumskamrater och fungerar på liknande sätt, annars kan det leda till en jobbig situation efter några månader. Att bo med andra människor så nära inpå är svårt. Var öppen för kritik, ingen är perfekt.

Vad brukar du göra på fritiden?

Jag har varit med på ett program via Santa Barbaras internationella filmfestival som kallas Rosebud. Jag har då blivit inbjuden till att gå på förhandsvisningar av filmer eller bara visningar av filmer gratis, samt träffa regissörerna, skådespelarna och andra filmskapare.

Utöver det har jag åkt till Los Angeles, varit på några olika konserter och utforskat Santa Barbara. Det finns väldigt mycket att göra och utforska även om man inte är en jättestor festare.

Studenter plus skådespelaren Mads Mikkelsen i gruppbild
Jag och de andra från Rosebudprogrammet med Mads Mikkelsen.

Finns det några platser du rekommenderar att besöka?

Jag skulle rekommendera att utforska State street, det finns mycket shopping där. Även att åka upp till Rivierabion. Bion i sig är den bästa i Santa Barbara och solnedgången därifrån är magisk.

Varför vände du dig till Blueberry när du skulle studera utomlands?

Jag vände mig till Blueberry för att det verkade som det bästa alternativet för att få hjälp med utlandsstudier. Och de hade flest samarbeten med skolor i Kalifornien av de sidorna som jag kollade på.

Skådespelare på scen svarar på frågor om filmen Barbie (tex Ryan Gosling)
Q/A efter Barbie-visningen med Ryan Gosling, America Ferrera och Mark Ronson

Har du några tips till andra som är intresserade av att åka utomlands och studera?

Gör det! Om det inte är för dig är det bara att åka hem. Istället för att vara hemma och tänka på vad som skulle kunna hända, gör det bara. Jag ångrar inget, självklart är det svåra stunder också men det finns personer här som kan hjälpa! Det är värt ett försök.

Signaturbild från filmen Barbie från 2023
Gratis visning av Barbie.

Vad har du för planer för dina studier?

Jag planerar att ta min Associate’s Degree i filmproduktion, vilket är en halv kandidatexamen. Efter det planerar jag att göra OPT, Optional Practical Training, vilket innebär att jag kan vara kvar här ett år efter och jobba inom det jag pluggade för, på samma visum. Efter det har jag inga konkreta planer just nu.

– Tack Tyra! –

Läs mer om utbildningar på Santa Barbara City College här! Eller kontakta oss för att boka kostnadsfri studierådgivning!

Joakim Kempff

Marknadspraktikant