Jag heter Per Liestam och är Marketing Manager på Blueberry. Jag tar också hand om dig som vill studera på University of New South Wales (UNSW) i Sydney. Här skriver jag om min egen Study Abroad-termin på UNSW 2011 och ger tips om både skolan, Sydney och resmål runtom Australien!

Glädjen när jag fick beskedet visste inga gränser. Nu skulle det firas så det stod härliga till! UNSW i Sydney var mitt förstaval och i tuff konkurrens hade just jag kommit in. Jag hade ju bestämt mig redan innan jag började plugga att jag inte fick missa chansen att plugga i Australien!

I juli 2011 landade jag i Sydney. UNSW ordnade med ett suveränt mottagande och hämtade upp mig och några andra skandinaver på flygplatsen. Efter några intensiva dagars upptäcktsfärd i Sydney bestämde jag och några andra svenskar oss för att flytta ihop i en lägenhet vid Bondi Beach. Med boendet fixat var det dags för introduktion i skolan. Allt gick supersmidigt och man kände sig både välkommen och prioriterad som internationell student.

Första dagen i Sydney!

 

UNSW är en stor skola med ett mäktigt campusområde som inger pondus, men den familjära känslan är där hela tiden och stranden är bara några minuter bort. Det finns en ungdomlig aura över hela skolan, med egna pubar och uteställen och riktigt bra evenemang. Jag glömmer aldrig den stora festen under introduktionsveckan eller Oktoberfesten som aldrig tog slut.

Det var så otroligt enkelt att lära känna inte bara andra utländska studenter utan även allla Aussies som hade gått på skolan några år. Efter några veckor hade jag en stor umgängeskrets bestående av allt från australiensare, norrmän och koreaner till tyskar, danskar och amerikaner. Man kände någon i varje stadsdel och vid varenda en av de otaliga stränderna kändes det som. Staden Sydney gjorde ju heller ingen besviken och det känns fortfarande som mitt andra hem. Blandningen av pulserande storstad, varmt väder, genomtrevliga människor, surfkultur och stränder är extremt svår att matcha.

Bondi Beach där jag bodde, ca 30 minuter från UNSW

 

Jag pluggade på den del av UNSW som kallas Australian School of Business. Bland annat läste jag Global Business, Intercultural Communication, Business Communication och Leadership. Lärarna höll väldigt hög nivå och tempot var perfekt (speciellt eftersom man förlade delar av pluggandet på stranden). En av de stora fördelarna med att plugga i Australien är förstås att man lär sig mer avancerad engelska på köpet, både på fritiden, på gräsmattan på lunchen och i klassrummet. Vi höll väldigt mycket presentationer och skrev en hel del uppsatser vilket snabbt förbättrade språkkunskaperna. Att göra grupparbeten med japaner, kineser, amerikanare och argentinare lärde mig också ovärderliga saker om gruppdynamik, samarbete, ledarskap och kommunikation.

UNSW:s mäktiga campus
En av alla UNSW-fester, här utklädd till Lutande tornet i Pisa

 

Efter en oförglömlig termin skrev jag i november den sista av mina Final Exams på traditionsrika Randwick Racecourse bredvid UNSW. Jag hade under terminen redan hunnit spendera Spring Break i Byron Bay, Surfers Paradise och Brisbane och gjort otaliga utflykter i och runt Sydney. Nu hade jag hela 2 månaders ledigt innan vårterminen i Sverige började! Jag åkte ut och reste i 3 veckor till bland annat Stora Barriärrevet, Fraser Island och Whitsunday Islands. Vilka fantastiska platser! Sen bar det av på en oförglömlig husbilsresa runt Nya Zeeland. Ska du plugga i Australien (vilket du givetvis ska!), missa för allt i världen inte att besöka det här sagolika landet också! Melbourne är också väl värt ett besök med sin mer europeiska känsla, mysiga caféer och idrottsevenemang!

Mitt halvår på UNSW är det bästa jag har gjort och jag kan bara ge högsta betyg till både skolan och Sydney. Tveka inte att åka dit! UNSW har också väldigt bra rykte internationellt, så det är ett smart val för ditt CV!

Vill du studera på UNSW, kontakta mig på per@blueberry.nu så hjälper jag dig med din ansökan. Vi hörs!

/Per Liestam

Läs mer om University of New South Wales

Per Liestam

Previous Marketing Manager