När jag äntligen fann vägen till USA & Santa Barbara

Att gå på College i USA har för mig alltid varit en dröm. Jag har kunnat se mig själv åka iväg i framtiden, men har inte vetat hur jag skulle komma dit. Vart börjar man?

Jag visste att jag ville plugga men inte i Sverige, jag ville till USA. Hålla på med musik och teater lockade och jag ville få börja om. Det var när jag bläddrade runt bland Blueberrys utbud av olika skolor som jag märkte att det inte alls var svårt att söka med deras hjälp och dessutom går det att finansiera studierna med hjälp av CSNs studiestöd, en fantastisk möjlighet.

Leva omgiven av havet och berg

Jag valde så småningom Santa Barbara City College i Santa Barbara, Kalifornien. Det kändes bekvämt men också spännande att leva i en lite mindre stad, omgiven av havet och berg. En miljö som är helt ny för mig som alltid bott i en storstad. Efter mycket papper var jag äntligen på plats i Santa Barbara. Här bodde jag på hostel i cirka två veckor innan jag hittade boende, jag kände mig väldigt välkommen och jag kom snabbt in i mitt nya liv i Kalifornien.

Nu har jag just klarat av min första termin och studierna har hittills varit på ganska blandad nivå. Det var dock lättare än jag trodde att förstå det amerikanska skolsystemet som är annorlunda än det svenska på många sätt. Enligt min uppfattning och erfarenhet har man framför allt mer ansvar över att själv välja kurser osv.

Att ta sig runt utan bil

Jag som inte har körkort än var lite orolig över hur svårt det skulle vara att ta sig runt utan bil. Som tur är får man ett busskort av skolan som gäller hela terminen och för mig har det funkat bra som inte är så speciellt kräsen. Ett tips är dock att, som jag också gjort, lära känna så många människor med bil.

Känns som att man är på semester

Det jag gillar mest med att studera där är att även när studierna kändes tunga så kan man inte riktigt låta bli att känna det som att man är på semester, tack vare vädret och omgivningen. Det är också väldigt mycket svenskar i Santa Barbara, vilket är både positivt, då det är många i samma sits som en själv, men också lite negativt om man inte vill fastna i att prata svenska hela tiden. Jag är dock glad för jag har lyckats finna härliga människor från i princip världens alla hörn här borta.

Ibland känns staden lite liten och jag önskar att jag kunde hoppa på en tunnelbana någonstans. Samtidigt är jag glad att jag provar på något nytt och jag kommer snabbt ihåg att jag faktiskt bor i USA. Los Angeles, San Diego och San Francisco är inte för långt ifrån och det finns ju trots allt en H&M om man längtar hem för mycket.

Finns mycket att göra på helgerna

På helgerna finns det tid för att både slappa och ge sig ut på äventyr. Ligga på stranden och äta choklad, hajka i bergen då det finns massor av bra hajkspår, åka till Isla Vista och alla studenter som bor vid Universitetet i SB. Vi passar också på att shoppa i Downtown och äta yogurtglass från Yogurtland, ibland tar vi det härliga Amtrak-tåget till L.A., eller bjuder amerikaner på svenska köttbullar med potatis, brunsås och lingonsylt (det sistnämna uppskattas!).

Nu eller aldrig – det är bara att köra

Det som gjorde att jag äntligen fann vägen till USA var någon slags uppenbarelse som sa att det är nu eller aldrig. Jag önskar att alla som någonsin tvekar kunde få det. Jag hade inte så mycket på gång hemma innan jag åkte och nu är hela mitt liv i Kalifornien. Jag har fått vänner för livet, skolan och lärarna ger mig chanser att utvecklas och att komma någon vart med mina musik-och teaterdrömmar, engelskan blir självklart bättre, och man får många andra kunskaper och erfarenheter man inte ens tänker på att man lär sig.

Vare sig du vill göra en transfer till ett universitet och ta en längre utbildning, eller bara läsa lite lösa kurser under en termin, eller om inte vet alls hur länge du vill stanna – det är bara att köra! Så enkelt är det.

/Wilma Enberg

Läs mer om Santa Barbara City College

Wilma Enberg