Santa Barbara är drömmen som blev verklighet!

Jag hade en gång en dröm om att åka till USA. Tanken for snabbt förbi men skrevs ner på ett A4 papper där jag beskrev vad jag ville uppnå med mitt liv. Förra sommaren tog jag chansen och nu sitter jag här, detta är berättelsen om min väg till- och mitt liv i Santa Barbara.

Tidigare studerade jag till Social Pedagog i Blekinges gröna skogar och mitt liv var fullt inriktad på att det var det jag skulle göra. Arbeta med ungdomar, jobba med problematik och kaos. Jag ville hjälpa människor som befann sig i ett tufft skede i livet. Så var det bara, så min lilla dröm om att åka till USA försvann rätt fort.

Nu sitter jag i mitt lilla hus Downtown i Santa Barbara, Kalifornien, fyra år senare och försöker tänka mig in i hur jag tänkte förut. Jag tog min examen i Socialpedagogik 2010 och arbetade med ensamkommande flyktingbarn i Malmö. Min dröm om att bli fotograf hade jag lagt på hyllan. På gymnasiet spenderade jag timmar i mörkrummet och framkallade bilder, jag sa alltid ”jag ska bli fotograf!”

När antagningsbeskedet kom for jag ur mitt rum och skrek av glädje

Förra sommaren, 2011, berättade en vän för mig om hennes San Diego-vistelse. Hon studerade där en termin och jag blev genast sugen på att göra något liknande. För skojs skull kontaktade jag Blueberry och skickade in en ansökan om att studera en termin på Santa Barbara City College i Santa Barbara. Just då hade jag ingen aning om hur det skulle sluta, jag var inte ens hundra procent säker på att det var det jag ville.

Ju längre tiden gick innan jag fick mitt antagningsbesked, ju mer säker var jag på att det var något jag ville göra. Studera en termin i Kalifornien skulle ju vara riktigt grymt och något bra att ha på sitt CV. I december kom antagningsbeskedet ” Grattis Sandra! Du har blivit antagen till SBCC”. Jag for ur mitt rum till mina övriga längehetskamrater och skrek allt vad jag kunde ”JAG KOM IN!!!!”. Jag minns att jag till och med började gråta. Nu skulle jag verkligen göra det.

På god väg att skapa mig ett namn som fotograf

Mitt mål var att studera en termin och sen bege mig tillbaka till Malmö. Nu är sommaren kommen, det är juni och jag har inga som helst planer på att återvända. Jag studerar till fotograf och har fått en praktik på nyhetstidningen Independent, jag ska vara fotograf på bröstcancer galan här i Santa Barbara där många kändisar kommer medverka och i höst ska jag ta alla bilder till en guidebok för restauranger i Santa Barbara.

Jag hade aldrig någonsin kunnat tro att detta skulle hända. Jag har varit här en termin och jag är redan på god väg att skapa mig ett namn. Jag vill säga till alla som har en dröm men inte vågar satsa: Gör det! Ingenting är omöjligt! Det har jag fått erfara. Har du viljan, motivationen och goda vänner som tror på dig, så har du allt vad som krävs. Jag lämnade mitt trygga hem till något helt okänt och vågade.

Tacksam för alla besök och mitt liv i Santa Barbara

Jag ska inte förneka att det har varit jobbiga dagar. Inget av detta har jag fått serverat på ett silverfat. Hemlängtan, tankar på att återvända hem, saknad av familj har kommit i omgångar. Vissa dagar mer än andra. Men i det stora hela har jag varit beskonad rätt så väl av sådana känslor. Kanske är mycket tack vare alla besök jag har fått. Vilket jag är otroligt tacksam över. Mitt liv i Santa Barbara hade inte kunnat vara bättre, jag har funnit många fina vänner och har gjort diverse utflykter till b.la Las Vegas, San Francisco och LA jag har blivit kär och jag gör något jag drömde om för 10 år sen, att bli fotograf och jag har utvecklats otroligt mycket.

Du vet aldrig vart du hamnar förrän du testar. Jag vågade testa och min dröm om att vara fotograf är numera inte längre en dröm, det är något jag gör dagligen och jag älskar det!

/Sandra Berntsson

Läs mer om Santa Barbara City College

Sandra Berntsson