”En utomlandstermin kanske är det bästa utav det bästa och roligaste utav det roligaste vi kommer uppleva i våra liv.”

Vissa av er kanske redan känner igen Simon och är bekanta med hans resa och studier. Simon har trots allt bloggat i vår utlandsstudieblogg under hösten och kontinuerligt delat med sig av sin tid i Kuching (Malaysia) och på Swinburne University of Technology. Där har han studerat fristående kurser under en termin som han räknar in i sin utbildning till Civilingenjör i industriell ekonomi på Linköpings universitet. Nu är hans tid som ambassadör över och han är tillbaka på LiU. Vi har fått en liten pratstund med Simon och här bjuder han på tips till dig som också funderar på att ansöka till Blueberrys ambassadörsskap.

Hej Simon! Nu har du ju varit ambassadör för oss under en hel termin och vi vill gärna höra lite vad du tyckt om det.
Hej! Absolut, kör på.

Hur gick det till när du sökte ambassadörsstipendiet?
När jag hade bestämt mig för att åka utomlands så började jag leta efter olika stipendium eller annan kostnadsersättning. Då hittade jag detta ambassadörsstipendium som lät både spännande och utmanande. Jag slängde iväg en ansökan och hoppades på det bästa. Några veckor senare fick jag som svar att jag hade blivit vald, något jag är tacksam för än idag.

Simon Swinburne University

Vad har du fått göra under din tid som ambassadör?
Som ambassadör för Blueberry så har jag lagt ut en bild på Instagram i veckan med hashtaggen: ”Blueberrystudent” samt taggat Blueberry´s Instagram. Jag har även gjort fyra stycken gästinlägg på deras utlandsstudieblogg där jag berättar om hur det är att studera i Malaysia. Nu när ambassadörskapet är över så har jag även svarat på en del frågor och utvärderingar.  

Vad ska man tänka på för att bli en framgångsrik ambassadör? Passar det alla?
Enligt mig så är syftet med detta ambassadörskap att man ska nå ut till så många som möjligt. Jag vet att det finns många ungdomar i Sverige som hade studerat utomlands om dem bara visste vilka möjligheter som egentligen finns. Att upplysa studenter om dessa möjligheter görs framförallt genom sociala medier och då är det självklart en fördel om man är intresserad av detta. Men samtidigt skulle jag säga att det handlar mycket om att vara en social och utåtriktad människa. Visst, många har sagt att mina Instagram bilder är bra/fina/häftiga men jag tror att det är alla samtal jag har haft om att studera utomlands som faktiskt har påverkat folk.

Det kan det säkerligen vara! Vilket är ditt bästa råd till de som funderar på att studera utomlands?
När jag samtalar med de äldre generationerna i min släkt så pratar dem ofta om hur roligt universitetet och studentlivet var. Min far brukar alltid säga att alla livsperioder har sin charm men om han fick återuppleva något igen så hade han valt universitetstiden. När jag frågar varför universitetslivet var så bra så nämner han självklart flera faktorer men av de största var hans termin utomlands. Det jag helt enkelt försöker säga är att en utomlandstermin kanske är det bästa utav det bästa och roligaste utav det roligaste vi kommer uppleva i våra liv. Se till att åk och se till att njuta så mycket som du bara kan när du väl är där.

Stort tack Simon för din fantastiska insats under de senaste månaderna och nu önskar vi bara dig stort lycka till med dina fortsatta studier!
Tack själva!

Vill du också bli ambassadör? Sök till 2019 års ambassadörsstipendium här!

Johanna Aspeteg

Marketing Manager - Mammaledig