Stevens tips inför San Diego-resan

Jag heter Steven Engström och jobbar på Blueberry där jag bland annat hjälper svenska studenter som vill studera på San Diego State University. Jag läste på San Diego State University 2011 och hade en av mina bästa tider i livet och tror att ni alla kommer få lika roligt. Jag har skrivit ner en del grundläggande info som kan vara bra och veta. Reserverar mig för att informationen kan vara inkorrekt eftersom det gått några år sedan jag var där. Har ni några frågor om SDSU eller San Diego så hör av er till steven@blueberry.nu. Ha det så sjukt bra i Kalifornien nu!

Boende första veckorna

Innan man lyckats fixa något längre boende är hotell eller hostel det bästa. Själv skulle jag rekommendera att antingen bo på Pacific/Mission Beach eller Old Town. Pacific och Mission beach är ju där allt strandliv händer och har det mesta i både shopping och festväg. Old Town å andra sidan är fint och ligger väldigt bra till för de som inte har bil. Old Town station är lite av en hubb för SD:s norra public transport. Man kan ta tåget österut direkt till skolan eller söderut till Down Town och Mexico. Bussarna går även härifrån till Pacific/Mission/Ocean Beach. Vi bodde i Old Town på ett ganska trevligt hotell som heter Fairfield Inn ägt av Marriott. Vi fick halva priset vilket gjorde att det var prisvärt. Vid fullt pris är det lite i dyraste laget. Söker man via hotels.com kan man få lite sådana här dealar ibland. I Pacific Beach finns Banana Bungalows som är ett riktigt backpackerställe precis vid vattnet. Lite stökigt, inte helt rent kanske, men bra ställe för att träffa människor och grymt läge.

Transport

Som nämnt innan är Old Town station hubben för den norra transporten. Bussarna härifrån tar cirka 20 min till Pacific/Mission beach och tåget ungefär lika lång tid till SDSU. Tåget har tre linjer och den som går till skolan går förbi Fashion Valley och Mission Valley som är stora shoppingområden. Tåg söder ut tar en till Down Town vilket nog också tar runt 20 min och till Mexico 40-60min. Tåget är nån slags mellanting mellan spårvagn och Sthlms pendeltåg. Jag måste säga att bussarna är relativt tidskrävande men tågen är förvånansvärt bra. En hel del underligt folk reser med public transport och man har åtskilliga intressanta konversationer med andra människor som berättar om deras livshistorier. SD är en av de säkraste städerna i USA och själv kändes det aldrig osäkert med public transport men tjejer (och killar för den delen) rekommenderas tydligen inte åka ensamma sent på kvällen.

Taxi är billigt och ska man inom Pacific/Mission beach kostar det $6-12. Till Down Town är det lite dyrare. Vågar inte riktigt uttala mig om pris för kommer inte ihåg riktigt men kanske $30-40. Nog liknande om man ska hem från SDSU efter en fest.

Sist men inte minst kommer vi till transportmedlet bil och det måste man nästan ha om man inte bor på SDSU. Public Transport i all ära men man pallar inte pendla 2-3 timmar för att komma till och från skolan varje dag från Pacific Beach.. Begagnade bilar hittas billigast på craigslist men det finns både seriösa och oseriösa säljare så man får va lite försiktig.. Vi hittade en bilhandlare som hette cash for cars på Rosecrans street. Sliskig man som varit stripklubbs-manager i Las Vegas men som ändå lade ner tid och var nästan lite för hjälpsam. Han skjutsade hem oss två gånger när vi tittat på bilar och vi fick ett rimligt pris på en bil som rullade utan problem. Vi fick även hjälp med försäkring till ett bra pris. Tänker inte rekommendera honom eller hans firma för allt som har med bilköp har sina risker men det fungerade för oss ivf. Köper ni av bilhandlare kommer ni nog inte under $3000 vilket ni kan göra på craigslist. Man kan ju också hyra och då hade vi en del vänner som hyrde från http://www.dirtcheaprentacar.com/ – nog det billigaste i SD om man vill hyra mer än 2 månader.

Shopping

Det finns mycket bra shopping runt San Diego.

  • Fashion och Mission Valley är stora shopping centra och har det mesta.
  • Garnet Avenue och Mission Blvd har många affärer.
  • Down Town har inte så mycket men ett par shoppingmalls.
  • Outlets i massor. Två av de kändaste är den som ligger på gränsen till Mexico (las Americas) och kan nås med tåget eller bil. Finns också en i Carlsbad och är lätt att ta sig till med bil.

Surfbräda

Surfa är ett måste för många och vi hittade ett grymt ställe i Ocean Beach som sålde bra och billiga brädor och tror det låg på Voltaire street eller i närheten. Ett par boys/män som lever för surfing och röka. Riktigt chill och bra priser om man prutar lite. Köper även tillbaka om man inte pallar sälja på craigslist. Annars är craigslist eller av någon som pluggat och ska åka hem bra.

Simkort

Jämfört med Sverige är det ganska dyrt. AT&T och Tmobile är störst i SD. De har alla liknande priser och vi valde Tmobile. Är ni där en termin är det nog enklast att köpa en månad i taget och då har man tre olika alternativ (ivf med Tmobile) och välja på. Man kan byta mellan dem varje månad. $30 och då ingår ringa och sms, $50 och då ingår en del 3Gsurf och sen går det saktare, $70 och då ingår all surf. Har man Iphone funkar $50 riktigt bra. Har ni Iphone är appen YELP ett måste. Vad man än letar efter kan man söka och så kommer alla närmsta av vad man sökt upp på karta med reviews och betyg.

Resmål

Det finns ju mycket och se och göra i CA. Några handplockade saker som vi gjorde som jag kan rekommendera förutom LA, SF och Las Vegas är:
Magic Mountain: Six Flags park som har bergochdalbanor som tema. Helt störda jämfört med vad man sett i Sverige innan! Boka biljetter på internet så är det mycket billigare och åk offseason eller på rätt vardagar för att undvika konstant kö. För er som sett ”Into the Wild” så finns det ett berg som en kristen hippie har byggt som huvudpersonen går tillsammans med en tjej (samma skådespelare som hon i Twilight) och tittar på. ”Berget” ligger 3h rakt in mot Arizona typ och vi tyckte det var en spännande och häftig utflykt.
Potato chip rock är en häftig stenklippa uppe på ett berg som man kan ta en vandring till. Går och söka på google. Häftigt landskap runt om och en fantastisk vandring. Tar några timmar och är ganska jobbigt, brant och varmt men åh så värt det.
Det finns paintball lite här och var i CA men en som heter Giant Painball Alpine är en av de största och bästa. Vi var några boys som åkte dit, ute i slättlandskapet, och fick köra mot lite före detta marines, poliser och tävlande tonåringar som var fett seriösa. Var sjukt roligt och de hade banor som där man kunde råna en bank i en liten stad, storma ett slott på en kulle med mera.

Uteliv i San Diego

När det gäller fest finns det två stora scener i San Diego och det ena är det glamorösa Down Town och det andra är Pacific/Mission beach trevliga bar och klubbhäng. Första tipset jag kan ge är att ta med passet ut redan första kvällen för att undvika misstaget som så många av mina vänner gjort som trodde att körkortet skulle gå bra. Det gör det inte i San Diego. I LA och Vegas funkar det utmärkt men i SD är det bara att acceptera att det är som det är.

I Down Town finns häftiga stora klubbar som ofta har olika teman. En del har flera våningar och takterrasser i skyskrapor. De vill sticka ut och för att exemplifiera detta var det en klubb, (Vogue eller Ivy tror jag) som hade stora akvarier med sjöjungfrur som simmade runt. Down Town är dyrare än Pacific men är fortfarande billigare jämfört med Stureplan eller Avenyn. I Down Town hittar du även i stort sett var vecka väldigt kända Dj:s och artister som spelar.

På Pacific Beach finns det massor av barer och välja på och även en del klubbar. Stämningen är god, relaxed och man kan ha på sig vad man känner för. På tisdagar är ”Taco Tuesday” populärt och störst är nog ändå Typhoon på Garnet Av i Pacific Beach. Billiga margharitas, goda tacos och stort dansgolv. Viktigt och komma till middagstid för att slippa lång kö.

På torsdagar körde vi oftast på Beachcomber där all dricka kostar $1 innan 23.00 och $2-3 efter. Mycket skandinaver, tyskar men också en del amerikaner. Ett annat populärt ställe som jag faktiskt bara var på dagtid är Wave House och de tar ibland dit kända DJs såsom Avicci. De har även en artificiell våg som man kan surfa på.

Lektioner

Ni kommer att märka att det kan bli ganska stressigt under de två veckorna ni ska crasha kurser men det löste sig för alla när jag var där förra året. Ni kommer till och med upptäcka att om ni har tur så har ni viss möjlighet och påverka vilka dagar ni har lektioner på. Själv brydde jag mig inte så mycket om det men slutade med att jag hade alla mina lektioner (Business) mån, tis, ons och någon fredag här och där vilket gjorde att jag kunde njuta av långa helger. Det är dock lite svårare generellt för er som läser Business att välja dagar eftersom det är högt tryck på kurserna men enklare för er som väljer andra ämnen.

Man kan gå kurser på SDSU i sport såsom surfing, windsurfing och wakeboarding med mera. Dessa kan både tas utan eller med credits och erbjuds för alla som vill. Oftast är de endast på 1 credit om man väljer det. Det kostar lite men man får ju då instruktörer och hjälp så vill man lära sig kan det vara ett alternativ. Många gjorde surfing och hade en polare som körde wakeboarding.

Gym och Aquaplex

Gymmet på SDSU är stort och sjukt bra. Finns allt man vill ha och mer där till för både killar och tjejer. Aquaplexet är också riktigt nice och har man ett par timmar mellan lektionerna så är det bara gå dit och sola och bada!

Mataffärer

Finns många mataffärer men tänk på att om ni ska handla så skaffa medlemskap direkt. Det är gratis och drar ner priserna med kanske 30%. Är man inte medlem så blir det onödigt dyrt.

Lycka till – och hoppas ni får det lika bra som jag i San Diego!

/Steven Engström

Läs mer om San Diego State University

Steven Engström

CEO