”Det bästa med att studera utomlands för mig har varit hur mycket jag utvecklats som person.”

Therese är 23 år gammal och kommer ifrån Stockholm, där hon tidigare pluggat både sång och musikal. För ungefär 8 månader sedan tog hon beslutet att flytta till London och började med hjälp av Blueberry att studera på BIMM där hon idag studerar Popular Music Performance med inrikting sång.

Hej Therese! Varför valde du att studera utomlands?

Jag har alltid velat flytta utomlands, och när jag valde att vidareutbilda mig kände jag inte att jag hittade några kurser i Stockholm som jag var intresserad av, så det kändes som ett perfekt tillfälle att flytta.

Har du någon favorit bland de kurser du läser?

Jag tycker väldigt mycket om musikteori och musikhistoria, det är intressanta lektioner där man alltid lär sig något nytt och har mycket plats för eget arbete och reflektioner.

Student i London

Hur skulle du beskriva skolan? Vad var ditt första intryck när du kom till campus?

Jag skulle beskriva BIMM som modernt, avslappnat och kreativt. BIMM är vad du gör det till, det finns många möjligheter att gå på föreläsningar utanför lektionstid och extra möjligheter att uppträda som ofta är frivilliga. Med andra ord kan du kan välja själv hur din upplevelse ser ut och hur mycket du vill få ut av dina studier.

Är det stor skillnad på att studera på universitet utomlands jämfört med Sverige?

Till en början kunde jag känna att det var skillnad då det överlag var en stor omställning att flytta och börja plugga, men efter några veckor känns själva studierna ungefär samma som hemma i Sverige.

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?

På grund av omständigheterna i världen just nu har jag haft min kurs mestadels på distans över zoom, med ett par lektioner i veckan på campus. Under en dag med distansstudier har vi ofta två eller tre lektioner med raster emellan. När vi slutat brukar jag oftast gå till cafeet på skolan och plugga eller umgås med klasskompisar, eller sätta mig i någon park och plugga.

Park i London

Vad tycker du om London?

Jag tycker jättemycket om London, det är en väldigt mångsidig stad där det alltid finns något att göra och nya platser att se.

Vart bor du och hur gjorde du för att hitta boende?

Jag bor i ett område i sydvästra London som heter Fulham, det är även här campus ligger. För att hitta boende sökte jag tillsammans med mina rumskompisar runt på olika hemsidor där det finns lägenheter att hyra listade, tex Rightmove. Vi kontaktade även agenturer som hyrde ut lägenheter för att se om det fanns liknande bostäder som inte var listade, vilket det ofta fanns.

Bor du själv eller delar med andra? Och bor du med svenskar eller andra nationaliteter?

Jag bor med två rumskompisar som jag lärde känna några månader innan jag flyttade, en från Sverige och en från Österrike.

Har du några boendetips du vill dela med dig av?

  • Var inte rädd för att fråga runt om rumskompisar! BIMM har en Facebook-grupp för nya studenter som är en jättebra möjlighet att knyta kontakter, där fick jag kontakt med mina
  • Tänk på att räkningar så som vatten, el och gas oftast inte ingår i hyran. Ungefärlig kostnad av räkningarna står dock oftast med i annonsen, om inte kan man alltid fråga.
  • Var inte rädd för att fråga allt du undrar över! Det är bättre att fråga för mycket än för lite.

Ekorre i London

Vad brukar du göra på fritiden?

På fritiden hittar man oftast mig med mina rumskompisar inne i stan, eller ute i parken nära vår lägenhet. Jag spenderar ofta kvällar med att sitta i mitt fönster och skriva låttexter.

Finns det några platser du rekommenderar att besöka?

London has väldigt många fina parker, min favorit är Bishops Park i Fulham där jag bor, där finns det en botanisk trädgård, promenadsträcka längs Themsen, och mat-marknad varje helg. Det finns många museum som är värda ett besök (min favorit är Museum of Natural History). Områden som South Kensington och Notting Hill är väldigt fina och färgglada, och vill man ha utsikt över centrala London rekommenderar jag en promenad vid Hampstead Heath.

Varför vände du dig till Blueberry när du skulle studera utomlands?

Jag ville se till att jag fick med allt i min ansökan, och kände att Blueberry var noggranna, lätta att kommunicera med och bra på att förklara hur det fungerar att söka till studier utomlands.

Studenter i London

Har du några tips till andra som är intresserade av att åka utomlands och studera?

Gör det! Det är en väldigt givande upplevelse som jag tror att få ångrar. Man växer otroligt mycket som person och upplever saker man inte skulle få möjlighet att göra annars.

Vad har du för planer efter dina studier?

Efter mina studier planerar jag att stanna i London över sommaren, flytta hem till Stockholm i höst och förhoppningsvis kunna jobba inom musik eller media.

Tack för pratstunden Therese & stort lycka till med dina studier! Vill du också studera musik i London? Läs mer om BIMM här. 

Nora Erenmo