Den levande staden Berlin

Den unika huvudstaden Berlin med sina 3,5 miljoner invånare är svår att definiera, här finns så mycket att se och göra! Staden som tidigare präglats av krig och Berlinmurens fall, är nu istället en eftertraktad stad med miljoner av människor som besöker den årligen för att uppleva stadens historia, kultur och nattliv. Berlin är till både folkmängd och yta Tysklands största stad. Det är lättast att ta sig runt med U-bahn (tunnelbana) eller buss. Du kan också välja att åka på en av båtturerna genom staden som ger en fantastisk vy över Berlins fantastiska arkitektur.   

Historia och kultur i Berlin

All den historia som utspelat sig har bidragit till att staden präglas av en stor mängd historiska platser. Berlin Wall Memorial och Checkpoint Charlie är några av de mest kända minnesmonumenten som bara måste upplevas. Du borde också besöka minnesmonumentet som är tillägnad alla judar i Europa (Memorial to the Murdered Jews of Europe). Brandenburg Gate är en ikonisk byggnad som definierar Berlin och Gendarmenmarkt anser många vara den vackraste byggnaden i Tyskland. 

Eftersom staden är stor, finns det flera olika stadsdelarna som skiljer sig från varandra. Först och främst är  centrum och stadshjärtat av Berlin Mitte värd att utforska, här kan du gå runt och strosa för att titta på alla sevärdheter och vackra byggnader. Vill du uppleva den gamla delen av Berlin ska du besöka området Nikolai Quarter som består av charmiga mindre byggnader. Vill du besöka en mysigare och mer levande del av staden ska du besöka Neukölln, här finns mängder av barer och restauranger. Området kring Friedrichshain-Kreuzberg definieras av en cool och avslappnad stämning där mycket kultur och nöjen utspelar sig. 

Nattliv och nöje i Berlin

Älskar du att vara uppe sent på nätterna har du hamnat rätt: Berlin är nämligen världsberömt för sitt nattliv och klubbar. Här kan du uppleva nattklubbar du aldrig någonsin varit på, men tänk på att klubbarna inte startar igång förrän 01 på nätterna!

Det finns också mängder av olika slags barer: rooftop-barer, vinbarer, livemusik och hemliga barer eller varför inte hänga på någon av stadens uteserveringar. Du borde också svänga förbi en karaoke-bar för att visa upp dina (ickeexisterande?) sångkunskaper! Att spendera en dag på en filt i en av stadens parker är också något att rekommendera. Ta med en filt, köp något gott i en affär och slå dig ner i exempelvis Görlitzer Park. 

Shopping i Berlin

Friedrichstraße har du säkert hört talas om och det är en av stadens mest välkända shoppinggata. Om du istället vill besöka shoppingcentrum finns det ett flertal, bland annat Mall of Berlin och Potsdamer Platz Arkaden. Är du på jakt efter exklusiv kvalitet och design ska du besöka KaDeWe som består av sex våningar. 

Kolla också in alla de secondhandaffärer som finns i staden, bland annat Daniel Kroh och The Upcycling Fashion Store. Vill du fynda billiga kläder ska du bege dig till den mysiga marknaden i Mauerpark som öppnar varje söndag, här finns god chans till fynd!

Matkulturen i Berlin

I Berlin finns hela världens mat samlad och beroende på vilken budget du har, kan du uppleva allt ifrån Michelin-restauranger till enkla gatukök som serverar ljuvlig mat. En specialitet som Berlinarna är kända för är frukosten som på vissa ställen serveras dygnet runt! (till exempel på Benedict). Staden är också perfekt för den som gillar vegansk och vegetarisk mat eftersom alltfler restauranger satsar helhjärtat på konceptet. Berlin har också ett antal restauranger med annorlunda koncept, varför inte prova på en bar som serverar enbart desserter? (Coda bar).

Vill du prova på att bo i Berlin och samtidigt studera, kanske något kreativt som musik eller film?

Vi hjälper dig helt kostnadsfritt genom hela processen, genom Blueberry kan du studera på BIMM Berlin och MetFilm School Berlin.

Kontakta oss på Blueberry för att veta mer!

 

Amelia Brådenmark

Praktikant