En liten guide för att välja skola utomlands
Har du bestämt dig för att studera utomlands? Då kommer nästa stora fråga: Vilken skola ska du läsa på? Det finns tiotusentals skolor runt om i världen och det är inte så lätt att välja rätt.
Vad är viktigast för dig?
Det första du bör fråga dig är vad du vill uppnå med dina utlandsstudier? Är ditt huvudsakliga mål att prova på att leva i ett visst land och en viss stad eller är du framförallt ute efter att läsa en viss utbildning? I det förstnämnda fallet så kan du snabbt avgränsa ditt sökande till de skolor som finns på den plats där du vill läsa. Om du vill prova på att leva på en ort under en kortare tid (några månader till ett år) är bra alternativ att antingen välja att läsa fristående kurser som Study Abroad-student under 1-3 terminer, alternativt att läsa en diplomutbildning eller ett certifikat.
Om det viktigaste för dig är att läsa en viss utbildning så får du ofta räkna med att vara utomlands en längre tid. En Bachelorutbildning (kandidatexamen) tar 2-4 år att läsa utomlands. I dessa fall kan det vara värt att jämföra flera olika skolor innan du tar ditt beslut. Nedan har jag sammanställt några faktorer du kan titta på när du väljer skola.
Några saker att tänka på när du väljer skola:
• Pris och CSN: Att studera utomlands kostar pengar, då varje skola tar en terminsavgift. Räcker CSN-pengarna till att finansiera utbildningen eller har du egna pengar att skjuta till? Priset kan ibland även säga en del om en skolas kvalitet. Om du inte har så gott om pengar så är det dock inte lönt att läsa på de dyraste och mest kända skolorna. Det finns ofta många mindre kända skolor som kan erbjuda motsvarande utbildning till ett betydligt bättre pris. I USA är det oftast en bra idé att läsa de första åren av en utbildning på ett bra college då dessa skolor är betydligt billigare än universiteten. Vi hjälper dig hitta ett bra alternativ beroende på dina mål och din budget!
• Skolans storlek och läge: Trivs du bäst på små skolor med små klasser eller vill du läsa på ett stort campus med 30000 studenter? Ligger skolan mitt i stan eller långt ut på landet?
• Vad du vill läsa: Finns den utbildning du vill läsa på skolan? Är skolan känd för denna utbildning eller är de specialiserade på något helt annat? Vad får du för examen? Hur ser kursinnehållet ut jämfört med andra liknande utbildningar?
• Skolans akademiska nivå: Vill du plugga hårt och få en gedigen utbildning eller vill du mest uppleva studentlivet utomlands? Om du redan har läst 4 år på högskolan i Sverige så skiljer sig dina förutsättningar en hel del från en student som just har gått ut gymnasiet. Då är antagligen inte en grundläggande collegeutbildning rätt för dig.
• Vad tycker andra om skolan: Har du hört talas om skolan tidigare? Vad har den för utmärkelser och erkännanden? Känner du någon som har läst där? Hittar du några Internetomdömen om skolan? Tänk dock på att du är unik, det är inte säkert att den skola och den utbildning som passar din kompis är rätt för dig. En del studenter kan älska en skola medan andra vantrivs där. Därför ska man alltid utgå ifrån sin egen situation och inte fästa sig för mycket vid vad andra tycker om en viss skola.
• Svenska högskolepoäng: Utländska skolor kan aldrig utfärda svenska högskolepoäng. Däremot kan svenska universitet och högskolor godkänna dina utlandsstudier och omvandla dem till svenska högskolepoäng. Chansen till detta är störst om du har läst på ett universitet utomlands eller om du diskuterat det med din svenska skola redan innan du åker utomlands. Svenska högskolepoäng är dock inte så viktiga när du väl söker jobb. Då kan en engelsk bachelorexamen vara minst lika värdefull som en svensk kandidatexamen. Utlandsstudier anses ofta vara meriterande.
Gratis studierådgivning – Vi hjälper dig hitta en skola som uppfyller dina krav
Som du ser finns det en hel del att tänka på när man ska välja skola utomlands. Om du behöver hjälp med att hitta en skola som passar dig så är du välkommen att boka in gratis studierådgivning med en rådgivare på Blueberry.