Hur väljer jag skola utomlands?

Per Liestam, 27 jan, 2009

Har du bestämt dig för att studera utomlands? Då kommer nästa stora fråga: Vilken skola ska du läsa på? Det finns tiotusentals skolor runt om i världen och det är inte så lätt att välja rätt.

Vad är viktigast för dig?
Det första du bör fråga dig är vad du vill uppnå med dina utlandsstudier? Är ditt huvudsakliga mål att prova på att leva i ett visst land och en viss stad eller är du framförallt ute efter att läsa en viss utbildning? I det förstnämnda fallet så kan du snabbt avgränsa ditt sökande till de skolor som finns på den plats där du vill läsa. Om du vill prova på att leva på en ort under en kortare tid (några månader till ett år) så kan språkstudier på en språkskola vara ett bra alternativ. Ett annat bra alternativ är att läsa fristående kurser som Study Abroad-student på ett universitet.

Kings College i Cambridge
Kings College i Cambridge

Om det viktigaste för dig är att läsa en viss utbildning så får du ofta räkna med att vara utomlands en längre tid. En Bachelorutbildning (kandidatexamen) tar 2-4 år att läsa utomlands. I dessa fall kan det vara värt att jämföra flera olika skolor innan du tar ditt beslut. Nedan har jag sammanställt några faktorer du kan titta på när du väljer skola.

Några saker att tänka på när du väljer skola
Pris och CSN: Att studera utomlands kostar pengar. Är skolan du vill läsa på godkänd av CSN? Räcker CSN-pengarna till att finansiera utbildningen eller har du egna pengar att skjuta till? Priset kan även säga en del om en skolas kvalitet. Om du inte har så gott om pengar så är det dock inte lönt att läsa på de dyraste och mest kända skolorna. Det finns ofta många mindre kända skolor som kan erbjuda motsvarande utbildning till ett betydligt bättre pris. I USA är det oftast en bra idé att läsa de första åren av en utbildning på ett bra college då dessa skolor är betydligt billigare än universiteten.
Skolans storlek och läge: Trivs du bäst på små skolor med små klasser eller vill du läsa på ett stort campus med 30000 studenter? Ligger skolan mitt i stan eller långt ut på landet?
Vad du vill läsa: Finns den utbildning du vill läsa på skolan? Är skolan känd för denna utbildning eller är de specialiserade på något helt annat? Vad får du för examen? Hur ser kursinnehållet ut jämfört med andra liknande utbildningar?
Skolans akademiska nivå: Vill du plugga hårt och få en gedigen utbildning eller vill du mest uppleva studentlivet utomlands? Om du redan har läst 4 år på högskolan i Sverige så skiljer sig dina förutsättningar en hel del från en student som just har gått ut gymnasiet. Då är antagligen inte en grundläggande collegeutbildning rätt för dig.
Vad tycker andra om skolan: Har du hört talas om skolan tidigare? Vad har den för utmärkelser och erkännanden? Känner du någon som har läst där? Hittar du några Internetomdömen om skolan? Tänk dock på att du är unik, det är inte säkert att den skola och den utbildning som passar din kompis är rätt för dig. En del studenter kan älska en skola medan andra vantrivs där. Därför ska man alltid utgå ifrån sin egen situation och inte fästa sig för mycket vid vad andra tycker om en viss skola.
Svenska högskolepoäng: Utländska skolor kan aldrig utfärda svenska högskolepoäng. Däremot kan svenska universitet och högskolor godkänna dina utlandsstudier och omvandla dem till svenska högskolepoäng. Chansen till detta är störst om du har läst på ett universitet utomlands eller om du diskuterat det med din svenska skola redan innan du åker utomlands. Svenska högskolepoäng är dock inte så viktiga när du väl söker jobb. Då kan en engelsk bachelorexamen vara minst lika värdefull som en svensk kandidatexamen. Utlandsstudier anses ofta vara meriterande.

Gratis studierådgivning – träffa utländska skolor i Sverige
Som du ser finns det en hel del att tänka på när man ska välja skola utomlands. Om du behöver hjälp med att hitta en skola som passar dig så är du välkommen att kontakta Blueberry för gratis studierådgivning.

På Valentine’s day lördagen den 14 februari bjuder vi in till en mässa om arbete, språkresor och universitetsstudier utomlands. Där kan du träffa representanter och tidigare elever från 25 olika skolor från hela världen. Mässan äger rum på Club Ambassadeur, Kungsgatan 18 i Stockholm. Det är fri entré, varmt välkommen!

Per Liestam

Previous Marketing Manager