Har du länge haft drömmar om att plugga i ett annat land?

Eller du kanske bara är allmänt trött på Sverige? Det var i alla fall precis vad jag kände efter gymnasiet. Jag heter Ia och för mig blev ett år som AuPair starten på min kärlek till USA och till alla extremt utåtriktade och trevliga amerikaner. 

Varför just USA?

Jag har alltid känt mig välkomnad och hemma i USA. Vart jag än gick var det alltid amerikanare som log, hälsade och frågade hur jag mådde. När jag reste och bar tunga väskor behövde jag inte vänta en sekund för att få en hjälpande hand. I USA visar främmande människor genuint intresse för varandra, det småpratas överallt, på bussar, i mataffären och i köer. Särskilt intresse visas för oss internationella – amerikanarna blev väldigt fascinerade när jag och mina kompisar berättade att vi var från Europa.

Resor i USA

En annan fördel med USA är landets storlek och allt som finns att erbjuda. I landet finns otroliga kontraster, fantastiska skidorter så som Aspen och Vail i Colorado, sagolika stränder i Kalifornien och Florida, nationalparker utan dess like och häftiga storstäder som New York, LA och Chicago. Nationalparken Grand Canyon är och kommer nog alltid vara det mest beundransvärda jag har sett. Jag kommer ihåg när jag stod där på kanten och bara gapade av häpnad och fascination.

Min favoritstad i USA måste nog vara New York. Alla matställen (Shake Shack mest), de skyhöga byggnaderna (som förvisso ger en halvt nackspärr) och framförallt shoppingen, är i högsta klass och trots att jag varit där cirka 10 gånger längtar jag fortfarande tillbaka.

Studera i USA

Våren år 2019 började jag studera i USA. Egentligen var det livet på ett amerikanskt college jag hade drömt om från början, även fast jag såklart inte ångrar min tid som AuPair. Eftersom jag i stort sett byggt upp mina förväntningar sedan tonåren, efter alla amerikanska filmer – ska jag erkänna att jag var rädd för att bli besviken, men ack så bra det blev.

Att studera på universitet i USA den bästa investeringen i mitt liv. Jag ÄLSKADE kurserna och lärarna var verkligen något utöver det vanliga. De brann för sina ämnen, vilket smittade av sig på mig och mina klasskamrater.

Studierna i USA skiljer sig markant från Sverige, college har många liknelser med inlärningssättet vi är vana vid från gymnasiet, även fast nivån självklart är högre. Betygen bygger på närvaro och engagemang och prov skrivs mer frekvent än uppsatser. Upplägget på studierna i USA passade mig eftersom jag tycker om att plugga in fakta mer än att göra analyser.

Var ska man studera då?

Ett universitet jag verkligen kan rekommendera är University of Wisconsin Madison. Studierna var mitt högsta fokus borta i USA och på UW Madison rankas utbildningen bland de högsta i landet. Skolan placerar sig även som nummer fem i världen på kommunikation, marknadsföring och media. Studenterna är väldigt studiemotiverade och engagerade på lektionerna, det är ingen som stör i klassrummen eller sitter med telefonen. Detta var något som förvånade mig under mina studier i USA, hur seriösa både studenterna och lärarna var. Om någon störde det minsta på mina lektioner, eller satt med telefonen blev man direkt utskickad. Här visar studenterna stor respekt för sina lärare, vilket borde vara en självklarhet i alla länder.

Men självklart ska skoltiden inte BARA handla om läxor och prov. På UW Madison finns över 1000 studentföreningar att engagera sig i, som student finns det alltså alltid något att göra. Om man intresserar sig för American Football är denna stad helt ultimat eftersom den är utnämnd till den bästa amerikanska fotbollsstaden i USA. På University of Wisconsin kan du studera om du är ny efter gymnasiet, men det finns även möjlighet att tillgodoräkna sig utbildningar härifrån till universitetsprogram i Sverige.

Slutligen kan jag verkligen rekommendera att ta chansen och flytta utomlands för att studera. Det är en perfekt möjlighet att få ditt CV att skina och skapar erfarenheter och minnen för livet.


Skulle du vilja göra som jag och uppleva studentlivet i USA? Ansök till UW Madison direkt! Eller kontakta Blueberry för att diskutera dina möjligheter!

Ia Dillner

Tidigare Praktikant