Det bästa med att studera utomlands är alla nya vänner och värmen, i alla fall i mitt fall!

Asta heter jag och jag har bott i Kalifornien sen i augusti 2019. Jag valde att åka bort i två terminer och studera i Long Beach, på skolan CSULB. Jag läser bara roliga kurser tycker jag – basket, tennis och spanska är några av de ämnen jag pluggar. 

Jag har alltid velat bo i USA, men aldrig vetat hur. I början hade jag tankar på att vara AuPair, men tänkte senare att jag ville fokusera mer på mig själv. Sen kom jag på att jag kanske skulle kunna gå i skolan där, just for fun. Jag kollade upp lite hur det skulle kunna gå och sedan var jag såld.

Campus har allt, som en egen liten by.

Jag har två favoritkurser, spanska och basket. California State University Long Beach är en stor skola. På campus har vi vårdcentral, gym, bowlinghall, pool, sjukhus och till och med en egen polis.

Det finns flera skillnader med att plugga i USA jämfört med i Sverige.

Den stora skillnaden är att du väljer dina lektioner själv. I Sverige får du ett bestämt schema, men här är det lite som att välja pass på gym. Men att du måste välja minst fyra matematikkurser om det är till exempel en ingenjörsutbildning du pluggar. Det har gjort att få personer har valt lektioner klockan 8.00 på måndagar eller sena lektioner på fredagar. Skolan är mycket enklare här!

Så gott som alla studenter har ett deltidsjobb och går ut varje helg, tänk på vad det finns för regler för internationella studenter. Du kan också välja aktivitetslektioner även fast du studerar till sjuksköterska. Det gör att du träffar studenter från andra linjer jämfört med i Sverige då du bara tar lektioner med liknande linjer. Jag har basket med ingenjörer och kemister till exempel.

En vanlig skoldag för mig innebär en lugn frukost, en promenad till skolan, en timmes volleyball, hål i någon timme, sen basket, lunch, gym och sen avslutar jag skoldagen med två timmar spansklektion. Efter skolan tar jag bussen hem och hänger med mina room mates.

Long Beach är toppen!

Det är nära till LA och du kan lätt åka till San Diego över dagen också. Stranden ligger bara 20 minuter bort med buss från var jag bor och vädret här innebär till 95% sol.

Pa fritiden går jag till gymmet eller till stranden.

Jag hänger med vänner och när det gäller boende har alla jag känner gått igenom en Facebookgrupp för att hitta boende. Att bo in the dorms kan vara dyrt, så jag rekommenderar det inte. CSULB Roommater Finder är superbra. Du kan lägga ut ett inlägg om vad du söker, men också kontakta andra som söker en room mate till deras lägenhet. Jag bor i en lägenhet, med tre room mates, och jag delar rum med en tjej, trivs jättebra med det.

Jag måste rekommendera att passa på att resa medan du är utomlands!

Du träffar så många nya vänner. Jag åkte till Mexico i fem dagar för under 2000 kronor! Du kan enkelt hyra en lägenhet med några du känner och dela på det, det blir billigt! Om du åker till Long Beach tycker jag att du ska besöka Sequoia, The Hollywood Sign, The Walk of Fame, San Diego, The Pier in Santa Monica och Mexico.

Blueberry hjälpte mig med allt!

Jag var en orolig tjej med många frågor och funderingar. Men jag vände mig till Blueberry för att jag läste så många fina recensioner om företaget och att det inte kostar dig något att ta hjälp av dem.

Om du är intresserad av att åka utomlands och studera GÖR DET bara, du kommer inte ångra dig. Gå med i Facebook grupper, joina föreningar och klubbar, var inte rädd för att vara social. Allt löser sig!

Efter min sista termin här i Long Beach flyttar jag till Hawaii för en månad och ska utforska öarna där med en vän!

Lockas du som Asta av landet på andra sidan Atlanten? Ta chansen och börja studera på CSU Long Beach till hösten! Har du massa frågor kontakta Blueberry så får du hjälp hela vägen!

Johanna Geidebäck

Previous Digital Media Coordinator