”Det bästa med att studera utomlands är att få uppleva en ny kultur och träffa så många nya människor som man aldrig hade träffat annars!”

Jag heter Victoria och är 22 år gammal. Jag har nu en månad kvar på mitt första år av min Bachelors Degree på North Park University i Chicago, där jag började i augusti 2023. Jag läser en Bachelor of Science in Advertising med kurser som bland annat Graphic Design, Foundations of Marketing, Media, Business Communication och Public Relations.

Varför valde du att studera utomlands?

Jag flyttade till New York i början av 2022 för att arbeta som Au Pair och efter det äventyret kände jag att jag ville stanna i USA för att plugga också. Jag älskar att bo och studera utomlands, man utvecklas mycket som person och får träffa väldigt mycket och olika typer av människor. Jag älskar känslan av en storstad med mycket puls, så Chicago passar mig helt perfekt.

Har du någon favorit bland de kurser du läser?

Just nu läser jag Introduction to Graphic Design som jag tycker är väldigt intressant och kul. Vi får lära oss hur man jobbar i Illustrator och Photoshop. Något jag tycker är kul med många av de kurserna som jag läser här är att de är väldigt interaktiva. Upplägget i skolan här påminner mycket om gymnasiet, man har lektioner varje dag som är obligatoriska. Man har även mindre läxor och inlämningar men också större projekt som man har längre tid på sig att slutföra.

Hur skulle du beskriva North Park? Vilket var ditt första intryck när du kom till campus?

Mitt första intryck av North Park var att det var väldigt fint med ett typiskt amerikanskt campus-område. En huvudbyggnad och många undervisningsbyggnader. Det finns också en mängd bostadsområden på campus som många studenter bor i. Det är mycket träd som gör det väldigt vackert på sommaren och våren. Det finns ett stort gym på skolan och en stor plan för amerikansk fotboll som känns väldigt typiskt amerikansk.

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?

Varje dag ser olika ut för mig. Ibland har jag morgonklasser och ibland kvällsklasser som börjar vid 18:30 och pågår till 21. Ibland har jag klasser som börjar vid 8 och jag är klar med skolan för dagen vid 9.15. Våra terminer är uppdelade i Quad A & B, Quad A är första delen av terminen och Quad B är andra delen. Så till exempel har jag en Quad B kurs nu på måndagar och fredagar vilket gjorde att jag under Quad A var ledig både måndag och fredag. Jag har även två campus-jobb vilket gör att jag jobbar mycket under mina håltimmar.

Vad tycker du om Chicago som stad?

Jag älskar Chicago, det är en väldigt ren och fräsch storstad med nära till vattnet och stranden vilket är så härligt på sommaren. Jag älskar att gå längs vattnet och promenera och kolla på skyskraporna. Det finns alltid något att hitta på, med många restauranger, shopping, barer och study halls.

På fritiden älskar jag att upptäcka nya områden här i Chicago genom att gå på restauranger och barer med mina vänner. Jag tycker det är kul att kolla på sportevenemang, jag har sett både NFL och NHL matcher. Hänga på stranden gillar jag också när det har varit passande väder för det. NPU är en sportskola med många sporter som basket, amerikansk fotboll, fotboll och volleyboll så det finns mängder av aktiviteter att göra på skolan också. Jag har också varit på broadway och biograferna i USA är väldigt mysiga.

Finns det några platser som du rekommenderar att besöka i Chicago?

Det finns som sagt väldigt mycket att göra och se i Chicago. Här kommer några av mina favoriter:

Fulton Market district – Detta är ett jättenice område med massa restuaranger, barer och konserter.

● Millenium Park – En stor park mitt i stan som är väldigt fin, den kända “The Bean” finns också där.

● Navy Pier – Väldigt känt för chicago är Navy Pier som är en pir med mycket underhållning och uteserveringar.

● Top 3 restauranger – Ralph Lauren, Hugos Frog Bar, Trivoli Tavern.

 

Var bor du och hur gjorde du för att hitta boende?

Jag bor ensam i ett dorm på campus. För att bo på campus ansöker man om det på skolans webbplats. Det finns även lägenheter och hus på campus som man kan ansöka om att bo i. Jag har trivts med att bo i dorm nu det första året, eftersom man väldigt lätt träffar människor och skaffar vänner. På skolan bor det en mängd svenskar men också människor med andra nationaliteter vilket är jättekul!

 

Har du några tips till andra som är intresserade av att åka utomlands och studera?

Gör det bara!!! Du kommer inte ångra dig, Jag älskar mitt liv här och allt vad det har gett mig, så många underbara människor och minnen som skapas hela tiden. I värsta fall kan man alltid åka hem, då har man i alla fall testat på det.

Vad har du för planer efter dina studier?

Så svårt! Jag har inte några riktiga planer efter studierna men tanken är nog att stanna några år och arbeta här i USA och sedan får jag se i vilken stat jag hamnar.

 

Vill du också studera utomlands? Du kan läsa mer om North Park University här. Behöver du vägledning i ditt val av utbildning? Boka en kostnadsfri rådgivning här.

 

Ida Malmberg

Marknadspraktikant