Året på Lorenzo de’ Medici i Florens var det bästa i mitt liv!

Jag hade egentligen aldrig drömt om Italiens lockelser utan hamnade på Blueberrys hemsida av en ren slump när jag började leta möjligheter för fortsatta studier. Jag tror att människor i min omgivning faktiskt var mer exalterade än mig när jag började planera för ett år i Florens – alla tjatade om maten, vinet, värmen… Ja, precis allt det där som senare faktiskt skulle visa sig vara en stor det av det jag saknar mest när jag nu har avslutat mina studier på den fantastiska skolan Lorenzo de’ Medici i Florens.

För mig var det möjligheten att läsa ett mode och design-program som inte bara innefattade illustration och formgivning, utan som gav en bred kunskap om hela branschen som lockade. Jag hade läst skrädderi i tre år på gymnasiet och visste genom min arbetslivserfarenhet att en bred kompetens inom flera områden var mycket eftertraktat på en framtida arbetsmarknad.

Boende både på skolan och på egen hand

Jag hade sedan tidigare bott och jobbat i London i ett år och därför kändes det inte alls lika läskigt den här gången. Det var självklart lite pirrigt när jag landade och att veta att jag inte hade en aning om vad jag hade att förvänta mig. Första terminen bodde jag genom skolan eftersom jag varken kunde språket eller staden. Det underlättade då jag inte visste om avstånd eller lagar och regler gällande hyresavtal. Trots att jag andra terminen valde att hitta boende på egen hand (det var både billigare och jag fick själv välja både område och housemates) är jag otroligt glad över att jag valde skolans boende den första terminen.

En extrafamilj

När jag landade där i värmen i slutet på augusti och bländades av tusen nya intryck var det rätt skönt att packa upp resväskorna tillsammans med de andra. Trots att vi då inte kände varandra så var det en otrolig lättnad att sitta i samma sits allihop, precis lika nervösa och förväntansfulla över det som komma skall. Det visade sig att vi tillsammans skulle bilda en egen liten familj i lägenheten på Via Vinegia. En familj som stöttat varandra i skratt och tårar, genom bra och dåliga dagar och tenta-veckor samt på weekend-resor.

Idag, ett år efter att vi splittrades, håller vi fortfarande kontakten och pratar via Skype eller telefon flera dagar i veckan. Alla de gånger vi förvirrat stått på Santa Maria Novella och kisat mot tavlorna för att hitta rätt avgång till städer som Siena, San Gimignano, Bologna, Prato, Roma, Napoli. Tillsammans var vi på fotbollsmatcher, vinprovningar, konserter och promenerade upp till Piazzale Michelangelo för att titta på soluppgången. Det var chockerande hur snabbt vi började inse att Florens var ”hemma” och det märktes på hur snabbt vi började klaga på alla turister som var i vägen när man stressad rusade till skolan på morgonen, trots att man i praktiken var just det – en turist…

Efter att jag varit hemma i Sverige ett par månader frågade min bror hur jag klarade av att säga hej då till människor utan att veta om jag någonsin kommer att få träffa dem igen. För mig kom svaret självklart och utan tvekan. Det är klart att det är både svårt och jobbigt ibland. Kompisarna i Europa träffar man relativt regelbundet, men för de från Mexico, USA och andra delar av världen är det desto svårare. Det hjälper att tänka att för varje tår som fälls har jag fått tusen skratt tillbaka, för varje avsked har jag fått tio nya kärlekar.

Magisk stad och fantastiska lärare

Året i Florens och på Lorenzo de’ Medici har utan tvekan varit ett utav de bästa i mitt hittills korta liv. Staden är en magisk plats där jag hittade både kärlek, vänskap, familj och så mycket annat. Utbildningen har utan tvekan motsvarat alla mina förväntningar och tillsammans med ett fantastiskt stöd av lärare, advisors och Blueberry har det hjälpt till att ge mig en fantastisk grund att stå på rent utbildningsmässigt. Det har också gett en familj jag inte visste jag saknat, ett hem jag aldrig letat efter och dessutom ett tredje språk.

Idag studerar jag en treårig yrkesutbildning med inriktning herrskrädderi och har precis blivit beviljad ett studieuppehåll för ännu ett år i Florens på Lorenzo de’ Medici och deras Professional Certificate.

/Nathalie Piedrahita

Läs mer om Lorenzo de’ Medici.

Nathalie Piedrahita