”Det bästa med att studera utomlands är att uppleva ett nytt land och träffa så mycket nya människor!”

Mitt namn är Emeline, jag är 21 år gammal och jag studerar en termin med fristående kurser på Dublin Business School. Jag läser kurserna Business Context & Organisation, Organisational Behavior, Fundamentals of Marketing, Digital & Media Skills for Business och Digital Content & Media Tools. Jag valde en mix av allt jag är intresserad av för att se vad som passar mig bäst.

Student på en bar i Dublin

Varför valde du att studera utomlands?

Främst var det för att jag ville hitta på något nytt, och att få prata engelska till vardags. Jag jobbade i 2,5 år efter studenten och kände mig färdig med det. Dock kände jag mig inte helt redo för att söka in till utbildning i Sverige, utan jag ville hitta på något roligt utomlands först. Jag kollade runt en del på utbildning i Storbritannien och USA med hjälp av Blueberry, men just att studera i Dublin lockade mig för det är likt Sverige på många sätt, och är även med i EU vilket underlättar om man vill bo eller jobba här i framtiden. Jag har alltid velat plugga i ett engelsktalande land, att åka och göra det på egen hand med allt vad det innebär.  

Har du någon favorit bland de kurser du läser?

Dem är mina favoriter på olika sätt, men det som jag tyckt varit roligast har absolut varit de kreativa kurserna Digital Content & Media Tools och Digital & Media Skills for Business. I den första jobbar man med att skapa en hemsida, och att göra content till den. Den är väldigt frigående i arbetssättet och det passar mig. Den andra handlar om att skaffa sig kompetenser och lära sig funktioner inom Word, Excel och PowerPoint och jag har verkligen ett intresse för att vara kreativ på det sättet och lära mig allt man kan göra inom de programmen. 

Hur skulle du beskriva skolan? Vilket var ditt första intryck när du kom till campus?

Skolan påminner lite om en mindre gymnasieskola skulle jag säga. DBS är uppdelat i tre olika byggnader mitt i stan och det finns inget tillhörande campus utan jag valde skolan för att den ligger centralt i stan, och det är jag glad att jag gjorde.  

Lärarna är väldigt personliga och hjälpsamma och det är små klasser, omkring 20-30 personer. De som studerar här är mycket utbytesstudenter och folk från överallt i världen, men även en del från Dublin. Lärarna inkluderar det kulturella i sin undervisning och är själva intresserade i var vi kommer ifrån och hur det fungerar i våra olika länder. Skolan har även en aktiv studentkår, till en början av terminen är det mycket event och jag skulle verkligen rekommendera att gå på dem för att lära känna folk. 

Själva skolans upplägg fungerar likt gymnasiet, man läser sina 5 kurser samtidigt och i slutet av terminen har man prov eller inlämning, det är oftast grupparbete på inlämningar. Jag som är endast terminsstudent har både prov och uppgifter att lämna in i slutet beroende på kurs, till skillnad från heltidsstudenter som har ett prov på kursinnehållet på vintern och på våren en större inlämning, i de kurserna jag läser. 

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?

Jag har lektioner måndag-fredag, allt ifrån 1-3 lektioner som är 1 eller 2 timmar långa. Det tidigaste jag börjar är 9 och det senaste jag slutar är 17 och ofta är det någon timme emellan. Äta lunch kan man göra på flera ställen runtom skolan, men det finns också ett Common Room med mikrovågsugnar. Ofta spenderar jag extratiden under skoldagen med att plugga, antingen i skolans bibliotek eller på ett café, gör man det behöver man inte plugga så mycket på kvällar och helger! 

Vad tycker du om staden?

Jag skulle säga att Dublin är en hemtrevlig storstad. Trots allt folk här och att det är en huvudstad, så har den aldrig känts främmande. Folket här är väldigt inbjudande och det är en häftig stad som har mycket att erbjuda, jag trivs verkligen superbra här. Det finns pubar i varje hörn och det är en speciell känsla på varenda en av dem. Det finns mycket olika matställen och shoppingställen också så det finns alltid något att hitta på!

Var bor du och hur gjorde du för att hitta boende? Har du några boendetips du vill dela med dig av?

Det är svårt att hitta boende i Dublin, och det är dyrt. Jag bor i korridor på ett studentboende, Nido Ardee Point. Jag läste runt på internet och i Facebook-grupper för att se vad som fanns att välja bland och jag valde studentboende då jag ville ha ett eget rum. Man delar kök med 7 andra och det är många olika nationaliteter.

Mitt studentboende ligger väldigt centralt och nära DBS, och det finns en busshållplats precis utanför med flertalet busslinjer. Nackdelen med studentboende är att det är dyrt och man skriver på kontraktet innan man åker hit, samt att rummen blir uppbokade fort. Fördelen är att man bor själv, och har tillgång till gym, tvättmaskiner och study room.

Mitt största tips är att se över vad som är viktigt för en själv – vill man komma undan billigare kan man bo i delat boende eller vara inneboende hos en familj, vill man ha eget rum och är beredd på att betala så är studentboende ett bra alternativ!

Vad brukar du göra på fritiden? Finns det några platser som du rekommenderar att besöka?

Det jag gjort mest är att gå runt och uppleva saker i staden, till exempel shoppa, gå till någon av alla pubar eller upptäcka saker runtom Dublin. Det är lätt att ta sig till andra större städer här över dagen, det finns både tåg- och bussresor till städer runtom på Irland. Även cliff walks är populärt att göra och då får man se Irlands natur.

Det man inte får missa under sin tid här är såklart att prova en äkta irländsk Guinness, och att besöka Guinness Storehouse. En personlig favorit är området Temple Bar som är fullt av bra barer, livemusik och härliga irländare, dit borde man absolut gå under en utekväll! Vill man vidare på klubb rekommenderar jag Dicey’s, den är billig och där är många studenter.

Varför vände du dig till Blueberry när du skulle studera utomlands?

Jag känner folk som har använt sig av Blueberry, och det är en väldigt smidig och enkel väg att gå. Det finns mycket information på sidan och Blueberry kan besvara alla ens frågor och hjälpa en med allt man undrar över. Det jag främst uppskattade var hur enkel ansökningsprocessen blev tack vare Blueberry, jag hade inte klarat det på egen hand.

Har du några tips till andra som är intresserade av att åka utomlands och studera?

Gör det! Hur det än går och hur det än blir, så är man en upplevelse rikare. Det är stundtals jobbigt att vara ensam i en främmande stad, men i slutändan är det värt det. Man måste vara beredd på att lämna sin trygghet hemma i Sverige och utmana sig själv med alla förändringar som blir. Man har inte sina nära vänner och familj här, men tack vare det lär man sig verkligen att spendera tid med sig själv och man tvingas träffa nya människor, och det får en att växa som person.

Vad har du för planer efter dina studier?

Jag gjorde detta för att bilda en uppfattning om vad jag vill plugga i framtiden, och kurserna har verkligen visat mig vad jag är mer eller mindre intresserad av. Jag kände mig inte helt redo att plugga en hel utbildning i Sverige och jag visste inte vad jag ville plugga riktigt, men när jag kommer hem så kommer jag söka in då jag verkligen fått svart på vitt vad jag vill plugga och senare jobba med, och jag kanske tillochmed gör en termin utomlands igen. I framtiden hade jag absolut kunnat tänka mig att bo och jobba i Dublin!

Här kan du läsa mer om Dublin Business School. Du kan alltid boka en kostnadsfri studierådgivning med oss för att få hjälp med dina planer att studera utomlands!

Rebecca Gustafsson

Marketing Coordinator