Bästa studentstäderna att studera vid 2020!

När man ska göra en termin utomlands kan det vara svårt att bestämma sig för var i världen man ska studera. Vi får ofta frågan vilken som är den bästa studentstaden, så vi tänkte att det var dags att sätta ihop en lista med våra mest populära städer. Vi har baserat den på vilka städer som våra studenter trivts i bäst, vilka som flest ansöker till och även på våra personliga erfarenheter, om du tycker den verkar lite partiskt :). Här är de topp 10 bästa studentstäderna i världen enligt Blueberry!

När man ska planera inför sin termin utomlands behöver du inte bara bestämma vad du vill studera, utan självklart också var! Det här är ibland det svåraste att bestämma sig för. Det är trots allt så att detta är en plats man ska tillbringa en längre tid på och därför är det viktigt att det är rätt för en själv och en stad som man kan se sig själv leva och bo i.

Det finns många saker att ha hänsyn till. Dels handlar det såklart om vad man är intresserad av och vilken stad som lockar en mest. Andra saker att ta hänsyn till är t ex plånboken, maten, kollektivtrafiken, naturen och nattlivet. Vissa städer passar helt enkelt bättre än andra när man är student. Så utifrån dessa kriterier ska vi djupdyka i olika studentstäder för att få fram de 10 bästa i världen!

10. Auckland, Nya Zeeland

Skyview Auckland, studera utomlands i New Zealand på University of Auckland.

På plats nummer 10 hittar vi en stad som charmar naturfantaster från hela världen!

Auckland i Nya Zeeland lockar människor som vill njuta av solen, värmen och den fantastiska naturen som omger staden. Här kan du testa spännande kök från hela världen, från Asien till Europa. Men mest känt kanske Auckland är för sin vinkultur. I Auckland kan du lätt ta dig till flera närliggande vingårdar och tillbringa en förmiddag med att vandra mellan vinrankor. Dina dagar kan även spenderas till havs antingen genom att upptäcka närliggande öar på en segelbåt eller genom att hoppa bland vågorna på en surfbräda.

Som studentstad betraktad finns det massor av barer, klubbar och pubar som man kan fördriva sina kvällar på och vill man slå på stort finns det ofta festivaler och komedikvällar man kan besöka. Auckland har en utvecklad kollektivtrafik med bussar, tåg och färjor för att ta dig mellan hemmet och campus.

Vad kostar en öl?

Det ultimata studenttestet. I Auckland kan du få en lokal öl för runt 10 NZD vilket i dagens växelkurs är cirka 70 kronor.

Vilka college och universitet kan du studera på i Auckland?

 

9. Perth, Australien

Edith Cowan University Perth stad silhuett

Plats nummer 9 hittar vi den största staden på Australiens västkust!

Perth ligger på Australiens västkust och här kan du utforska fantastiska naturområden direkt utanför stadsgränsen. Det finns allt från planerade parker till orörd natur och vilda djur. Närheten till havet gör att du kan göra helgutflykter till närliggande öar med stor chans att se hajar, valar och delfiner. Känner du för att göra något mindre naturinriktat finns det till exempel många konserter och festivaler i staden samt ett pulserande nattliv.

Du kan enkelt ta dig runt i Perth med en cykel eller genom att använda kollektivtrafiken med buss, tåg och färjor. I och med att Perth ligger vid kusten finns det många restauranger som serverar färska fisk- och skaldjursrätter. Staden har även många Farmers Markets där du kan hitta lokalproducerade varor.

Vad kostar en öl?

I Perth kan du få en lokal öl för runt 10 AUD vilket i dagens växelkurs är cirka 70 kronor.

Vilka college och universitet kan du studera på i Perth?

 

8. Florens, Italien

Utlandsstudier i Florens och lär känna nya vänner.

På plats nummer 8 hittar vi vår första Europeiska studentstad!

Här hittar vi en av de äldsta städerna på vår lista, nämligen Florens i Italien. Florens nämns för första gången i texter som är daterade till 59 f.Kr. vilket gör det föga förvånande att staden har många kända historiska platser och byggnader. Några platser som kan vara extra spännande att besöka är Leonardo De Vinci Museum och katedralen Santa Maria del Fiore. Utöver sin fantastiska historia har Florens ett levande nattliv!

Går du ut på restaurang hittar du maträtter gjorda på klassiska italienska råvaror som tomater, tryffel, oliver, ost och pasta. Florens specialitet är en rätt som heter Lampredotto, som är en toast med komage. Efter all mat är det lättast att ta cykeln för att inte få matkoma på lektionen.

Vad kostar en öl?

En lokal öl kan du få för cirka 5 EUR vilket i dagens växelkurs är cirka 60 kronor.

Vilka college och universitet kan du studera på i Florens?

 

7. Brisbane, Queensland

Krokodilmannens hem tar plats nummer 7 på listan!

Listans andra australiensiska stad hamnar på plats sju, nämligen Brisbane i vackra Queensland. Detta är en populär stad för svenska studenter med vackra stränder, sol, bad och massa roliga aktiviteter. En av de mest välkända platserna att besöka i Brisbane är Australia Zoo som grundades av Steve Irwin och hans familj. Andra ställen som du kan besöka är Springbrook National Park, South Bank Parklands och Lone Pine Koala Sanctuary. Känner du för att göra något mer aktivt kan du prova på surfing eller SUP (Stand Up Paddleboarding), eller ta dig an The TreeTop Challenge och svinga dig bland trädtopparna.

I Brisbane finner du allt från Fine Dining till mysiga caféer och brunchställen. Här kan du även hitta de bästa food trucks i hela Australien! Att ta dig fram mellan alla dessa saker gör du enkelt med hjälp av stadens kollektivtrafik, cykel eller genom att gå. Brisbane har något för alla och det gäller även nattlivet, oavsett om du lockas av lugna pubar, neonupplysta klubbar eller studentbarer med billig öl.

Vad kostar en öl?

I Brisbane kan du få en öl för cirka 8 AUD, vilket i dagens växelkurs är cirka 60 kronor.

Vilka college och universitet kan du studera på i Brisbane?

 

6. Kuching, Malaysia

På plats nummer 6 hittar vi Asiens bidrag till världens bästa studentstad!

På plats nummer sex hittar vi Kuching i Malaysia. Kuching ligger vid Sarawak River på den Malaysiska delen av Borneo. Kuching är omgivet av hav, regnskog och berg. Du kan tillbringa ena dagen med att utforska djungeln och dess exotiska djurliv och nästa med att bada i ett vattenfall eller bestiga ett berg.

Inne i staden kan du utforska Kuchings historia genom att gå på ett av de många museum som finns eller genom att stadsvandra bland alla gamla hus, tempel och gränder. Kuching har även upplysta strandpromenader, perfekta för en kvällstur.

Kuching är känd för sin rena miljö, avslappnade livsstil och sina stora parkområden. Här serveras mat både på restaurang och i vagnar längs gatorna. Förutom traditionell malaysisk mat kan du även finna rätter inspirerade av kinesisk och indonesisk matkultur. Om du vill veta mer om hur det är att vara student i Kuching kan du läsa om vår Blueberry Ambassadör Simon som berättar om sina intryck och äventyr.

Vad kostar en öl?

En lokal öl kostar cirka 13 MYR, vilket i dagens växelkurs är cirka 35 kronor. Detta är definitivt den billigaste staden på vår lista!

Vilka college och universitet kan du studera på i Kuching?

 

5. New York, USA

Studentberättelse Broadway Dance Center i New York på blueberry.nu

Halvvägs på listan och USAs första studentstad på plats nummer 5!

New York City tar plats nummer 5 och blir den första staden från USA på vår lista. Här finns allt från lugna parkområden till neonupplysta distrikt där festandet aldrig tar slut.

New York är en multikulturell stad med många unika stadsdelar som Little Italy eller Chinatown. Detta speglas också i New Yorks matkultur. Här kan du hitta mat från hela världen, fast ofta med en unik tvist. Ett bra exempel på detta är pizzan, som är helt annorlunda än den du får i Sverige eller i Italien.

Välkända platser som är värda ett besök är 5th Avenue, Time Square, Central Park, World Trade Center, The Metropolitan Museum of Art och Rockefeller Center, för att bara nämna några. Att ta sig mellan olika ställen och platser i New York gör du enkelt med hjälp av tunnelbanan, taxi, bussar och färjor. Som stad betraktad är New York lite dyrare än genomsnittet att bo i men med en välplanerad budget behöver det inte bli ett problem.

Vad kostar en öl?

En öl kostar runt 7 USD, vilket i dagens växelkurs är cirka 70 kronor.

Vilka college och universitet kan du studera på i New York?

 

4. Sydney, Australien

Just utanför pallplacering hittar vi en av världens bästa studentstäder och Australiens största stad!

Den största staden i Australien och plats nummer fyra på vår lista är Sydney. Denna kuststad har någonting för alla. Se knölvalar under Whale Watching Season eller varför inte paddla förbi Sydney Opera House på en Stand Up Paddleboard? Söker du en större adrenalinkick är Sydney känd för sin surfning. Du kan även testa på forsränning, wakeboarding och utforska naturen runt Sydney på hästrygg.

Sydney är i närheten av flera nationalparker, bland annat Royal National Park och Ku-ring-Gai Chase National Park. Om du inte vill åka långt kan du ta en promenad längs någon av alla promenadstråk som finns i staden eller ta en tur till The Royal Botanic Garden som öppnades år 1816.

I Sydney anordnas det många festivaler, aktiviteter och konserter som passar en students budget – ofta har de gratis inträde. Du kan till exempel gå på Live Music Nights, Outdoor Cinema, Late Night Art Shows och Stand-up Comedy. Sydney kan också skryta med ett brett utbud av restauranger och barer att hänga på. Här hittar du många asiatiska restauranger samt mycket fisk- och skaldjursrätter. Tack vare sitt klimat har Sydney också en sprudlande vinregion.

Hur tar man sig mellan alla festivaler, restauranger och parker i Sydney? Jo, här kan du enkelt ta dig fram med spårvagn, tunnelbana, buss och färja.

Vad kostar en öl?

En öl i Sydney kostar runt 8 AUD, vilket i dagens växelkurs är cirka 60 kronor.

Vilka college och universitet kan du studera på i Sydney?

 

3. Santa Barbara, USA

Nordamerikas andra stad på listan och en av helgonen i Kalifornien hittar vi på plats nummer 3!

Studentstaden som kniper tredje platsen på Blueberrys lista över de bästa studentstäderna är Santa Barbara i Kalifornien, USA. Santa Barbara är oerhört populärt bland studenter. Här smyckar träd och grönska stadens gator och 1900-tals arkitektur. På ena sidan har du strand, hav och vågor och på andra sidan staden har du berg, vingårdar och vandringsleder.

Vad kan du som student göra i Santa Barbara? För det första kan du bada i havet året runt! Ta en tur längs strandpromenaden, surfa, Stand Up Paddleboarding, paddla kajak, gå på öl eller vinprovning, besök museum eller konstgallerier. Eller så kan du alltid ta en promenad i Paseo de la Guerra som är Santa Barbaras historiska och gamla kvarter, ungefär som Gamla Stan i Stockholm. Vill du ha lite mer liv och rörelse kan du alltid gå på konsert eller teater på någon av stadens olika scener. Eller dansa natten lång på en av stadens klubbar.

Att ta sig runt i Santa Barbara gör du enklast om du skaffar dig en cykel eller bil, det finns självklart också bussar och spårvagnar som du kan använda sena kvällar. Maten i Santa Barbara är inspirerad från Mexiko med mycket vegetariska alternativ, fisk och skaldjur direkt från havet, lokala råvaror och självklart även vin från gårdarna i närheten.

Vad kostar en öl?

I Santa Barbara kan du få en öl för cirka 6 USD, vilket i dagens växelkurs är cirka 60 kronor.

Vilka college och universitet kan du studera på i Santa Barbara?

 

2. London, Storbritannien

London Utsikt Tower Bridge

Det är alltid någon som studerar i det Brittiska Imperiet och på plats nummer 2 hittar vi huvudstaden!

London, England, hamnar på andraplats i Blueberrys topp tio lista över de bästa studentstäder i världen. Detta för att London har allt, speciellt den charmiga engelska accenten!

Besök historiska platser som Tower Bridge och Westminister Abbey eller moderna platser som London Eye och Madame Tussauds. Vill du ha natursköna områden finns det mängder av parker i centrala London. Du har Hyde Park, Regents Park och St. James Park för att bara nämna några. Du kan även ta en promenad i parken vid Buckingham Palace eller åka färja längs River Themse. Att ta sig mellan alla dessa platser är också väldigt enkelt i London. Antingen kan du ta någon av alla dubbeldäckade röda bussar som staden är känd för eller ta tunnelbanan, cykla eller gå för att nå din destination.

I och med att London är en så mångkulturell stad finns det mängder av olika restauranger och caféer. Framförallt är London känd för sin indiska mat. Londons nattliv har något för alla, här finns det mysiga pubar, barer med livemusik och klubbar med stora dansgolv och hög musik. Dock börjar nattlivet i London betydligt senare än det gör i Sverige. London är en ganska dyr stad att bo i, men som tidigare nämnt går allt med en välplanerad budget.

Vad kostar en öl?

I London kan du få en öl för cirka 5 GBP, vilket är i dagens växelkurs cirka 70 kronor.

Vilka college och universitet kan du studera på i London?

 

1. Los Angeles, USA

Studera i Los Angeles

På plats nummer 1 hittar vi en av världens mest kända städer!

Min personliga favorit på listan och en stad jag tillbringat mycket tid i: Los Angeles i södra Kalifornien, USA!

Mängden saker du kan göra i Los Angeles är otroligt lång så vi kan inte lista allt. Här finns bland annat events, festivaler, filmpremiärer, föreställningar, alla möjliga sorters restauranger, klubbar och barer med olika teman, museum och konstgallerier, Santa Monica Pier, Hollywood Boulevard, Beverly Hills, Hollywood Walk of Fame, Dodger Stadium, Disneyland, Warner Brothers Studio, 3rd Street Promenade i Santa Monica, Venice Beach, Griffith Observatory och Hollywood skylten. Och det är inte ovanligt att få syn på en kändis. Denna stad har parker, stränder och palmer som smyckar dess gator.

Likt Santa Barbara kan det vara smidigt att ha en bil i Los Angeles. Men det finns såklart andra möjligheter att ta sig runt, bland annat är både Uber och Lyft starka i området. Det finns ett bra bussnätverk i Los Angeles och i de östra delarna av staden kan du även ta dig fram med tunnelbana. Något att tänka på oavsett hur du tar dig fram i Los Angeles och Santa Monica är att det kan ta tid. Området är vidsträckt och många människor bor här. Det gäller att ha god framförhållning samt att planera sin resa efter rusningstrafik.

I Los Angeles kan du hitta de senaste trenderna när det kommer till mat. Som alltid när man kommer till ett nytt land ser mataffärer olika ut, speciellt utbudet. Det kan därför ta dig ett tag att hitta bland alla matbutiker och varor som du inte känner till. Här är det bra att ta med sig en kompis att handla med om du känner dig osäker.

Varför har Los Angeles fått första platsen? Jo, utöver att vara en personlig favorit, är det den staden som flest av våra Blueberry studenter är intresserade av att åka till. Sedan januari 2018 har vi hjälpt över 400 studenter till att börja studera i Los Angeles!

Vad kostar en öl?

I Los Angeles kan du få en öl för cirka 6 USD, vilket är i dagens växelkurs cirka 60 kronor.

Vilka college och universitet kan du studera på i Los Angeles?

 

 

Flera universitet och college från denna lista hjälper dig med internship, se vilka här. Vad ska man tänka på när man gör ett internship? Jag delar med mig av mina erfarenheter i denna artikel. Påbörja din resa som student idag, Blueberry hjälper dig med hela processen!

Johanna Geidebäck

Previous Digital Media Coordinator