Bästa studentstäderna att studera i under 2022!

När man ska göra en termin utomlands kan det vara svårt att bestämma sig för var i världen man ska studera. Vi får ofta frågan vilken som är den bästa studentstaden, så vi tänkte att det var dags att sätta ihop en lista med våra mest populära städer. Vi har baserat den på vilka städer som våra studenter trivts i bäst, vilka som flest ansöker till, lämplighet för studenter och även på våra personliga erfarenheter, om du tycker den verkar lite partiskt :). Här är de topp 10 bästa studentstäderna i världen enligt Blueberry!

När man ska planera inför sin termin utomlands behöver du inte bara bestämma vad du vill studera, utan självklart också var! Det här är ibland det svåraste att bestämma sig för. Det är trots allt så att detta är en plats man ska tillbringa en längre tid på och därför är det viktigt att det är rätt för en själv och en stad som man kan se sig själv leva och bo i.

Det finns många saker att ha hänsyn till. Dels handlar det såklart om vad man är intresserad av och vilken stad som lockar en mest. Andra saker att ta hänsyn till är t ex plånboken, maten, kollektivtrafiken, naturen och nattlivet. Vissa städer passar helt enkelt bättre än andra när man är student. Så utifrån dessa kriterier ska vi djupdyka i olika studentstäder för att få fram de 10 bästa i världen!

10. London, Storbritannien

London Utsikt Tower Bridge

Det är alltid någon som studerar i det Brittiska Imperiet och på plats nummer 10 hittar vi huvudstaden!

London, England, hamnar på tionde plats i Blueberrys lista över de bästa studentstäder i världen. I en metropol som London är det svårt att inte ha roligt. Pubkultur, konserter, häftig arkitektur, människor från världens alla hörn, shopping, nära till andra städer och såklart den charmiga engelska accenten!

Besök historiska platser som Tower Bridge och Westminister Abbey eller moderna platser som London Eye och Madame Tussauds. Det finns också mängder av parker i centrala London. Hyde Park, Regents Park och St. James Park för att bara nämna några. Att ta sig mellan alla dessa platser är också väldigt enkelt i London. Antingen kan du ta någon av alla dubbeldäckade röda bussar som staden är känd för, ta tunnelbanan, cykla eller gå för att nå din destination.

I och med att London är en så mångkulturell stad finns det mängder av olika restauranger och caféer. Framförallt är London känd för sin indiska mat. Londons nattliv har något för alla, här finns det mysiga pubar, barer med livemusik och klubbar med stora dansgolv och hög musik. Dock börjar nattlivet i London betydligt senare än det gör i Sverige. London är en ganska dyr stad att bo i, men som tidigare nämnt går allt med en välplanerad budget.

Vad kostar en öl?

I London kan du få en öl för cirka 5 GBP, vilket är i dagens växelkurs cirka 70 kronor.

Vilka college och universitet kan du studera på i London?

 

9. Melbourne, Australien

Melbourne utsikt

På plats nummer 9 hittar vi Melbourne, Australien!

Melbourne toppar ofta listorna över mest attraktiva städer att bo i i världen – och detta av en anledning. En härlig studentstad gör att den hamnar på plats 9 på vår lista. Staden har oerhört mycket att erbjuda – allt från ett rikt kulturliv, till sport evenemang, till stränder och det klassiska australiensiska djur- och naturlivet.

Melbourne ligger på Australiens sydkust och har kanske den mest ”europeiska” känslan i Australien om man jämför med andra städer. Du hittar gott om skyskrapor men också lugnare områden med mysiga små ”town houses” där man bor, massa trädgårdar och parker, caféer och restauranger. Kommunaltrafiken är pålitlig och smidig med flera alternativ däribland tåg, buss eller spårvagn. Staden har ca 4 miljoner invånare men känns förhållandevis familjär och bekant på många sätt. Melbourne har en väldigt ung och internationell befolkning, så du kommer snabbt hitta likasinnade människor. Tänk på att ”Melbournians” är väldigt pratsamma och öppna, så förbered dig på glatt småprat!

Man gillar att ha det bra i Melbourne. Brunch är populärt och det är nästan tradition att på söndag förmiddagar gå ut och dricka en kaffe och kanske äta en ”smashed avo’ on toast”. På helgen kanske man går till stadens kändaste strand – St Kilda beach och strosar runt på strandpromenader, tar ett dopp i havet eller bara sitter och njuter av en solnedgång. Eller så åker du lite längre från staden till Mornington Peninsula, Philip Island eller Windsor’s Prom som alla erbjuder fantastiska vyer av natur. Att campa är en stor del av livsstilen i Melbourne, så passa på när du är där!

Vad kostar en öl?

I Melbourne kan du få en lokal öl för runt 8 AUD vilket i dagens växelkurs är cirka 60 kronor.

Vilka college och universitet kan du studera på i Melbourne?

 

8. Alicante, Spanien

Alicante

På plats nummer 8 hittar vi vår första europeiska studentstad!

På plats 8 hittar vi en härlig studiedestination för den som inte vill alltför långt bort från hem men ändå uppleva en exotisk miljö, nämligen Alicante i Spanien. Det råder inget tvivel om att Alicante-bor tycker om att njuta av livet. Uteserveringarna är fulla och på gatorna ser man människor promenera runt i alla åldrar med en temperaturen på ca 20-25 grader större delen av året.

Njut av den goda maten, spännande natur och historiska platser. Lokalbefolkningen är väldigt välkomnande och tycker om att prata spanska – så du kommer säkerligen öka ditt spanska vokabulär under studietiden här. Att vara internationell student i Alicante känns lite som en dröm. Prisvärt, sol året om, två timmars direktflyg från Sverige men med känslan av att vara långt borta i fjärran land. Du har strand och stadsliv nära till hands, och goda möjligheter att resa runt och se mer av Spanien om så önskas. 

Vad kostar en öl?

En lokal öl kan du få för cirka 3 EUR vilket i dagens växelkurs är cirka 30 kronor.

Vilka college och universitet kan du studera på i Alicante?

 

7. New York, USA

Studentberättelse Broadway Dance Center i New York på blueberry.nu

Nästa stad på listan blir New York i USA!

New York, New York… Staden som aldrig sover tar plats nummer 7 på vår lista . Här finns allt från lugna parkområden till neonupplysta distrikt där festandet aldrig tar slut.

New York är en multikulturell stad med många unika stadsdelar som Little Italy eller Chinatown. Detta speglas också i New Yorks matkultur. Här kan du hitta mat från hela världen, fast ofta med en unik tvist. Ett bra exempel på detta är pizzan, som är helt annorlunda än den du får i Sverige eller i Italien.

Välkända platser som är värda ett besök är 5th Avenue, Time Square, Central Park, World Trade Center, The Metropolitan Museum of Art och Rockefeller Center, för att bara nämna några. Att ta sig mellan olika ställen och platser i New York gör du enkelt med hjälp av tunnelbanan, taxi, bussar och färjor. Som stad betraktad är New York lite dyrare än genomsnittet att bo i men med en välplanerad budget behöver det inte bli ett problem.

Vad kostar en öl?

En öl kostar runt 7 USD, vilket i dagens växelkurs är cirka 70 kronor.

Vilka college och universitet kan du studera på i New York?

 

6. Santa Barbara, USA

USA fortsätter på vår lista och en av helgonen i Kalifornien hittar vi på plats nummer 6!

Studentstaden som har lockat hundratals svenskar till att njuta av sina studier här, med sitt strandliv och hög kvalité på utbildning – Santa Barbara i Kalifornien, USA. Därför kniper Santa Barbara sjätte platsen på Blueberrys lista över de bästa studentstäderna. Santa Barbara är oerhört populärt bland studenter. Här smyckar träd och grönska stadens gator och 1900-tals arkitektur. På ena sidan har du strand, hav och vågor och på andra sidan staden har du berg, vingårdar och vandringsleder.

Vad kan du som student göra i Santa Barbara? För det första kan du bada i havet året runt! Ta en tur längs strandpromenaden, surfa, Stand Up Paddleboarding, paddla kajak, gå på öl eller vinprovning, besök museum eller konstgallerier. Eller så kan du alltid ta en promenad i Paseo de la Guerra som är Santa Barbaras historiska och gamla kvarter, ungefär som Gamla Stan i Stockholm. Vill du ha lite mer liv och rörelse kan du alltid gå på konsert eller teater på någon av stadens olika scener. Eller dansa natten lång på en av stadens klubbar.

Att ta sig runt i Santa Barbara gör du enklast om du skaffar dig en cykel eller bil, det finns självklart också bussar och spårvagnar som du kan använda sena kvällar. Maten i Santa Barbara är inspirerad från Mexiko med mycket vegetariska alternativ, fisk och skaldjur direkt från havet, lokala råvaror och självklart även vin från gårdarna i närheten.

Vad kostar en öl?

I Santa Barbara kan du få en öl för cirka 6 USD, vilket i dagens växelkurs är cirka 60 kronor.

Vilka college och universitet kan du studera på i Santa Barbara?

 

5. Florens, Italien

Utlandsstudier i Florens och lär känna nya vänner.

På plats nummer 5 hittar vi romantiska Florens som studentstad!

Här hittar vi en av de äldsta städerna på vår lista, nämligen Florens i Italien. Florens nämns för första gången i texter som är daterade till 59 f.Kr. vilket gör det föga förvånande att staden har många kända historiska platser och byggnader. Några platser som kan vara extra spännande att besöka är Leonardo De Vinci Museum och katedralen Santa Maria del Fiore. Utöver sin fantastiska historia har Florens ett levande nattliv!

Går du ut på restaurang hittar du maträtter gjorda på klassiska italienska råvaror som tomater, tryffel, oliver, ost och pasta. Florens specialitet är en rätt som heter Lampredotto, som är en toast med komage. Efter all mat är det lättast att ta cykeln för att inte få matkoma på lektionen.

Vad kostar en öl?

En lokal öl kan du få för cirka 5 EUR vilket i dagens växelkurs är cirka 60 kronor.

Vilka college och universitet kan du studera på i Florens?

 

4. Seoul, Sydkorea

Just utanför pallplacering hittar vi en av Asiens häftigaste och hippaste städer!

Seoul i Sydkorea har exploderat på kartan i popularitet under senaste åren och har blivit ett mer och mer populärt alternativ bland studenter. Sydkorea fortsätter att toppa listor inom film/TV, musik, mat och kultur och attraherar följaktligen en mängd turister och studenter. Med en storstad på nästan 10 miljoner är du aldrig uttråkad.

Med ett av världens bästa kommunaltrafiksystem är allting lätt att ta sig till. Känn stadspulsen i det livliga området Myeng-Dong, strosa runt bland de lugna, traditionella gatorna i Bukchon Hanok Village eller gör en dagsutflykt för att vandra i gröna berg eller se den kända DMZ – Demilitarized Zone.  Seoul har några av världens högsta byggnader så som Namsan Seoul Tower eller Lotte World Tower där man får en spektakulär utsikt över den gigantiska staden. Det finns även spännande platser att se utanför Seoul så som Busan eller Nami Island.

Om du lockas av att ta en unik väg och uppleva en annorlunda kultur från den i Sverige så ska du överväga Seoul som studiedestination. Här kan du njuta av fantastisk mat, hög stadslivs puls, men som kontrast ett rikt naturliv, festivaler, konserter, shopping och äventyr. Utvecklas som person genom att träffa människor från hela världen med annorlunda perspektiv och bakgrund från dig själv.

Vad kostar en öl?

En öl i Seoul kostar runt 2900 KRW, vilket i dagens växelkurs är cirka 25 kronor.

Vilka college och universitet kan du studera på i Seoul?

 

3. Sydney, Australien

Bronsplatsen går till en av världens bästa studentstäder och Australiens största stad!

Den största staden i Australien och plats nummer tre på vår lista är Sydney. Denna kuststad har någonting för alla. Se knölvalar under Whale Watching Season eller varför inte paddla förbi Sydney Opera House på en Stand Up Paddleboard? Söker du en större adrenalinkick är Sydney känd för sin surfning. Du kan även testa på forsränning, wakeboarding och utforska naturen runt Sydney på hästrygg.

Sydney är i närheten av flera nationalparker, bland annat Royal National Park och Ku-ring-Gai Chase National Park. Om du inte vill åka långt kan du ta en promenad längs någon av alla promenadstråk som finns i staden eller ta en tur till The Royal Botanic Garden som öppnades år 1816.

I Sydney anordnas det många festivaler, aktiviteter och konserter som passar en students budget – ofta har de gratis inträde. Du kan till exempel gå på Live Music Nights, Outdoor Cinema, Late Night Art Shows och Stand-up Comedy. Sydney kan också skryta med ett brett utbud av restauranger och barer att hänga på. Här hittar du många asiatiska restauranger samt mycket fisk- och skaldjursrätter. Tack vare sitt klimat har Sydney också en sprudlande vinregion.

Hur tar man sig mellan alla festivaler, restauranger och parker i Sydney? Jo, här kan du enkelt ta dig fram med spårvagn, tunnelbana, buss och färja.

Vad kostar en öl?

En öl i Sydney kostar runt 8 AUD, vilket i dagens växelkurs är cirka 60 kronor.

Vilka college och universitet kan du studera på i Sydney?

 

2. San Diego, USA

Andra plats går till ännu ett Kalifornien barn!

San Diego, USA, hamnar på andraplats i Blueberrys topp tio lista över de bästa studentstäder i världen. Detta för att San Diego har allt, kanske framförallt USAs bästa väder! För dig som föredrar en avslappnad och välkomnande atmosfär, nära till stranden, inspirerande utbildning, intressanta människor och är samtidigt lockad av den amerikanska kulturen så är San Diego perfekta studiedestinationen för dig. Här kan du till exempel lära dig surfa på fritiden – eller som del av studietiden!

Kommunaltrafiken är bra enligt amerikansk standard – det finns bussar och spårvagnar som går regelbundet. Något som underlättar är att ha en bil under tiden du är där. Det ger dig mer frihet att åka vart du vill när du vill och framförallt utforska närliggande områden som inte kan nås kommunalt. Det finns billiga alternativ på bil att hyra eller köpa begagnat.

Någonstans där San Diego sticker ut är naturen! Det är en rätt så ”out-doorsy” kultur där människorna tycker om att vara aktiva utomhus. Och visst finns det mycket att se. Hänförande bergsklippor, mäktiga naturreservat med träd som är flera meter höga, havskust med färgglada solnedgångar och utmärkta möjligheter för vattensport så som surf, dykning eller segling. Eftersom staden ligger ett stenkast från Mexiko är influenserna därifrån starka. Både när det kommer till språk och mat. Spanska är det andra största språket och i San Diegos äldsta stadsdel kan du uppleva äkta mexikansk kultur i form av musik, mat och byggnader.

Vad kostar en öl?

I San Diego kan du få en öl för cirka 7 USD, vilket är i dagens växelkurs cirka 70 kronor.

Vilka college och universitet kan du studera på i San Diego?

 

1. Los Angeles, USA

Studera i Los Angeles

På plats nummer 1 hittar vi en av världens mest kända städer!

Det råder inget tvivel om att Los Angeles i södra Kalifornien, USA är Blueberrys favorit! Staden talar nästan för sig själv, men vi ska försöka förhöja det bästa.

Mängden saker du kan göra i Los Angeles är otroligt lång så vi kan inte lista allt. Här finns bland annat events, festivaler, filmpremiärer, föreställningar, alla möjliga sorters restauranger, klubbar och barer med olika teman, museum och konstgallerier, Santa Monica Pier, Hollywood Boulevard, Beverly Hills, Hollywood Walk of Fame, Dodger Stadium, Disneyland, Warner Brothers Studio, 3rd Street Promenade i Santa Monica, Venice Beach, Griffith Observatory och Hollywood skylten. Och det är inte ovanligt att få syn på en kändis. Denna stad har parker, stränder och palmer som smyckar dess gator.

Likt San Diego kan det vara smidigt att ha en bil i Los Angeles. Men det finns såklart andra möjligheter att ta sig runt, bland annat är både Uber och Lyft starka i området. Det finns ett bra bussnätverk i Los Angeles och i de östra delarna av staden kan du även ta dig fram med tunnelbana. Något att tänka på oavsett hur du tar dig fram i Los Angeles och Santa Monica är att det kan ta tid. Området är vidsträckt och många människor bor här. Det gäller att ha god framförhållning samt att planera sin resa efter rusningstrafik.

I Los Angeles kan du hitta de senaste trenderna när det kommer till mat. Som alltid när man kommer till ett nytt land ser mataffärer olika ut, speciellt utbudet. Det kan därför ta dig ett tag att hitta bland alla matbutiker och varor som du inte känner till. Här är det bra att ta med sig en kompis att handla med om du känner dig osäker.

Vad kostar en öl?

I Los Angeles kan du få en öl för cirka 6 USD, vilket är i dagens växelkurs cirka 60 kronor.

Vilka college och universitet kan du studera på i Los Angeles?

 

 

Flera universitet och college från denna lista hjälper dig med internship, se vilka här. Vad ska man tänka på när man gör ett internship? Jag delar med mig av mina erfarenheter i denna artikel. Påbörja din resa som student idag, Blueberry hjälper dig med hela processen!

Johanna Geidebäck

Previous Digital Media Coordinator