Intresset för att åka till soliga Kalifornien och studera är stort. Vi på Blueberry får ofta frågor om hur man bör tänka när man väljer vilket College eller University man ska studera på, något vi hoppas kunna ge lite klarhet i.

Det är inte så lätt att veta vad man ska tänka på när man har bestämt sig för att studera utomlands. Det kan vara klurigt att välja skola och det finns många faktorer att tänka igenom innan du gör ditt val. Nedan reder vi ut en del frågetecken kring studier i USA och hoppas kunna ge dig inspiration och en klarare bild av vilket college eller universitet i Kalifornien som passar just dig!

Några punkter som kan vara bra att fundera på:

  • Hur länge du vill vara borta?
  • Är det i någon specifik del av Kalifornien som lockar?
  • Vad vill du läsa?
  • Hur tänker du bekosta dina studier; med CSN, har du en sponsor eller kanske egna sparade pengar?
  • Vad har du för snitt i dina gymnasiebetyg och hur ser engelska betygen ut?

För att få en liten inblick och djupare förståelse kommer här en kort förklaring av det amerikanska utbildningssystemet samt vad du kan studera i USA. Det skiljer sig nämligen på några punkter från det vi är vana vid här i Sverige.

När du åker till USA väljer du mellan att studera följande:

Study Abroad (en-två terminer)

Åker du som Study Abroad-student till USA läser du fristående kurser under en eller två terminer. Detta ger dig en bra möjlighet att prova på hur det är att studera utomlands på college eller universitet. Perfekt om du vill ta ett Gap Year (sabbatsår) efter gymnasiet och vill kombinera resa med studier och utforska världen innan du börjar arbeta eller studera vidare. Du har möjlighet att välja mellan ett stort antal kurser och kombinerar dessa efter eget tycke. Om du studerar vid ett universitet i Sverige så brukar man kunna ta en termin i USA och tillgodoräkna sig kurserna till sitt program.

Certificate (runt ett år)

Under ett år inriktar du dina studier mot ett specifikt område, exempelvis ekonomi eller marknadsföring. Du söker kurser aktivt inför varje termin men förväntas hålla dig inom ramen för de kurser som ingår i det certifikat du vill ha ett diplom i. I Sverige saknas motsvarighet till utbildningen.

Associate Degree (två år)

En Associate Degree tar två år att studera till i USA (du läser 15 units per termin). Du söker kurser aktivt inför varje termin och kan få hjälp av ditt college med att lägga upp en studieplan. Ofta läser du en Associate Degree på ett Community College och sedan gör du en transfer till ett universitet och fortsätter dina studier där. Associate Degree är de två första åren av en fyraårig Bachelor’s Degree som motsvara en svensk kandidatexamen. Motsvarighet till en Associate Degree saknas i Sverige.

student tar examen via blueberry

Bachelor Degree (4 år)

En Bachelor’s Degree motsvarar vanligtvis en svensk kandidatexamen. I Sverige studerar vi till en kandidatexamen under tre år men i USA tar det normalt fyra år att uppnå en bachelor’s examen. Det första året är nämligen allmän utbildning, vilket liknar vårt sista år på gymnasiet och är obligatoriskt även för internationella studenter. Du kan välja mellan att läsa hela utbildningen på ett universitet eller att läsa två år på College och de sista två åren på ett universitet. Detta är ett populärt sätt att dela upp det på bland amerikaner själva då det oftast blir avsevärt billigare.

Master Degree (2 år)

Om du har en svensk kandidatexamen eller en Bachelor’s Degree kan du studera vidare på Master-nivå på några av våra universitet i Kalifornien. Nedan kan du läsa vilka College och universitet som erbjuder utbildning på masternivå.

Skillnaden mellan Community/City College, College och University

I USA finns tre olika typer av läroverk där du kan studera på högskolenivå; Community/City College, College och University. Nedan går vi igenom de tre läroverken:

Community College (1 termin – 2 års studier)

Otroligt prisvärda skolor där du ofta klarar dig på pengar du lånar och får från CSN. Många studenter åker hit för att testa på det ”amerikanska College-livet” under en till två terminer medan andra siktar på att läsa en hel utbildning. På Community College kan du påbörja din fyra-åriga Bachelor’s Degree genom att under två år läsa till en Associate Degree. Med betygen från din Associate Degree söker du dig sedan vidare till ett amerikanskt universitet och läser de sista två åren av din Bachelor’s Degree där. Som nämnt tidigare så rankas din utbildning då lika högt som om du hade läst alla fyra åren på University men du håller priset nere under de två första studieåren.

Studera utomlands i USA på CSU Northridge och ta en helikopter tur över Los Angeles.

College

I USA finns det fristående college som fokuserar på ett eller några enstaka ämnesområden. Dessa skolor erbjuder ofta, precis som universiteten, fyraåriga utbildningar som leder till en kandidatexamen. Ett exempel på en sådan skola är Berkeley College i New York som är ett Business College.

University

I USA är universiteten väldigt stora med rika studentliv. Universiteten satsar otroligt mycket på sina campusområden som ofta kan liknas vid ministäder. Här ryms allt ifrån boende, undervisningssalar, bibliotek och hälsocenter till pooler, kaféer, gym, tennis- och bowlingplaner. Universiteten anordnar ofta stora evenemang för sina studenter och har stora skollag som representerar universitetet i en mängd olika sporter. Detta bidrar till att skapa en härlig sammanhållning bland studenterna och lärare.

På universitet kan du läsa som Study Abroad-student och i vissa fall även certifikat via oss på Blueberry. På vissa av våra universitet, exempelvis California State University San Marcos, som ligger i utkanten av San Diego kan du även läsa en hel Bachelor- och Master Degrees.

Om du under din studietid i USA vill leva, bo och uppleva det amerikanska studentlivet på skolans campusområde så är det universitet du ska söka dig till. En unik upplevelse! Det är även ett utmärkt val om du läser en utbildning på högskola eller universitet i Sverige och vill kunna tillgodoräkna dig kurser från USA i din utbildning.

Förkunskapskrav

Beroende på vilket college eller universitet du väljer kan kraven variera när det gäller vilka förkunskapskrav som finns, dvs, vilka betyg du behöver ha för att bli antagen samt vilka typer av utbildningar du kan läsa på skolan. Längre ner hittar du en snabb sammanfattning av betygskrav, saker värda att veta om respektive College/Universitet, boende, samt om du klarar dig på CSN för att bedriva dina studier.

Studera utomlands i USA, California State University Fullerton, strand, Orange County, palmer,

California State University Northridge

Krav: Fullständiga gymnasiebetyg med VG / C eller mer i engelska B eller C / 6 eller 7.
Studier: Study Abroad (1-2 terminer), Sommarprogram (6 veckor), Bachelor’s Degree (4 år).
Boende: Det går att bo på skolans campus däremot så väljer många studenter att bo off-campus för att hålla kostnaderna nere.
CSN: Som student på California State University Northridge är du berättigade till studiemedel från CSN. Du får låna till både kursavgifter och levnadskostnader.
Värt att nämna: 300 soldagar om året och endast en halvtimme bort från Hollywood Boulevard. California State University Northridge är ett av USA:s största universitet. Ett bra alternativ till Santa Monica College! Inför varje termin ordnas bland annat en kostnadsfri busstur i Los Angeles för att studenterna ska få bekanta sig med sitt nya hem.

Ta chansen att studera på California State University, Northridge i närheten av LA.

California State University San Marcos

Krav: Fullständiga gymnasiebetyg med VG / C eller mer i engelska A och B / 5 och 6. För dig som söker till universitetets Master Degrees krävs en kandidatexamen eller avslutad Bachelor’s Degree.
Studier: Study Abroad 1-2 terminer, Bachelor’s Degree (4 år) och Master Degree (2 år).
Boende: Campusboendet på San Marcos har fått pris för att vara extremt bra och lyxigt!
CSN: Utbildningarna på CSU San Marcos är berättigade till studiemedel från CSN. Däremot kan du även behöva egna sparade pengar utöver CSN beroende på din levnadsstandard. Om du söker in till en Bachelor utbildning finns det ett stipendium man kan ansöka till som CSUSM erbjuder internationella studenter.
Värt att nämna: På detta universitet kan du läsa en hel Bachelor’s Degree och dessutom få en riktig amerikansk collegeupplevelse på köpet. Än så länge är det nämligen inte så mycket internationella studenter på universitetet! Campuset ligger en kort biltur från kusten som har tio mils breda sandstränder.

Solnedgång vid stranden i Kalifornien

San Diego State University

Krav: Fullständiga gymnasiebetyg med VG / C mer i engelska B eller C / 6 eller 7. Du behöver också skriva TOEFL/IELTS om det var mer än fem år sedan du tog studenten, alternativt skicka in ett officiellt intyg från en lärare vid aktuellt universitet/högskola.
Studier: Study Abroad (1-2 terminer) och Certificates (1 termin).
Boende: Campusboende. Studenter väljer ofta att bo off-campus för att ha nära till surfing och strand.
CSN: Utbildningarna på San Diego State University är berättigade till studiemedel från CSN. Här bör du även ha egna sparade pengar att ta av, finns dock studenter som klarar sig på CSN.
Värt att nämna: Du kan söka OPT (arbetsvisum) efter ett år som Study Abroad-student på SDSU. Med OPT har du möjlighet att stanna i USA och arbeta under ett års tid, en otrolig chans! SDSU ett populärt universitet för svenska Högskole- och universitetsstudenter som vill tillgodoräkna sig kurser i sin svenska kandidatexamen. Här finns ett stort campusområde i medelhavsstil med pooler, gym och boenden, när klasserna är slut finns massvis med studentaktiviteter att delta i.

Morgon över San Diego State University

UCLA, University of California Los Angeles

Krav: Fullständiga gymnasiebetyg med VG / C eller mer i engelska A och B / 5 och 6, samt skriva TOEFL- eller IELTS. För att studera Study Abroad måste du vara inskriven vid universitet/högskola i Sverige och ha avslutat minst 90 högskolepoäng.
Studier: Study Abroad (1-2 terminer) och Certificates.
Boende: Om du börjar studera en summer quarter finns det möjlighet att bo på campus, vanligast är dock att studenterna delar lägenhet i närheten av campus då det blir betydligt billigare än att bo på campus.
CSN: Utbildningarna på UCLA Extension är berättigade till studiemedel från CSN, däremot räcker CSN oftast inte till, så här kan det vara bra att ha med egen sparade pengar.
Värt att nämna: UCLA är ett av Kaliforniens och världens mest erkända universitet. Ett steg ut på campusområdet och du känner säkerligen snabbt igen dig från olika TV-serier och filmer som spelats in på området. Ett toppen-universitet att ha på CV:t när du söker jobb i framtiden.

Kille blickar ut över palmer och skyskrapor

University of California Irvine

Krav: Betyg från gymnasiet med MVG / A eller mer i engelska A och B / 5 och 6. Du måste även ha studerat ett år på universitet/högskola i Sverige med goda studieresultat.
Studier: Study Abroad (1-2 terminer) och Certifikat på masternivå (1-2 terminer).
Boende: Studentboende på campusområdet.
CSN: Certifikaten på UC Irvine är för tillfället inte berättigade till studiemedel däremot är Study Abroad berättigat till studiemedel.
Värt att nämna: UC-Irvine är rankat ett av världens främsta universitet. Forskningen som bedrivs har gjort universitetet världskänt och tre forskare har blivit belönade med Nobelpris. UC-Irvines skollag har varit med i Olympiskaspelen i ett flertal år och har representerat USA vid olika sammanhang. Detta är ett universitet välkänt för ett blomstrande campusliv och motiverade studenter.

Studera i Kalifornien på UC Irvine på blueberry.nu

Foothill & De Anza College

Krav: Fullständiga gymnasiebetyg och VG eller C i engelska.
Studier: Study Abroad (1-2 terminer) och Associate Degrees (2 år).
CSN: Utbildningarna på Foothill College & De Anza College är berättigade till studiemedel från CSN.
Värt att nämna: Mycket prisvärt. Ett perfekt college om du är intresserad av att knyta värdefulla kontakter med arbetslivet under din studietid, colleget ligger nämligen mitt i IT-meckat Silicon Valley.

Hamnen vid foothill

Santa Barbara City College

Krav: Fullständiga gymnasiebetyg med G / E eller A eller B / 5 eller 6 i engelska. Minimikravet är minst 2.5 GPA vilket motsvarar ett snitt på 12 i det svenska betygssystemet.
Studier: Study Abroad (1-2 terminer), Certificates (1 år) och Associate Degrees (2 år).
CSN: Utbildningarna på Santa Barbara City College är berättigade till studiemedel från CSN. Här klarar du dig på CSN om du lever sparsamt.
Värt att nämna: Utnämnt till USA:s bästa Community College flera år i rad! Här är det fokus på små klasser och ett pedagogiskt lärande. Det gröna campusområdet ligger ett stenkast från havet och en kort promenad från de centrala delarna av staden. Santa Barbara är en otroligt vacker stad, omgiven av berg och hav samt endast 1,5 timme från storstadslivet i Los Angeles. Ett populärt och omtyckt City College bland svenska studenter.

Santa Barbara City College football

University of California Santa Barbara (UCSB) Extension

Krav: Gymnasiebetyg med G / E eller mer i engelska A eller B / 5 eller 6. Alternativt kan du visa upp ett TOEFL-test med minst 80 eller en IELTS-examen med minst 6.5.
Studier: Study Abroad (1-2 terminer) och Diploma Program (1 år).
CSN: Utbildningarna på University of California Santa Barbara är berättigade till studiemedel från CSN.
Värt att nämna: University of California Santa Barbara är kulturellt berikande och socialt engagerande. Som student på UCSB Extension har du möjlighet att delta i över 500 studentorganisationer och alla de aktiviteter som universitetet anordnar.

Santa Monica College

Krav: Gymnasiebetyg med G / E eller mer i engelska A eller B / 5 eller 6.
Studier: Study Abroad (1-2 terminer), Certificates (1 år) och Associate Degrees (2 år).
CSN: Utbildningarna på Santa Monica College är berättigade till studiemedel från CSN. Du klarar du dig på CSN om du lever sparsamt.
Värt att nämna: På Santa Monica College har du stor chans att bli antagen även om du saknar fullständiga gymnasiebetyg. Ett otroligt populärt Community College bland svenska studenter. Ligger några kvarter från Santa Monica Beach och ca 30 min från Hollywood Hills.

Studera i Los Angeles

Ett tips när du väljer skola är att gå på din magkänsla och våga tro på att du har en fantastisk tid framför dig. Boka gärna in gratis studierådgivning med en rådgivare på Blueberry så berättar vi gärna mer och ger dig tips och råd baserat på dina studiemål och vad just du söker. Under din tid i USA kommer du att växa på ett personligt plan, samla på dig nya erfarenheter och uppleva äventyr som du inte hade gjort hemma i Sverige.

Drömmer du om att studera i USA och vill åka till Kalifornien? Ta chansen – du kommer inte ångra dig!

 

Skulle du vilja uppleva studentlivet i USA? Kontakta oss på Blueberry så hjälper vi dig gratis med både rådgivning och ansökningsprocessen!

Blueberry