Jag lyfte blicken och fann Australien genom University of the Sunshine Coast

Efter att ha hamnat i en arbetslös tillvaro som präglades av ett oändligt antal cafébesök och ännu fler kaffekoppar, beslutade jag mig för att pröva lyckan på annat håll, uppleva något nytt, och skaffa mig en utbildning att fylla tomrummet på mitt CV med. Jag lyfte blicken och kisade mot andra sidan klotet. Där fann jag Australien, Queensland och inte minst Sunshine Coast. Namnet förde tankarna till ett liv långt bort från regniga och stelfrusna kvällar i Alingsås – till ett avslappnat liv i ständigt solsken, bland kängurus och ändlösa stränder. Ett liv Down Under.

Trots att jag under en 30 timmar lång flygresa hunnit älta mitt beslut, att lämna familj och vänner bakom mig, var det ända svårt att förstå att jag befann mig i Australien där jag stod i min vinterrock i 30 graders värme och blickade ut över det närliggande området utanför Brisbane International Airport. Sju månader har passerat sedan jag klev av planet i Brisbane och det känns fortfarande overkligt emellanåt.

Bor på campus

Som tidigare nämnt lever och bor jag i Sunshine Coast, lämpligt beläget strax norr om storstadspulsen i Brisbane. Ett vackert område med tillgång till allt från natur till nattliv i ett lagom omfång. Jag i ett lägenhetskomplex för studenter som jag för tillfället delar med tre andra personer. Här på området finns tillgång till pooler, tennis/basket, sandvolleybollplan, gym, tv/spel-rum och grillplatser. För mig som begav mig hit i min ensamhet utan att känna någon har boendet här bland övriga studenter varit en verklig tillgång i jakten på nytt umgänge. Här har jag träffat folk från världens alla hörn. Dessutom befinner sig boendet bara en 5 minuters promenad från campus.

Studierna

Till vardags studerar jag på University of the Sunshine Coast. Ett relativt ungt universitet som är under ständing expansion. Jag läser hela mitt program här och har således ett par år framför mig här i Australien. För mig som aldrig studerat på universitetsnivå i Sverige, eller någon annanstans för den delen, tog det ett par veckor innan jag vande mig vid tempot på universitetet. Klasstimmarna är betydligt kortare än vad jag hade väntat mig då jag bara har en föreläsning samt en lektion per ämne i veckan. Givetvis innebär detta att mycket av arbetet som krävs för att hänga med i studietempot får förläggas på fritiden. Här är det fokus på individuellt arbete och ansvar.

Fritiden i Sunshine Coast

Trots att skolan tar sin beskärda del av fritiden har jag även gott om tid över till annat. Då jag har ett genuint intresse för träning och motion spenderar jag en del tid på skolans gym eller på fotbollsplanen. Några månader in på min vistelse här hittade jag en klubb i området att spela för. I övrigt blir det även en del tid på stranden, eller vid poolen. Jag har försökt mig på att surfa men inte fått häng på hur det ska gå till än.

Ett leende och ett ”mate”

Jag kan varmt rekommendera Australien. Jag kan givetvis inte tala för resten av landet, men här i Sunshine Coast har jag blivit bemött av en fantastiskt trevlig befolkning. Vare sig det rör sig om kassörskor, lärare eller grannar kan man näst intill alltid räkna med att mötas av ett leende och ett ‘mate’. Vad gäller universitetet tycker jag personligen att lärarna håller en mycket bra standard överlag. Här finns gott om studieutrymme, vare sig du vill plugga bland böcker i biblioteket eller bland kängurur (ja, det bor kängurus på campus) på gräsmattorna.

För min del har jag i skrivande stund hälften kvar av min andra termin på uni. Vad gäller min tid framöver ska jag försöka finna såväl jobb som lägenhet och bil innan året når sitt slut. Försöka forma mitt nya liv här i Sunshine Coast, Queensland, Australien.

/Johan Isaksson

Läs mer om University of the Sunshine Coast.

Johan Isaksson