Passa på och upptäck Australien

Redan i mellanstadiet visste jag att jag skulle studera utomlands senare i livet. Drömmen var då att studera i USA. Jag höll fast vid detta till början på mitt tredje år på universitetet då det var dags att slå slag i saken och valet föll på en helt annan destination.

Genom en kompis som studerat på San Diego State University genom Blueberry fick jag tips om att Blueberry fanns. Det var först på Blueberrys hemsida som jag stötte på Australien som alternativ. Efter många om och men sökte jag och min flickvän till University of Newcastle. Att det blev just det universitetet var en kombination av pris, geografisk plats och kursutbud.

Innan skolstarten letade vi boende

Efter att ha blivit antagen, betalat kursavgift och fyllt i allt pappersarbete bar det av till landet ”Down Under”. Det enda som var planerat innan planet lämnade Sverige var ett par nätter på ett hostel i Sydney. Tåg mellan Sydney och Newcastle tar ca 3 timmar men är väldigt billigt och går en gång i timmen. Boendet löste sig fort via annonser på internet. Vi valde att flytta in i ett rum i ett stort hus hos med tre australiska grabbar. Där trivdes vi jättebra och det var ett utmärkt sätt att träna sin engelska.

När man väljer boende rekommenderar jag att antingen bo nära universitetet eller nära stranden. Det går att pendla mellan campus och stranden med tåg. Alla skolrelaterade frågor och oklarheter kan man få hjälp med på universitetets ”International office” eller från Blueberry, båda har varit väldigt hjälpsamma under min vistelse.

Universitetet

Universitetets campus (Callaghan) är placerat som i en skog vilket bidrar till en väldigt mysig känsla. Till skillnad från Sverige är det väldigt lite schemalagd tid. Jag gick i skolan tisdagar, onsdagar och torsdagar vilket i och för sig var perfekt för utflykter, men det krävde mycket självdisciplin.

Staden Newcastle

Det finns gott om fina stränder och parker i och omkring Newcastle. Även mysiga pubar och restauranger finns. Newcastle är en väldigt utbredd stad som saknar ett riktigt centrum vilket betyder att man bäst tar sig fram med bil. Det finns buss, men det är bra att veta att de inte är lika pålitliga som i Sverige.

Vi skaffade cyklar för att ta oss till skolan. Cyklar kan man hyra gratis (!) av en kille som går under namnet ”Dan the bike man”. Han tar med cyklar till campus där man mot en avgift får hyra den en längre period. Lämnar man sedan tillbaka cykeln får man tillbaka hela summan. Det finns dock dåligt med cykelvägar och cykelhjälm är ett lagkrav.

Ledig tid ägnades åt resor i Australien & Nya Zeeland

Vi spenderade en del tid med dem vi bodde med men passade ofta på att göra utflykter till bland annat Sydney och Ayers Rock. Billiga flygresor hittar man via Jetstar (även utanför Australien). Under lovet passade vi på att besöka Nya Zeeland som jag verkligen rekommenderar. När terminen var slut reste vi omkring i Australien i 5 veckor där vi bland annat besökte Tasmanien, Melbourne, Barriärrevet, Brisbane och Fraser Island. Mitt bästa restips är att hyra en campervan och upptäcka Tasmanien!

Mina personliga tips

  • Se till att ha en upplåst mobiltelefon så att det blir enkelt att skaffa ett australiskt abonnemang (jag använde Optus kontantkort).
  • Det är dåligt med isolerade hus och el är dyrt i Australien så ta med tjocka tröjor.
  • Saltlakrits är ytterst ovanligt, så ta med detta.
  • Vanligt bryggkaffe finns bara på Starbucks, så kaffe och melittafilter med hållare kan vara trevligt att ha med om man inte vill dricka snabbkaffe hemma.

/Joakim Kull Karlsson

Läs mer om University of Newcastle Australia.

Joakim Kull Karlsson